Evlilik ve aile toplumun en kutsal en değerli kurumudur. Mutlu ve huzurlu bir toplumu ancak ve ancak mutlu ve huzurlu aileler meydana getirebilir.
Peki mutlu bir evliliğin sırrı nedir? Bazı çiftler uzun bir süre boyunca flört ettikten sonra ve birbirini çok iyi tanıdıklarını düşündükleri anda evlenip neden daha sonra kısa bir sürede boşanmak istiyorlar? Uzun ömürlü bir evlilik ve sağlam bir ilişki için bilmemiz gerekenler nelerdir?
Evlilik ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgilerden biri de günümüzdeki boşanmaların yarısının genellikle ilk beş yıl içinde olmasıdır.
Peki Allah korusun bizim de başımıza gelmemesi için evlenmeden önce nasıl önlemler almalıyız? Evlenmeden önce diyorum çünkü evlendikten sonra bazı soruları sormak için artık çok geç olabilir.
Peki nedir bu geç kalınmadan sorulmasını istediğimiz sorular? Bunlar mutlu ve uzun ömürlü bir evlilik için evlenmeden önce mutlaka kendinize sormanız ve dürüstçe cevaplamanız gereken sorulardır.
Neden Evlenmek İstiyorum?
Neden evlenmek istediğiniz çok önemli bir sorudur. Aileden kaçış mı, sorunlardan kaçış mı, geç kalma korkuları mı, çocuk sahibi olmak istemeniz mi, yoksa gerçekten bir insanla evlilik bağıyla bağlanarak bir aile mi kurmak istiyorsunuz?
Neden Bu Kişiyle Evlenmek İstiyorum?
Neden başka biriyle değil de bu insanla evlenmek istiyorsunuz? Birbirinizi yeterince iyi tanıyor musunuz? Birlikte ortak sorumluluklar alınca ilişkiniz bundan nasıl etkilenecek? Birlikte aynı evin içinde uzun yıllar birbirinizi destekleyerek ve geliştirerek yaşayabilecek misiniz?
Nasıl Bir Eş Modeli İstiyorum?
Nasıl bir eş modeli istiyorsunuz? Koruyucu, modern, geleneksel, fedakar, serbest, farklı düşünen, anneniz gibi, babanız gibi vb…
Evlenmeyi düşündüğünüz insan bu eş modeline uygun yapıda mı? Yoksa evlendikten sonra onu değiştirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? (Boşuna çabalamayın bunu asla başaramazsınız.)
Sakladığımız her olumsuz yönümüz evlilikte ciddi bir tartışma ve uyumsuzluk konusu olarak karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden evlenmeden önce flört ya da nişanlılık döneminizde kendinizi olduğunuz gibi ortaya koymalı ve hiçbir yönünüzü birlikte olduğunuz insandan saklamamalısınız.
Hayata Bakışımız Paralel mi?
Hayata benzer bir pencereden bakabiliyorsanız birbirinizi her zaman için doğru algılamanız mümkün. Siz olayların hep olumlu yönünü gören ancak eşiniz hep olumsuz yanını gören bir yapıdaysa bu farklılığınız her zaman için çatışmalara kaynak oluşturacaktır. Hayatı, insanları, olayları ve olguları benzer bir zeminde algılayabiliyorsanız birbirinize uygunsunuz demektir.
Bitti mi? Hayır henüz değil! Aşağıdaki evlilik istatistiklerine de bir göz gezdirmeniz sizin lehinize olacaktır.
2012 yılının II. Döneminde 173 462 çift evlenmiştir
2012 yılının II. Döneminde (Nisan-Mayıs-Haziran), evlenme sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 2 artarak 173 462’ye yükselmiştir. Evlenme sayısında en fazla artış % 4,9 ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, en fazla düşüş ise % 4,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir.
İlk kez evlenen çiftler arasındaki ortalama yaş farkı 3,1’dir
2012 yılı II. Dönem verilerine göre ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 26,8, kadınlar için 23,7’dir. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı 3,1’dir. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, 1. Düzey’e göre en yüksek ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 27,6, kadınlarda 24,8 ile İstanbul Bölgesi’nde görülmektedir. En düşük ortalama ilk evlenme yaşı ise erkeklerde 25,8, kadınlarda 22,3 ile Orta Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir.
Tablo 1. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzey’e göre evlenme sayısı ve
ortalama ilk evlenme yaşı, II. Dönem
2012 yılının II. Döneminde 33 197 çift boşanmıştır
2012 yılının II. Döneminde, boşanma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre % 2,3 azalarak 33 197’ye düşmüştür. Boşanma sayısında en fazla azalma % 5,8 ile Batı Karadeniz Bölgesi’nde gözlenmiştir. Bu dönemde boşanma sayısında en fazla artış % 20,2 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşmiştir.
Tablo 2. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzey’e göre boşanmalar, II. Dönem
Boşanmaların % 40,2’si evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşmiştir
2012 yılının II. Döneminde meydana gelen boşanmaların % 40,2’si evliliğin ilk 5 yılı içinde, %23,8’i ise 16 yıl ve daha fazla süre evli olan çiftlerde gerçekleşmiştir.
Tablo 3. Evlilik süresine göre boşanmalar, II. Dönem