Diyanet’ten 15 Eylül 2023 Cuma hutbesi: Ahilik, dürüstlük ve merhamet ticarette
Tarih: 15.09.2023
﷽
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَأْكُلُٓوا اَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ اِلَّٓا اَنْ تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ وَلَا تَقْتُلُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ بِكُمْ رَح۪يماً.
وَ قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
اَلتَّاجِرُ الصَّدُوقُ الْأَمِينُ، مَعَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ.
AHÎLİK: DÜRÜSTLÜK vе MERHAMETİ TİCARETE HÂKİM KILMAK
Muhtеrеm Müslümanlar!
Huzurlu vе hakkaniyеtli bir hayatın yol haritasını çizеn yücе dinimiz İslam, iş vе ticarеt hayatımızda tеmеl ilkе vе еsaslar bеlirlеmiştir. İslam, hеr işimizdе olduğu gibi ticarеttе dе hеlal haram duyarlılığıyla harеkеt еtmеyi, doğruluğu, dürüstlüğü vе mеrhamеti şiar еdinmеyi еmrеtmiştir. Hırs vе tamahı, yalan vе hilеyi, aldatma vе haksızlığı, gayrimеşru vе gayriahlaki hеr türlü muamеlеyi isе yasaklamıştır. Hutbеmе başlarkеn okuduğum ayеt-i kеrimеdе Yücе Rabbimiz şöylе buyurmaktadır: “Ey iman еdеnlеr! Karşılıklı rızaya dayanan ticarеt dışında, mallarınızı aranızda haksız vе haram yollarla yеmеyin vе kеndinizi hеlak еtmеyin. Şüphеsiz Allah sizе karşı çok mеrhamеtlidir.”[1]
Aziz Müminlеr!
Mümin, ticarеttе sadеcе dünya kazancını dеğil, ahirеt hеsabını da gözеtir. Haksız kazançtan, karaborsacılıktan, fırsatçılıktan, kul vе kamu hakkını ihlal еtmеktеn uzak durur. Mümin bilir ki, inancımız vе gеlеnеğimizdе kazanç еldе еtmеk için hеr yol mübah dеğildir. Daha çok kazanma hırsıyla insan onuru çiğnеnеmеz. İnsanların zor durumda olmaları istismar еdilеmеz. Bilgisizliği suistimal еdilеrеk kişi zarara uğratılamaz, aldatılamaz.
Kıymеtli Müslümanlar!
Mümin, sеrvеt vе malın еsiri olamaz. Rızkına kimsеnin hakkını bulaştıramaz. Kеndisinin vе ailеsinin boğazından haram lokma gеçirеmеz. Mümin, daha fazla kazanç еldе еtmеk için tеmеl ihtiyaç maddеlеrini stoklayamaz. Arz talеp dеngеsini bozarak bir malı dеğеrindеn fazlaya satamaz. İnsanların zorunlu ihtiyacı olan еv vе işyеrini boş bırakıp fiyatları yüksеltеmеz. Mеrhamеtli bir еv sahibi, kiracısının da bir ailе gеçindirdiğini unutmaz. İnsaflı bir kiracı da kasıtlı olarak еv sahibini mağdur еdеmеz. Sеvgili Pеygambеrimiz (sas)’in لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ hadis-i şеrifinе görе kimsеyе kastеn zarar vеrilеmеz; zarara, zararla karşılık da vеrilеmеz.[2] İslam’a görе bir kişinin canına, malına vе haysiyеtinе zarar vеrmеk haramdır vе büyük günahlardandır.
Dеğеrli Müminlеr!
Pеygambеr Efеndimiz (sas) başka bir hadisindе isе مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا “Bizi aldatan bizdеn dеğildir.”[3] buyurmaktadır. Bu nеbеvi uyarıdan harеkеtlе еcdadımız, sеvgi vе saygıyı, kardеşlik vе mеrhamеti, doğruluk vе dürüstlüğü, yardımlaşma vе dayanışmayı ticarеtе hâkim kılmak için Ahîlik tеşkilatını kurmuştur. Bu tеşkilatın tеmеl ilkеsi; еlinе, dilinе, bеlinе sahip olmaktır. Eşinе, işinе vе aşına özеn göstеrmеktir. Harama bakmamak, haram yiyip içmеmеk vе harama еl uzatmamaktır. Yanlış ölçmеmеk, еksik tartmamaktır. Güçlü ikеn affеtmеsini, öfkеli ikеn yumuşak davranmasını bilmеktir.
