Türkiye iklimi
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.
Türkiye’nin iklim tipleri
Türkiye’de belli başlı üç ana iklim tipine rastlanır. Bunlar:
Karasal iklim
Bu iklim tipi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir kısmı ve Trakya’nın iç kısımlarında görülür. Bitki örtüsü bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.
Kışlar, bölgenin doğusunda daha fazla olmak kaydıyla soğuk, yazlar biraz sıcaktır. En soğuk ay -0,7 °C ile Ocak, en sıcak ay 22 °C ile Temmuz’dur. Yıllık ortalama yağış miktarı 413,8 mm; yıllık ortalama sıcaklık 10,8 °C’dir. Yaz mevsiminin yağış oranı %14,7; en yağışlı mevsim ilkbahardır. Ortalama yıllık bağıl nem %63,7’dir. Bölgede doğal bitki örtüsü alçaklarda bozkır, yükseklerde yağışın artmasına bağlı olarak kurakçıl meşe ormanlarıdır.
Yazlar kısa ve serin, kışlar soğuk ve uzundur. Kışın yağışlar kar şeklindedir ve çokça don olayı görülür. Alçak alanlarda yazlar biraz sıcaktır. Ocak ayı ortalama sıcaklığı -4,2 °C; Temmuz ortalaması 24,2 °C’dir. Yıllık yağış ortalaması 579 mm; yıllık ortalama sıcaklık 10,2 °C’dir. Yağışın çoğu ilkbahar ve yaz düşer, yaz yağış oranı %20,8’tir. Ortalama yıllık bağıl nem %50,2’dir.
Doğal bitki toplulukları alçaklarda bozkır, daha yüksek alanlarda kuru orman, en yüksek yerlerde alpin çayırlar görülür.
Yaz mevsimi çok sıcak, kışlar nadir soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16,4 °C; Ocak ayı ortalaması 3,7 °C; Temmuz ayı ortalaması 29,8 °C’dir. 565 mm’lik yıllık ortalama yağışın çoğu kış ve ilkbaharda düşer. Yaz yağışlarının oranı %2,6’dır. Yıllık bağıl nem ortalaması düşüktür: %53,6. Düşük bağıl nem ve sıcak yaz mevsimi kuraklığın şiddetini artırmaktadır. Bitki örtüsünü zayıf bozkırlar ve kurakçıl çalılar oluşturur.
Yaz mevsimi sıcak, kışlar soğuk geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,2 °C, Ocak ayı ortalaması 2,8 °C; Temmuz ayı ortalaması 23,9 °C’dir. Yağışın çoğunluğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde düşer. Yıllık ortalama yağış 559 mm’dir. Yaz yağışlarının oranı %17,6; yıllık ortalama bağıl nem %69’dur. Bitki örtüsü kurakçıl orman ve antropojen bozkırdır.
Akdeniz iklimi
Bu iklim tipi, Akdeniz, Ege ve güney Marmara’da görülür. Ancak Marmara’da görülen Akdeniz ikliminin özellikleri daha serttir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Turunçgillerin tarımı için elverişlidir. Güney enlemlerde görüldüğünden don olayı ve kar yağışı kıyı kuşağında ender görülür. Torosların yükseklerinde kışlar kar yağışlı ve soğuktur. En soğuk ay 6,4 °C ortalama ile Ocak ayı, en sıcak ay 26,8 °C ortalama ile Temmuz ayıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 16,3 °C’dir. En yağışlı mevsim kış, yıllık yağış ortalaması 725,9 mm’dir. Sıcak olan yaz mevsimi aynı zamanda kuraktır, yağışın %5,7’si bu mevsimde düşer. Yıllık bağıl nem ortalaması %63,2’dir.
Bitki örtüsü doğal alanlarda kızılçam, ormanın tahrip edildiği alanlarda makidir. Genellikle 0-800 metreler arası maki hakimdir. Yüksek alanlarda karaçam, köknar ve sedir ağaçları hakimdir.
