Makat etrafındaki toplardamarların varisi olarak bilinen Hemoroidin ana nedeni kabızlıktır. Bu rahatsızlık kalıtımsal etkilerden oluşmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip olan birçok kişinin ailesinde de bu sorunu yaşayan birçok kişi bulunmaktadır. Uzun süreli kabızlık yaşayanların bu rahatsızlığı yaşama riski yüksektir.
Hemoroid hastalığı ülkemizde oldukça yoğun olarak görülen bir hastalıktır. Basur, meme, mayasıl olarak halk arasında farklı nitelendirmelere sahiptir.
Kanama (normal kırmızı renkli), protrüzyon (hemoroidlerin dışarı çıkması) , ağrı (ileri evre veya tromboze hemoroidlerde olur) ,kaşıntı, çamaşırların kirlenmesi, ıslaklık oldukça sık görülen belirtilerdir. Bu tip belirtilere sahip olan kişiler en kısa zamanda bu sorunu çözmeye çalışmalıdır. Aksi takdirde hemoroid daha da ileri bir seviyeye gelebilir.
Oldukça sıkıntılı bir rahatsızlık olan hemoroid yıllardır pek çok kişinin yaşadığı önemli bir sorun olarak biliniyor. Ancak buna karşı net bir çözüm ameliyat haricinde yakın zamanda kadar bulunamamaktaydı. Bu sorundan kurtulmak isteyen binlerce kişi ameliyat olmak yada bu sorun ile yaşamaya devam etmek zorundaydı. Son derece rahatsızlık verici bir sorun olduğundan dolayı pek çok ülkede bilim insanları bu soruna kesin bir çözüm bulacak daha kolay bir yöntem bulmak adına uzun yıllardan beri çalışıyordu.
Hemoroid (Basur) binlerce yıldan beri insanları en çok uğraştıran rahatsızlıklardan biridir. Normal damar ve dokulardan oluşan yapılardır. Basınç artışı ile şişerler, büyürler ve tahriş olurlar. Rektum (Kalın barsağın son kısmı) ile ilgili hastalıklar içinde en sık görülenlerdir. Tüm insanların yarısında yaşamlarının bir döneminde hemoroid görülür.
Hemoroidin belirtileri nelerdir?
Kanama, hemoroidin dışarı sarkması, ağrı, kaşıntı, çamaşırların kirlenmesi, ıslaklık hissi gibi belirtiler verirler.
Hemoroidin nedenleri nelerdir?
Nedenleri arasında, uzun süre hareketsiz kalmak (ayakta veya oturarak), lifli gıda almamak, az su içmek, barsak alışkanlıklarına dikkat etmemek, kadınlar için gebelik ve doğum vardır. Ailevi eğilim de söz konusudur.
Ne zaman ortaya çıkarlar?
Hemoroidler mevsimsel devinim gösterir. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda, havanın neminin artması, yiyeceklerin çeşitlenmesi, terlemeyle su kaybı sonucu damar içi akışkanlığın azalması ile sorunlar artar.
Neler yapmalı?
Bahar ayları boyunca sıvı alımına ve yediklerimize dikkat etmeli, kabız kalmamaya çalışmalıyız. Bol bol yeşil ve lifli gıdalar tüketmeliyiz.
Tedavisi nasıldır?
Hemoroid tedavisi tabiî ki hastanede uzman hekimlerce gerçekleştirilmelidir. Ancak, hastaların uygun beslenmeyle birlikte, tedavide iyileşme oranları yüzde 50 artmaktadır.
Fazla sıkı çamaşır ile sürtünme artarak, hemoroidlerin mikrop kapmasına ve perianal abse olarak adlandırılan, çok ağrılı bir cerrahi tabloyu yaratabilir. Bu nedenle, bahar ve yaz aylarında hava geçiren, yumuşak ve pamuklu kıyafetler giymeniz, ayrıca önerilir.