İklimin ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetlerine etkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Sıcaklık ve yağış koşulları, doğal bitki örtüsü, tarım ürünleri, hayvan türleri ve akarsu rejimleri üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle ekonomik faaliyetler de iklime bağlı bir dağılış gösterir. Örneğin; Yağış azlığı ve yaz kuraklığına bağlı olarak oluşan bozkırların yaygın olduğu bölgelerde küçükbaş, yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçmesine bağlı olarak oluşan çayırların yaygın olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yaygındır. Çiçekli bitkilerin yaygın olduğu bölgelerde arıcılık, kışların ılık ve güneşli geçtiği bölgelerde seracılık, yazların sıcak ve kurak geçtiği kıyılarda ise kıyı turizmi gibi ekonomik etkinlikler gelişir.
İklim insanlar üzerine etkileri;
- Yeryüzüne dağılışlarını,
- Ekonomik faaliyetlerini
- Yiyecek ve giyeceklerini
- Fizyolojik gelişimlerini
- Karakterlerini
- Kültür faaliyetlerini etkiler.
- Endüstrinin dağılışını etkiler.
- Konut tipini ve malzemesini etkiler.
- Ulaşım faaliyetlerini etkiler.
- Turizm faaliyetlerini etkiler.
- Tarım faaliyetlerini etkiler.
- Tarım ürünleri çeşitliliğini etkiler.
- Yeryüzü şekilleri insanların yaşamlarını her alanında etkili bir faktördür. İnsanların yerleşim alanlarını tercih ederken en başta dikkat ettikleri şey yeryüzü şekilleridir. Dünya üzerinde insanların yerleşim alanı olarak seçtikleri yerlere baktığımızda düzlük alanlar yoğun nüfuslu iken, dağlık alanlar seyrek nüfusludur. İnsanlar ova ve plato gibi düz alanları tercih etmektedirler.
- İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmek için karşılamaları gereken bir takım ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıklarına ekonomik faaliyetler denilmektedir. Sanayi, ticaret, tarım, turizm bu faaliyetlerdendir. Örneğin sanayi tesisi kurmak isteyen birisi dağlık alanlar yerine ulaşıma elverişli yerleri tercih eder.
- Ulaşımın zor olduğu bölgelerde iş imkanları sınırlıdır bu nedenle buralar seyrek nüfusludur. Örneğin Doğu Anadolu Bölgemiz hem dağlık hem de ikliminin sert olmasından dolayı seyrek nüfusludur ve genellikle batı bölgelerimize göç vermektedir.
- Yükseltinin fazla olduğu yerlerin iklimleri serttir. İklimde insanların yaşam şekilleri ve ekonomik faaliyetleri üzerinde belirleyici rol oynar.
- Yer şekilleri insanların kıyafetlerini, ev tiplerini, beslenme şekillerini de etkiler. Yüksek yani soğuk yerlerde yaşayan insanlar daha kalın giysiler giyerken alçak yani daha sıcak alanlarda yaşayanlar daha ince giyinirler. Tarım faaliyetleri de bulunulan yere göre çeşitlilik gösterir. İklime göre bitki yetiştirilir. İnsanlar geçimlerini tarımla sağlıyor iseler dağlık değil yer şekillerinin sade olduğu sulamaya uygun alanları tercih ederler.
- Yükselti bitki örtüsünü de etkiler. Yer şekillerinin dağlık olduğu yani yükseltinin fazla olduğu yerlerde iğne yapraklı ağaç türleri var iken daha alçaklarda geniş yapraklı ağaçlar veya ot toplulukları yer alır.
- Yer şekilleri insanın yaşam tarzını belirleyeceği en birinci faktördür. Çünkü bölgenin iklimi, ulaşımı, bitki örtüsü, yapılacak ekonomik faaliyetlerin tümü yer şekilleri ile bağlantılıdır.