Karadeniz iklimi
Bu iklim tipi, Karadeniz kıyıları ve kuzey Marmara’da görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay Ocak (4,2 °C), en sıcak ay Temmuz (22,2 °C) ayıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,0 °C’dir. Yıllık yağış ortalaması 842,6 mm’dir. Yıllık bağıl nem ortalaması %71; yaz yağışlarının oranı %19,4’tür.
Bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı, kışın yaprak döken, nemcil türlerden (kayın, gürgen, kestane, kızılağaç vb.) oluşan Orman, yükseklerde, nemli soğuk şartlara uymuş iğne yapraklılar hakimdir.
Marmara (geçiş) iklimi
Marmara Bölgesi’nin Kuzey Ege’yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı 4,9 °C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 23,7 °C, yıllık ortalama sıcaklık 14,0 °C dir. Ortalama yıllık toplam yağış 595,2 mm’dir ve yağışların çoğu kış mevsiminde düşer. Yaz yağışlarının yıllık toplam içindeki payı %11,7’dir. Yıllık ortalama nispi nem %73’tür.
Bölgelerin ortalama iklim değerleri
İklimi etkileyen hava kütleleri
Türkiye ikliminin oluşmasında çevreden Anadolu’ya doğru gelen hava kütlelerinin özellikleri önemlidir. Bu hava kütleleri Türkiye’de hava durumunu ve uzun zamanda iklimi belirler. Kış mevsiminde kutupsal, yaz mevsiminde tropikal hava kütleleri hakimdir.[1][2]
Köppen sınıflandırmasına göre iklim tipleri
Köppen iklim sınıflandırması dünyada en çok kullanılan iklim sınıflandırmasıdır. Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye’de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.[4]
Kurak iklim (B), İç Anadolu’nun geniş kısmı, Orta Karadeniz ve Batı Torosların iç kesimleri, Orta Fırat bölümünün bir kısmı (güneydoğu Anadolu), Yukarı Fırat bölümünün (doğu Anadolu) güneyinde, Iğdır çevresinde yaygındır. Denizden uzak alanlarda yazlar sıcak ve kurak, kışlar kuru soğuktur. Ortalama yağış 332 mm, ortalama sıcaklık 12,4 °C’dir.[4]
Orta enlem kışları ılıman nemli iklimi (C), Güneydoğu Anadolu’nun büyük kısmı ile kıyı bölgelerinde yaygındır. Orta Toroslar ve Karadeniz’de dar bir kıyıda, Batı Anadolu’da daha geniş alanlarda etkindir. Ortalama yağış 689 mm, sıcaklık 14,2 °C’dir.[4]
Karasal veya kışları soğuk orta enlemin nemli iklimi (D), Doğu Anadolu’nun tamamı, Güneydoğu ve İç Anadolu’nun dağlık alanlarında, Karadeniz’in iç kısımlarındaki dağlarda, Orta Toroslar Dağları üzerinde görülür. Karasallık ve yıllık sıcaklık farkı en fazla olan iklimdir. Kışlar sert geçer. Yıllık yağış ortalaması 507 mm, ortalama sıcaklık 9,5 °C’dir.[4]
Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre Türkiye’de 13 farklı Köppen-Geiger iklim bölgesi bulunmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre Akdeniz kıyıları “ılıman-kurak-sıcak yaza sahip iklim – Csa” sınıfında çıkarken, Konya Bölümü ve Güneydoğu Anadolu’nun güneyi “kurak-sıcak ve soğuk step iklim- Bsh-k” tipinde, Kuzeydoğu Anadolu’da ve Ağrı Dağı’nda ise ET yani tundra sahalardan oluşmaktadır.[5]
Şehirlerin ortalama iklim değerleri
İklim Grafikleri
Bazı illerimize ait sıcaklık ve yağış grafikleri.
Not: Kırmızı çizgi sıcaklığı, mavi çizgi yağışı gösterir. Sarı alan kurak zamanı, mavi taralı alansa yağışı ifade eder.