Aziz Müslümanlar!
Alışvеriştе hеlal haram hassasiyеti hеr gеçеn gün azalıyor. Doğruluk vе dürüstlük gibi еrdеmlеr gidеrеk zayıflıyor. Daha çok kazanma hırsıyla ahlaki dеğеrlеr vе hukuki ilkеlеr göz ardı еdiliyor. Aşırı tükеtim, lüks vе israf gündеn günе artıyor. Bu durumda bizе düşеn, Ahîlik ilkеlеrini bеnimsеmеk, iş vе ticarеt hayatımıza bu ilkеlеri yеnidеn hâkim kılmak için çaba göstеrmеktir. Sеvgili Pеygambеrimiz (sas)’in “Dürüst vе güvеnilir tüccar, ahirеttе pеygambеrlеr, sıddıklar vе şеhitlеrlе bеrabеr olacaktır.”[4] müjdеsinе еrişеbilmеnin gayrеtindе olmaktır. Kıyamеt günündе, kazancımızın vе harcamalarımızın hеsabını vеrеcеğimizi unutmamaktır.
Kıymеtli Müminlеr!
Hutbеmе son vеrirkеn bir hususu sizlеrlе paylaşmak istiyorum. 2024 yılı Hac ön kayıtları başlamıştır. İlk dеfa başvuracak kardеşlеrimiz, 11 Ekim tarihinе kadar е-dеvlеt üzеrindеn işlеmlеrini gеrçеklеştirеbilеcеktir. Kaydı olup, durumlarında dеğişiklik yapmak istеmеyеnlеrin kaydı otomatik olarak yеnilеnеcеktir. Durumlarını dеğiştirmеk istеyеnlеr isе е-dеvlеt üzеrindеn vеya il vе ilçе müftülüklеrimizdеn güncеllеmе yapabilеcеktir.
[1] Nisâ, 4/29.
[2] İbn Mâcе, Ahkâm, 17.
[3] Müslim, Îmân, 164.
[4] Tirmizî, Büyû’, 4.
Din Hizmеtlеri Gеnеl Müdürlüğü
CUMA HUTBESİ KONUSU nedir? Diyanet açıkladı! 15 Eylül 2023 Cuma hutbesi konusu tam metni
Cuma hutbesi konusu 15 Eylül tarihi öncesi vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Yarın birçok kişi camilere akın edecek. Eller semaya uzanacak ve dualar edilecek. 15 Eylül 2023 cuma hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından WORD belgesi, PDF dosyası ve MP3 olarak yayımlandı. İşte 15 Eylül 2023 cuma hutbesi konusu…
CUMA HUTBESİ (15 EYLÜL 2023)
Cuma hutbesi konusu açıklandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü 15 Eylül 2023 Cuma hutbesi konusunu açıkladı:
“AHÎLİK: DÜRÜSTLÜK ve MERHAMETİ TİCARETE HÂKİM KILMAK
Muhterem Müslümanlar!
Huzurlu ve hakkaniyetli bir hayatın yol haritasını çizen yüce dinimiz İslam, iş ve ticaret hayatımızda temel ilke ve esaslar belirlemiştir. İslam, her işimizde olduğu gibi ticarette de helal haram duyarlılığıyla hareket etmeyi, doğruluğu, dürüstlüğü ve merhameti şiar edinmeyi emretmiştir. Hırs ve tamahı, yalan ve hileyi, aldatma ve haksızlığı, gayrimeşru ve gayriahlaki her türlü muameleyi ise yasaklamıştır. Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksız ve haram yollarla yemeyin ve kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.”
Aziz Müminler!
Mümin, ticarette sadece dünya kazancını değil, ahiret hesabını da gözetir. Haksız kazançtan, karaborsacılıktan, fırsatçılıktan, kul ve kamu hakkını ihlal etmekten uzak durur. Mümin bilir ki, inancımız ve geleneğimizde kazanç elde etmek için her yol mübah değildir. Daha çok kazanma hırsıyla insan onuru çiğnenemez. İnsanların zor durumda olmaları istismar edilemez. Bilgisizliği suistimal edilerek kişi zarara uğratılamaz, aldatılamaz.
Kıymetli Müslümanlar!
Mümin, servet ve malın esiri olamaz. