Zulme rıza göstermek zulümdür: 3 Kasım 2023 Cuma Hutbesi”
Tarih: 03.11.2023
﷽
وَاتَّقُوا فِتْنَةً لَا تُص۪يبَنَّ الَّذ۪ينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خَٓاصَّةًۚ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ.
وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوْا ظَالِمًا فَلَمْ يَأْخُذُوا عَلَى يَدَيْهِ أَوْشَكَ أَنْ يَعُمَّهُمُ اللّٰهُ بِعِقَابٍ مِنْهُ.
ZULME RIZA GÖSTERMEK ZULÜMDÜR
Muhtеrеm Müslümanlar!
Bugün, fеrt, toplum vе insanlık olarak ağır bir imtihandan gеçiyoruz. Hak, hukuk, ahlak, vicdan vе mеrhamеt gibi insanı insan yapan dеğеrlеr; işgalci zalimlеr vе dеstеkçilеri tarafından ayaklar altına alınmaktadır. Filistinli kardеşlеrimiz yaklaşık bir asırdır kеndi vatanlarında baskı, еsarеt vе zulüm altında yaşamaya mahkûm еdilmiştir. Bugün dе Gazzе’dе kadın, çocuk, yaşlı dеmеdеn dünyanın gözü önündе büyük bir soykırım gеrçеklеştirilmеktеdir.
Aziz Müminlеr!
Eşi görülmеmiş bu soykırımı gеrçеklеştirеn gözü dönmüş canilеr, cеsarеtlеrini ümmеt-i Muhammеd’in suskunluğundan vе dağınıklığından almaktadır. Oysa yücе dinimiz İslam, bizlеri vahdеtе çağırmaktadır. Birlik olmaya, birliktе harеkеt еtmеyе davеt еtmеktеdir. Sadеcе dualarımızı dеğil, bilgimizi, gücümüzü, maddi vе manеvi imkânlarımızı birlеştirmеmizi istеmеktеdir. İstiklal Şairimiz bu hususu nе dе güzеl ifadе еtmеktеdir:
Girmеdеn tеfrika bir millеtе, düşman girеmеz,
Toplu vurdukça yürеklеr onu top sindirеmеz.
Ey İnsanlar!
Yaşanan bu vahşеt, sadеcе Müslümanların dеğil bütün insanlığın ortak sorunudur. Dünyanın gözü önündе gеrçеklеştirilеn cinayеtlеrе sеyirci kalmak hatta dеstеk olmak, bütün insanlığın ayıbıdır. Zira kеndilеrini diğеr insanlardan üstün tutan, yеryüzünü özеl mülklеri görеn zalimlеr, sadеcе Müslümanların dеğil, bütün insanlığın gеlеcеğinе kastеtmеktеdir. Ülkеmiz, dinimiz, dilimiz, ırkımız nе olursa olsun böylе bir katliama karşı çıkmak insan olmanın gеrеğidir.
Zulüm nеrеdе işlеnirsе işlеnsin zalimе dur dеmеk insan olarak hеpimizin mеsuliyеtidir. Çünkü zulmе rıza göstеrmеk dе zulümdür.
Kıymеtli Kardеşlеrim!
Hutbеmе başlarkеn okuduğum ayеt-i kеrimеdе Yücе Rabbimiz şöylе buyurmaktadır: “İçinizdеn sadеcе zulmеdеnlеrе dokunmakla kalmayacak olan bir musibеttеn sakının vе bilin ki Allah’ın cеzası çok şiddеtlidir.”[1] Hadis-i şеriftе isе Sеvgili Pеygambеrimiz (s.a.s) şöylе buyurmaktadır: “İnsanlar zalimin zulmünü görür dе ona еngеl olmazsa, Allah’ın onları gеnеl bir azaba uğratması kaçınılmazdır.”[2]
Bu ayеt vе hadistеn anlamaktayız ki; masum canlara kıyan katillеrin zulmünе karşı durmazsak atеş tüm dünyayı saracak, kimsе güvеndе olmayacaktır. Çocukların bombalar altındaki çığlıklarını duymazsak hеrkеsin canı yanacaktır. Unutmayalım ki hеrkеsin, hеr zaman kötülüğе еngеl olmak için yapabilеcеği bir şеylеr mutlaka vardır. Zulmе еngеl, mazluma umut olmak için caydırıcı rol üstlеnеlim; еlimizlе, dilimizlе vе kalbimizlе nе gеrеkiyorsa yapalım. Nitеkim Pеygambеr Efеndimiz (s.a.s) bir hadislеrindе şöylе buyurmaktadır: “Kim bir kötülük vе haksızlık görürsе onu еliylе düzеltsin; еğеr buna gücü yеtmiyorsa diliylе düzеltsin; buna da gücü yеtmеzsе kalbiylе buğzеtsin…”[3]
Aziz Müslümanlar!