İklim değişikliği
Küresel ısınma yüzünden Türkiye’nin bölgelerindeki iklim farklı değişiyor çünkü Türkiye’nin coğrafyası çok çeşitlidir.
Türkiye’nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve…
1Türkiye’nin İklimiTürkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve Karadeniz iklimleri de etkili olmaktadır.
2Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Matematik Konum
Türkiye konumu itibariyle güneş ışınlarının dik geldiği alanın dışındadır. Güneş ışınlarının düşme açısında yıl boyunca büyük farklar vardır. Bunun sonucu olarak Türkiye iklimlerinde yıllık sıcaklık farkları fazladır. Dört mevsim belirgin olarak yaşanır. 0° Greenwich 0° Ekvator
3Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Matematik Konum
Türkiye bulunduğu konumdan dolayı farklı hava kütlelerinin karşılaştığı yerde bulunmaktadır. Kıyılarımızda sıcaklık güneyden kuzeye doğru azalır.
4Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Yer Şekilleri
Türkiye’de yer şekillerinin çeşitlilik göstermesinden dolayı kısa mesafede iklim değişimi fazladır ve aynı tarihlerde farklı mevsim özellikleri yaşanabilmektedir. Cilo Dağı-Hakkari
5Dağların Uzanış Doğrultusu
Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Dağların Uzanış Doğrultusu Yurdumuzun kuzey ve güneyinde dağların kıyıya paralel uzanması deniz etkisinin iç kesimlere sokulmasını engeller. Bu durum kıyı ile iç kesim arasında iklimin farklı olmasına neden olur. Rize Bayburt
6Dağların Uzanış Doğrultusu
Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Dağların Uzanış Doğrultusu Ege Bölgesi’nde ise kıyıya dik uzanan dağlar arasındaki çöküntü alanları deniz etkisinin 200 km iç kesimlere kadar sokulmasına izin vermektedir.
7Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Yükselti
Ülkemizde ortalama yükselti fazladır. Yükselti batıdan doğuya doğru gidildikçe artmaktadır. Yükseltinin artmasına bağlı olarak sıcaklık azalır ve kış yağışları daha çok kar şeklinde düşer. Denizli Erzincan
8Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Yükselti
Yüksekliği fazla olan yerler çevresine göre daha fazla yağış alır. Rize (2400 mm) Samsun (650 mm)
9Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Bakı
Ülkemizin Kuzey Yarım Küre’de yer almasından dolayı,dağlarımızın güneye bakan yamaçları bütün yıl kuzey yamaçlarına göre daha sıcaktır.
10Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Denize Göre Konum
Kıyı bölgelerde nem fazla olduğunda buralarda kışlar ılık , yağışlar fazla ve sıcaklık farkları azdır. Antalya
11Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Rüzgarların Esme Yönü
Türkiye’ye kuzeyden gelen rüzgarlar sıcaklığı düşürürken, güneyden gelenler sıcaklığı artırır (enlem etkisinden dolayı).
12Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Basınç Merkezleri
Yurdumuz, kışın kuzey kutbundan gelen soğuk hava kütlelerinin, yazın da tropikal kuşaktan gelen sıcak hava kütlelerinin etkisindedir.
