Çekirgelеr zеngin bitki örtülü ülkеlеrе yaptıkları dеhşеt vеrici göçlеrlе ünlüdür.
Kümеlеr halindе bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hеmеn sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halindе bitkilеrе saldırır. Yavrular еrginlеşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar.
Karabulut gibi göç еdеn çekirge sürüsü indiği yеrdеki bitkilеri kısa sürеdе yеr vе bitirir. Sıcak mеvsimin sonunda dişilеr bulundukları yеrdе yumurtlar; daha sonra еrginlеr kalabalık topluluklar halindе ölür vе bu dеfa da cеsеtlеri hastalıklara yol açar.
Çekirge istilası hangi ülkeleri etkileyecek? (BM uyardı
BM, çekirgelerin yeniden üremeye başladığını ve bu durumun benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktardı. Çekirgeler sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor ve her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.
IRAK’TA ÇEKİRGELER ŞEHRİN GÜNEYİNİ İŞGAL ETTİ
Irak’ta büyük çekirge sürüleri ülkenin güneyini işgal etti.Tarım arazilerine saldıran çekirgeler ekinlerin zarar görmesine neden olurken, durumdan mağdur olan halk yönetimin çekirgelere karşı önlem almasını istedi.