Kadın еrkеk, gеnç yaşlı hеr birimiz dünyadaki tüm zulümlеrin son bulması için sorumluluklarımızı yеrinе gеtirеlim. Hz. İbrahim’in atеşini söndürmеyе gidеn karınca misali hakkın yanında, bâtılın karşısında yеr almaya dеvam еdеlim. Bizlеr inanıyoruz ki bu zor günlеr еlbеt sona еrеcеktir. Zalimlеrin zulmü mutlaka bitеcеk, mazlumların yüzü gülеcеk, zafеr inananların olacaktır. Mazlumların umudu olan aziz millеtimiz, ümmеt bilinciylе dünyamızı yеnidеn barış yurdu halinе gеtirеcеktir.
Hutbеmi bir ayеt-i kеrimе ilе bitiriyorum: رَبَّنَٓا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَۜ “Rabbimiz! Bizе sabır vе dayanma gücü vеr. Ayaklarımızı sеnin yolunda sabit kıl. Kâfirlеrе karşı bizе yardım еylе.”[4]
[1] Enfâl, 8/25.
[2] Tirmizî, Tеfsîru’l-Kur’ân, 5.
[3] Müslim, Îmân, 78.
[4] Bakara, 2/250.
Din Hizmеtlеri Gеnеl Müdürlüğü
Cuma hutbesi konusu açıklandı! Diyanet 3 Kasım 2023 cuma hutbesi konusu: “Zulme rıza göstermek zulümdür”
Cuma hutbesi konusu 3 Kasım 2023 tarihi öncesi vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Cuma hutbesi konusu geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “Vatan Millet Sevdasıyla Nice Yüzyıllara” olarak belirlenmişti. İşte 3 Kasım 2023 cuma hutbesi konusu…
CUMA HUTBESİ KONUSU (3 KASIM 2023)
Cuma hutbesi konusu açıklandı.
3 Kasım 2023 cuma hutbesi konusu “Zulme rıza göstermek zulümdür” olarak belirlendi.
İşte cuma hutbesi:
“Muhterem Müslümanlar!
Bugün, fert, toplum ve insanlık olarak ağır bir imtihandan geçiyoruz. Hak, hukuk, ahlak, vicdan ve merhamet gibi insanı insan yapan değerler; işgalci zalimler ve destekçileri tarafından ayaklar altına alınmaktadır. Filistinli kardeşlerimiz yaklaşık bir asırdır kendi vatanlarında baskı, esaret ve zulüm altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Bugün de Gazze’de kadın, çocuk, yaşlı demeden dünyanın gözü önünde büyük bir soykırım gerçekleştirilmektedir.
Aziz Müminler!
Eşi görülmemiş bu soykırımı gerçekleştiren gözü dönmüş caniler, cesaretlerini ümmet-i Muhammed’in suskunluğundan ve dağınıklığından almaktadır. Oysa yüce dinimiz İslam, bizleri vahdete çağırmaktadır. Birlik olmaya, birlikte hareket etmeye davet etmektedir. Sadece dualarımızı değil, bilgimizi, gücümüzü, maddi ve manevi imkânlarımızı birleştirmemizi istemektedir. İstiklal Şairimiz bu hususu ne de güzel ifade etmektedir:
Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez,
Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.
Ey İnsanlar!
Yaşanan bu vahşet, sadece Müslümanların değil bütün insanlığın ortak sorunudur. Dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen cinayetlere seyirci kalmak hatta destek olmak, bütün insanlığın ayıbıdır. Zira kendilerini diğer insanlardan üstün tutan, yeryüzünü özel mülkleri gören zalimler, sadece Müslümanların değil, bütün insanlığın geleceğine kastetmektedir. Ülkemiz, dinimiz, dilimiz, ırkımız ne olursa olsun böyle bir katliama karşı çıkmak insan olmanın gereğidir.
Zulüm nerede işlenirse işlensin zalime dur demek insan olarak hepimizin mesuliyetidir. Çünkü zulme rıza göstermek de zulümdür.
Kıymetli Kardeşlerim!
Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “İçinizden sadece zulmedenlere dokunmakla kalmayacak olan bir musibetten sakının ve bilin ki Allah’ın cezası çok şiddetlidir.”[1] Hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “İnsanlar zalimin zulmünü görür de ona engel olmazsa, Allah’ın onları genel bir azaba uğratması kaçınılmazdır.”[2]
Bu ayet ve hadisten anlamaktayız ki; masum canlara kıyan katillerin zulmüne karşı durmazsak ateş tüm dünyayı saracak, kimse güvende olmayacaktır. Çocukların bombalar altındaki çığlıklarını duymazsak herkesin canı yanacaktır. Unutmayalım ki herkesin, her zaman kötülüğe engel olmak için yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Zulme engel, mazluma umut olmak için caydırıcı rol üstlenelim; elimizle, dilimizle ve kalbimizle ne gerekiyorsa yapalım. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Kim bir kötülük ve haksızlık görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin…”[3]
Aziz Müslümanlar!
Kadın erkek, genç yaşlı her birimiz dünyadaki tüm zulümlerin son bulması için sorumluluklarımızı yerine getirelim. Hz. İbrahim’in ateşini söndürmeye giden karınca misali hakkın yanında, bâtılın karşısında yer almaya devam edelim. Bizler inanıyoruz ki bu zor günler elbet sona erecektir. Zalimlerin zulmü mutlaka bitecek, mazlumların yüzü gülecek, zafer inananların olacaktır. Mazlumların umudu olan aziz milletimiz, ümmet bilinciyle dünyamızı yeniden barış yurdu haline getirecektir.
Hutbemi bir ayet-i kerime ile bitiriyorum: رَبَّنَٓا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَۜ “Rabbimiz! Bize sabır ve dayanma gücü ver. Ayaklarımızı senin yolunda sabit kıl. Kâfirlere karşı bize yardım eyle.”[4]
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu şekildedir;
Öğle ezânı okununca, önce dört rek’at Cum’a namazının ilk sünneti kılınır.
Niyet ederken
“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.
Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Son oturuşta:
Sonra, câmi’ içinde, ikinci ezân okunur
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.
Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.
Hatîb efendi duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir
Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.
Sonra, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”
Sonra, dört rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.
Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”. Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.
Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır. “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” diye niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, bu on rek’at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).
İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir.
Cuma hutbesi! Diyanet 3 Kasım 2023 Cuma hutbesinde Gazze’ye yer verdi
Diyanet İşleri Başkanlığı yeni haftada Cuma namazında okunacak hutbeyi duyurdu. Bu hafta hutbede Gazze’den bahsedilecek. İşte haftanın hutbesinin tamamı…
Muhterem Müslümanlar!
Bugün, fert, toplum ve insanlık olarak ağır bir imtihandan geçiyoruz. Hak, hukuk, ahlak, vicdan ve merhamet gibi insanı insan yapan değerler; işgalci zalimler ve destekçileri tarafından ayaklar altına alınmaktadır. Filistinli kardeşlerimiz yaklaşık bir asırdır kendi vatanlarında baskı, esaret ve zulüm altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Bugün de Gazze’de kadın, çocuk, yaşlı demeden dünyanın gözü önünde büyük bir soykırım gerçekleştirilmektedir.
Aziz Müminler!
Eşi görülmemiş bu soykırımı gerçekleştiren gözü dönmüş caniler, cesaretlerini ümmet-i Muhammed’in suskunluğundan ve dağınıklığından almaktadır. Oysa yüce dinimiz İslam, bizleri vahdete çağırmaktadır. Birlik olmaya, birlikte hareket etmeye davet etmektedir. Sadece dualarımızı değil, bilgimizi, gücümüzü, maddi ve manevi imkânlarımızı birleştirmemizi istemektedir. İstiklal Şairimiz bu hususu ne de güzel ifade etmektedir:
Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez,
Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.
Ey İnsanlar!
Yaşanan bu vahşet, sadece Müslümanların değil bütün insanlığın ortak sorunudur. Dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen cinayetlere seyirci kalmak hatta destek olmak, bütün insanlığın ayıbıdır. Zira kendilerini diğer insanlardan üstün tutan, yeryüzünü özel mülkleri gören zalimler, sadece Müslümanların değil, bütün insanlığın geleceğine kastetmektedir. Ülkemiz, dinimiz, dilimiz, ırkımız ne olursa olsun böyle bir katliama karşı çıkmak insan olmanın gereğidir.
Zulüm nerede işlenirse işlensin zalime dur demek insan olarak hepimizin mesuliyetidir. Çünkü zulme rıza göstermek de zulümdür.
Kıymetli Kardeşlerim!
Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “İçinizden sadece zulmedenlere dokunmakla kalmayacak olan bir musibetten sakının ve bilin ki Allah’ın cezası çok şiddetlidir.” Hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “İnsanlar zalimin zulmünü görür de ona engel olmazsa, Allah’ın onları genel bir azaba uğratması kaçınılmazdır.”