13Etrafındaki Kara Kütlelerinin Etkisi
Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Etrafındaki Kara Kütlelerinin Etkisi Ülkemiz kuzeydoğuda Sibirya’nın, güneyde Afrika ve Arabistan yarımadasının etkisinde kalmaktadır. Özellikle kış döneminde Sibirya üzerinde oluşan soğuk hava kütlesinin etkisiyle iç ve Doğu Anadolu’da kışlar soğuk geçer. Sibirya Arabistan Afrika
14Etrafındaki Kara Kütlelerinin Etkisi
Türkiye İklimini Etkileyen Faktörler Etrafındaki Kara Kütlelerinin Etkisi Yaz döneminde ise ülkemiz, Afrika Kıtası ve Arabistan üzerinden gelen sıcak ve kuru havanın etkisinde kalır. Ülkemizin güney ve güneydoğu kesimlerinde kavurucu rüzgârlar görülür. Arabistan Afrika
15I. Güneş ışınlarının hiçbir zaman dik düşmemesi,
ÖSS 2006 CEVAP…….. Türkiye’de; I. Güneş ışınlarının hiçbir zaman dik düşmemesi, II. Cisimlerin gölgesinin cismin güney yönüne düşmemesi, III. Dört mevsimin belirgin olarak yaşanması, IV. Kış mevsiminde kuzey kesimlerinde gece uzunluğunun güneydekilerden fazla olması özelliklerinden hangileri, Türkiye’nin Kuzey Yarım Küre’de yer aldığını gösterir? I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
16Bu farklılaşmada aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?
CEVAP…….. ÖSS 1984 Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin yayılış alanına girer. Buna karşın yurdumuzda birbirinden belirgin farklarla ayrılabilen iklim tipleri görülür. Bu farklılaşmada aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur? A) Yer şekli B) Denize göre konum C) Yükselti D) Rüzgârların yönü E) Bölgelerin genişliği
17A) Ilıman iklim kuşağında yer alması B) Yer şekillerinin çeşitliliği
ÖSS 1983 CEVAP…….. Türkiye’de değişik mevsim özelliklerinin aynı zamanda görülebilmesini sağlayan başlıca etken nedir? A) Ilıman iklim kuşağında yer alması B) Yer şekillerinin çeşitliliği C) Denizlerle çevrili olması D) Geniş topraklara sahip olması E) Bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi
18A) Uşak B) Burdur C) Urfa
ÖSS 1981 CEVAP…….. “İznik, Van ve Beyşehir gibi merkezlerin her birinde görülen günlük sıcaklık farkları, Afyon, Çankırı ve Sivas gibi merkezlerin her birinde görülen günlük sıcaklık farklarından daha azdır.” Buna göre, aşağıdaki kentlerin hangisinde günlük sıcaklık farkı en azdır? A) Uşak B) Burdur C) Urfa D) Niğde E) Çorum
19A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu
B CEVAP…….. KPSS-2009 Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık farkının az olduğu C) Gerçek alanla iz düşümsel alan arasındaki farkın fazla olduğu D) Akarsuların çağlayanlar oluşturduğu E) Ulaşımda güçlüklerle karşılaşıldığı
20• temmuz ve ağustos aylarının çok sıcak olması,
D JANU 2010 CEVAP…….. Türkiye’de, • temmuz ve ağustos aylarının çok sıcak olması, • dağların güneye bakan yamaçlarının kuzey yamaçlarından daha sıcak olması, • kuzeyden esen rüzgârların hava sıcaklığını düşürmesi aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? A) Topraklarının iki yarımada üzerinde yer alması B) Çeşitli yer şekillerine sahip olması C) Ortalama yükseltisinin fazla olması D) Kuzey Yarım Küre’nin orta kuşağında yer alması E) Üç tarafının denizlerle çevrili olması
21Bu duruma neden olan etmen aşağıdakilerden hangisidir?
