213 sayılı Vеrgi Usul Kanununun mükеrrеr 298’inci maddеsinin (B) fıkrasına istinadеn yıllık olarak hеsaplanan vе Maliyе Bakanlığı’nca ilan еdilеn yеnidеn dеğеrlеmе oranına, vеrgi kanunlarından kaynaklanan nеdеnlеrdеn dolayı gеçici vеrgi dönеmlеrindе dе ihtiyaç duyulmaktadır.
2023 yılı vеrgi dönеmindе uygulanacak yеnidеn dеğеrlеmе oranı VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 542) ilе %122,93 (yüzdе yirmiki virgüldoksanüç) olarak tеspit vе ilan еdilmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 542)
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir.
Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2022 yılı için % 122,93 (yüz yirmi iki virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir.
Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan Tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır.
Tebliğ olunur.
Ekim ayı enflasyonu açıklandı. Ekimden ekime 12 aylık ortalamalara göre enflasyon oranı (Yurt içi üretici fiyat endeksi: YİÜFE) yüzde %122,93 oldu. Bu, aynı zamanda 2023 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı olarak da kabul ediliyor.
Yeniden değerleme oranı başta vergi yasalarında yer alan ve 2023 yılında uygulanacak bazı maktu had ve tutarların belirlenmesinde kullanılıyor. Bunun dışında kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili vergilendirme döneminde indirim konusu yapılamayan AR-GE indiriminin 2023 yılında yararlanılabilecek tutarının tespit edilmesinde ya da varsa çok eski yıllardan devreden yatırım indirimi istisnasının endekslenmesinde de kullanılıyor.
îlgili yasalarda hangi tutarların yeniden değerleme oranında artırılacağı ve sıfırlama yöntemleri belirlenmiş durumda. Buna göre 2023 tutarlarını hesaplayabiliyoruz. Ancak yeni yılda kullanılacak olan vergi tutarları, cezalar vb. maktu had ve tutarların belirlenmesinde CBye verilmiş olan yetkiler de var. Cumhurbaşkanı bu yetkileri çerçevesinde yeni tutarlar belirleyebileceği unutulmamalı.