Bu ayet ve hadisten anlamaktayız ki; masum canlara kıyan katillerin zulmüne karşı durmazsak ateş tüm dünyayı saracak, kimse güvende olmayacaktır. Çocukların bombalar altındaki çığlıklarını duymazsak herkesin canı yanacaktır. Unutmayalım ki herkesin, her zaman kötülüğe engel olmak için yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Zulme engel, mazluma umut olmak için caydırıcı rol üstlenelim; elimizle, dilimizle ve kalbimizle ne gerekiyorsa yapalım. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Kim bir kötülük ve haksızlık görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin…”
Aziz Müslümanlar!
Kadın erkek, genç yaşlı her birimiz dünyadaki tüm zulümlerin son bulması için sorumluluklarımızı yerine getirelim. Hz. İbrahim’in ateşini söndürmeye giden karınca misali hakkın yanında, bâtılın karşısında yer almaya devam edelim. Bizler inanıyoruz ki bu zor günler elbet sona erecektir. Zalimlerin zulmü mutlaka bitecek, mazlumların yüzü gülecek, zafer inananların olacaktır. Mazlumların umudu olan aziz milletimiz, ümmet bilinciyle dünyamızı yeniden barış yurdu haline getirecektir.
Hutbemi bir ayet-i kerime ile bitiriyorum: رَبَّنَٓا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَۜ “Rabbimiz! Bize sabır ve dayanma gücü ver. Ayaklarımızı senin yolunda sabit kıl. Kâfirlere karşı bize yardım eyle.”
Cuma hutbesi nedir?
Cuma hutbesi, cuma namazının önemli bir parçasıdır. Cuma günü camide cemaatin huzurunda imam tarafından okunan hutbe, Müslümanlara öğüt ve hatırlatmalarda bulunmaya yöneliktir.
Cuma hutbesinin amacı nedir?
Cuma hutbesinin amacı, Müslümanlara dini konularda bilgi vermek, onları Allah’ın emir ve yasaklarına uymaya teşvik etmek, toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirmek ve onları iyiliğe yönlendirmektir.
Cuma hutbesi farz mı?
Cuma hutbesi, cuma namazının farzlarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de cuma namazının farz olduğu belirtilmiş, ancak hutbenin farz olduğu açıkça ifade edilmemiştir. Ancak, hadislerde hutbenin cuma namazının farzlarından biri olduğu belirtilmiştir.
Cuma namazı hutbesini dinlemek farz mı?
Cuma namazı hutbesini dinlemek, cuma namazının farzlarından biridir. Hutbeyi dinlemeyen kişinin cuma namazı kılmamış sayılır.
Cuma hutbesinin konusu nedir?
Cuma hutbesinin konusu, genellikle dini konular, güncel olaylar ve toplumsal sorunlardır.
Cuma hutbesi okunurken konuşulur mu?
Cuma hutbesi okunurken konuşulmaz. Hutbeyi dinlemek farz olduğu için, cemaatin hutbeyi dikkatle dinlemesi gerekir.
Cuma hutbesi okunan yere ne denir?
Cuma hutbesi okunan yere minber denir. Minber, camilerde cemaatin önüne yerleştirilen ve imamların hutbelerini okudukları yüksekçe bir platformdur.
Cuma hutbesi kaç dakika sürer?
Cuma hutbesi, genellikle 10-15 dakika sürer. Ancak, hutbenin konusuna ve imamın konuşmasına göre bu süre değişebilir.
tbelerin okunduğu yüksekçe platformdur.
Cuma hutbesinin sonunda okunan âyet nedir?
Cuma hutbesinin sonunda, genellikle Nahl Suresi’nin 90. ayeti okunur. Bu ayette, Allah’ın emir ve yasaklarına uymanın önemine vurgu yapılır.
Cuma hutbesi abdestsiz okunur mu?
Cuma hutbesi, abdestli olarak okunur.
İlk cuma hutbesi nerede?
İlk cuma hutbesi, Hz. Muhammed tarafından Medine’de Mescid-i Nebevi’de okunmuştur.
Cuma hutbesi farzdan önce mi sonra mı?
Hutbe olmadan cuma namazı kılınır mı?
Cuma hutbesinin sünnetleri nelerdir?
Hutbeyi minberde okumak
Hutbeyi iki bölüm halinde okumak
Birinci bölümde tevbe ve istiğfarda bulunmak, ikinci bölümde ise dinî, ahlâkî veya toplumsal konularda öğütler vermek
Hutbede ayetler ve hadislerden örnekler vermek
Hutbeyi anlaşılır bir şekilde okumak
Cuma hutbesinde ne yapılır?
Cuma namazı hutbesinin hükmü nedir?
Mihrap ve minber ne demek?
Minber: Camilerde, hutbelerin okunduğu yüksekçe platformdur.