Soru:
3. İklim ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetleri üzerindeki etkileri çok fazladır. Aşağıdakilerden hangisinin oluşumu diğerle
3. İklim ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetleri üzerindeki etkileri çok fazladır. Aşağıdakilerden hangisinin oluşumu diğerlerinden farklı bir nedene dayanır? bleb A) Orta Anadolu’da tarımda sulama sorununun fazla olması B) Akdeniz kıyılarında deniz turizmi sezonunun uzun olması C) Doğu Anadolu’da hidroelektrik potansiyelinin yüksek olması D) Türkiye’de genel olarak akarsuların en az suyu yaz mevsi- minde taşıması E) Karadeniz kıyı kesiminde orman varlığının fazla olması
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler İklim Ve İnsan Faaliyetleri Konu Anlatımı
Ülkemizin iklimi pek çok farklı sebepten dolayı bizim için çok önemlidir. Hem ihtiyaçlarımızı karşılamak hem de ekonomik olarak kazanç elde edebilmek için iklimi kullanırız. Bu yüzden iklim ve insan faaliyetleri arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. İşte 5. sınıf sosyal bilgiler iklim ve insan faaliyetleri konu anlatımı.
Türkiye’de birçok farklı iklim görülmektedir. Aynı zamanda gün içerisinde değişik hava olayları yaşanır. Bu olaylar ülkemizin dört bir tarafında farklı şekillerde gerçekleşir. Böylece bizi etkiler ve onu değişik amaçlarla kullanırız. İklim ve hava olayları ile ilgili ülkemiz adına belli başlı bazı bilgileri alalım.
İklim ve İnsan Faaliyetleri
İklim ve insan faaliyetleri birbiriyle her zaman ilişkilidir. Özellikle iklim sayesinde birçok farklı sebze meyve üretimi ülkemizin değişik yerlerinde gerçekleşir. Tabi günlük hava olayları üzerinden gerçekleştirdiğimiz faaliyetler bizi etkiler.
Özellikle ulaşım, turizm ve tarım faaliyetleri hava olaylarından en çok etkilenen alanlar içerisinde yer almaktadır. Bu sebepten dolayı hava olaylarının önceden bilmek ve buna göre davranmak, diğer bir ifade ile tedbirli olmak büyük bir öneme sahiptir.
Haberin Devamı
Hava olaylarının önceden bilmek adına hava tahminlerinden faydalanılır. Bu doğrultuda bilim insanları nem ve sıcaklık ile rüzgar ile beraber bu gibi unsurları incelemek suretiyle, buna uygun şekilde yorumlar yaparak hava olaylarını anlatır. Böylece bir gün sonraki ya da ileri ki günler için hava olayları adına bilgiler alırız. Bu bilgilere ise hava durumu deriz.
Türkiye’de Görülen İklimler
Türkiye’de farklı iklimler görülmektedir. Bu iklimler ülkemizin değişik bölgelerinde gerçekleşir. Özellikle engebeli yer şekillerine sahip olması ve dağların denize paralel olması ile beraber, farklı bölgelerde değişik iklimler ortaya çıkmıştır. Öncelikle bu iklimleri inceleyelim ve buna göre bizi nasıl etkilediğine bakalım. Ancak ilk olarak iklim nedir bunu öğrenelim.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
Not: Ülkemizin her bölgesinde aynı iklim görülmez. Çünkü yeryüzü şekilleri ve denizin etkisi ile beraber bu gibi unsurlar nedeniyle farklı iklimler görülür. Örneğin denize yakın bölgelerde ılıman iklimler yaşanır. Aynı zamanda dağların paralel olması sebebiyle ülkemizin iç kısımlarına doğru ılıman iklim geçiş yapmaz. Bu yüzden iç bölgelerde daha sıcak ve soğuk iklimler yaşanır.
Karasal iklim: Ülkemizin doğusunda ve iç kesimlerinde yaşanan iklim türüdür. Özellikle kış ayları çok soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise çok sıcak ve kurak geçer. Özellikle karasal iklimde kış ayları erken başlar ve yaz ayları aşırı sıcak geçer.
Karasal iklimin bitki örtüsü bozkırdır. Yağış ve hasat zamanında kuraklık isteyen buğday karasal iklimde yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Akdeniz iklimi: Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nde yaşanır. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçer. Hem tarım hem de yaz turizmi için ülkemiz adına büyük bir öneme sahiptir. Kış aylarının ılık geçmesi nedeniyle portakal ve mandalina ile limon gibi turunçgiller yoğun şekilde yetiştirilir.
Haberin Devamı
Karadeniz iklimi: Marmara’nın kuzeyi ile Karadeniz’de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir. Özellikle yağışı seven çay ve fındık Karadeniz ikliminde yoğun şekilde üretilir.
Yayla turizmi Karadeniz iklimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bölgede yapılan evler daha çok ahşap üzerinden inşa edilmiştir.