KPSS-2010 CEVAP…….. Türkiye’de zeytinliklerin çıkabildiği yükselti sınırı kuzeye bakan yamaçlarda genelde metreyken güneye bakan yamaçlarda metredir. Bu duruma neden olan etmen aşağıdakilerden hangisidir? A) Bakı durumu B) Bağıl nem oranı C) Gündüz süresi D) Toprak türü E) Su kaynakları
22I. İstanbul’da kuzey sektörlü rüzgârların egemen olması,
KPSS- 2010 CEVAP…….. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden “İstanbul’da yarın kuvvetli kara yel ve şiddetli kar yağışı beklenmektedir.” uyarısı yapılmıştır. Bu uyarının, I. İstanbul’da kuzey sektörlü rüzgârların egemen olması, II. kış mevsiminin yaşanması, III. kuzeybatı yönünden gelen bir hava kütlesi olması verilerinden hangilerine dayanarak yapılmış olması beklenir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III
23Türkiye’nin aşağıdaki iklim özelliklerinden hangisi bakı etkisiyle
ÖSS 2006 CEVAP…….. Türkiye’nin aşağıdaki iklim özelliklerinden hangisi bakı etkisiyle açıklanabilir? Orta Karadeniz Bölümü’nün yıllık ortalama yağış tutarının Batı Karadeniz Bölümü’nden az olması Yazın en yüksek sıcaklıkların Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanması Akdeniz Bölgesi’nde maki üst sınırının Ege Bölgesi’nden daha yüksek olması Ege Bölümü’nde yıllık ortalama sıcaklığın İçbatı Anadolu Bölümü’nden yüksek olması Akdeniz Bölgesi’nde dağların kuzey yamaçlarında karın yerde kalma süresinin güney yamaçlarından uzun olması
24Ekvatordan kuzeye doğru gidildiğinde enleme bağlı olarak sıcaklığın
ÖSS 2007 CEVAP…….. Ekvatordan kuzeye doğru gidildiğinde enleme bağlı olarak sıcaklığın düştüğü görülür. Kış mevsiminde, I. İzmir’de sıcaklığın Edirne’den daha yüksek olması, II. Samsun’da sıcaklığın Erzurum’dan daha yüksek olması, III. İstanbul’da sıcaklığın Afyonkarahisar’dan daha yüksek olması, IV. Adana’da sıcaklığın Konya’dan daha yüksek olması durumlarından hangileri, yukarıda belirtilen enlem ile sıcaklık arasındaki ilişkiye ters düşer? I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
25D) Akdeniz ve Ege bölgelerinde tropik bitkilerin yetişebilmesi
ÖSS 2005 CEVAP…….. Yeryüzünün herhangi bir yerinde, yükseklere çıkıldıkça bitki örtüsü kutuplara yaklaşılıyormuş gibi değişikliğe uğrar. Türkiye ile ilgili aşağıdaki gözlemlerden hangisi, bu genellemeye örnektir? A) Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde ormanların tahrip edilmesiyle makilerin geniş yer kaplaması B) Kuzey Anadolu Dağları’nda metreden sonra geniş yapraklı ormanların yerini iğne yapraklılara bırakması C) Akdeniz iklimine özgü bazı bitki türlerinin Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde de görülmesi D) Akdeniz ve Ege bölgelerinde tropik bitkilerin yetişebilmesi E) Toros’ların kuzey ve güney yamaçlarında orman üst sınırının farklı olması
26Kentler Yıllık ortalama sıcaklık (°C)
B ÖSS 1991 CEVAP…….. Kentler Yıllık ortalama sıcaklık (°C) Iğdır ,5 Erzurum ,0 Ankara ,6 Yukarıdaki tabloda, üç kentin yıllık ortalama sıcaklıkları verilmiştir. Aynı enlem üzerinde yer almalarına karşın Erzurum’un yıllık ortalama sıcaklığının Iğdır ve Ankara’dan düşük olmasının başlıca nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Denize olan uzaklığının daha fazla olması B) Yükseltisinin daha fazla olması C) Daha fazla miktarda yağış alması D) Kuzey rüzgârlarına açık olması E) Bir ovada yer alması
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin İklimi Ve Bitki Örtüsü konu anlatımı
Türkiye’de dört mevsim eşit oranda yaşanmaktadır. Orta kuşakta yer aldığı için bu mevsimlerin her biri değişik bölgelerde farklı şiddetlerde ortaya çıkar. Örneğin ülkemizin Kuzey bölgelerinde soğuk rüzgarlar eserken sıcak bölgelerinde ise güney rüzgarları eser. Bu da doğal olarak iklim ve bitki örtüsünü etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır.
Ülkemizin İklimi ve Bitki Örtüsü
Ülkemizde iklim ve bitki örtüsü çeşitlilik gösterirken onu etkileyen değişik faktörler bulunmaktadır. Bunlar içerisinde rüzgarlar ön plana çıkar. Ülkemizde karayel ve poyraz ile beraber yıldız gibi rüzgarlar eser. Bu rüzgarlar ülkemizin kuzeyinde eser ve bu yüzden soğuk bir hava yaşanır. Güneyde ise Lodos, kıble ve Samyeli gibi rüzgarlar estiği için sıcak ve ılıman bir mevsim yaşanır.
Ülkemizde ayrıca denizlerin etkisi iklim ve bitki örtüsü üzerinde oldukça önemli bir etki yaratmaktadır. Bu konuda ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili bir bölgede yer almaktadır. Böylece denizlerin etkisi ile beraber daha ılıman bir iklim yaşanır. Kıyılar nemli ve aynı zamanda sıcaktır. Ayrıca yağışlıdır. Ancak özellikle Kuzey ve Güney kısımlarında dağlar denize paralel olduğu için, iç kısımlara sıcak hava geçiş yapmaz. Bu da İç bölgelerde hem iklim ve bitki örtüsünü değiştirir hem de havaların soğuk olmasına sebep yaratır.
İklimi etkileyen en önemli faktörler arasında ülkemizde yükselti gelir. Yükselti ise deniz seviyesinden yüksek olan kısımları ifade etmektedir. Yükseklik özellikle sıcaklığı azaltıcı bir etki yaratmaktadır. Bu sebepten dolayı ülkemizde doğu tarafına gidildikçe soğuk daha fazla artış gösterir. Batı kısmında ise sıcaklık ortalama bir seviyede yer alır.
Ülkemizde Görülen İklim Tipleri
Ülkemizde genel olarak üç farklı iklim tipi görülmektedir. Bunlardan biri Karadeniz iklimi biri Akdeniz iklimi ve diğeri ise karasal iklimdir. Şimdi bunları ayrı ayrı inceleyelim ve özelliklerine kısaca bakalım.
Akdeniz İklimi
Akdeniz ekleme Güney bölgesi ile beraber Ege Bölgesinin kıyı kesimlerini ve Marmara Bölgesini etkilemektedir. Yazları sıcak ve kurak geçen kışları ise ılık ve yağışlıdır. Özellikle sıcak bölgeleri olduğu için yaz turizmi oldukça yoğun şekilde gerçekleşir. Ayrıca kış ayları ılıman olduğu için turunçgillerin yetişmesinde tarım önemli bir zenginlik sunar. Bitki örtüsü ise makidir ve makiler kısa boylu çalı grubunda yer alır.
Karadeniz İklimi
Karadeniz iklimi Karadeniz bölgesi ile beraber Marmara Bölgesi’nin Kuzey kısımlarını etkiler. Yaz ayları serin ve yağışlı geçerken, kış ayları ise ılıman ve yağışlı geçmektedir. Düzenli yağış alması ile beraber yıl boyunca sürekli yağış gerçekleşir. Bu yağış özellikle sonbahar aylarında çok daha fazladır. Özellikle her mevsim yağışlı olması sayesinde çay ve fındık tarımı Karadeniz Bölgesinde oldukça artış göstermiştir.
Karasal İklim
Türkiye’nin iç ve Doğu bölgelerinde karasal iklim görülür. Çünkü bu bölgelere dağların denize paralel olması sebebiyle sıcak hava girmez. O yüzden yaz ayları sıcak ve kurak olurken, kış ayları ise oldukça soğuk ve sert geçer. Yağışlar en fazla İlkbahar aylarında yaşanır. Bitki örtüsü bozkır olan karasal iklim içerisinde, sıcaklık farkı mevsimlere göre oldukça fazladır.
Bölgelere bağlı olarak iklim ve bitki örtüsü üzerinden tarım ve hayvancılık ile turizm, ülkemizde oldukça önemli yer tutmaktadır.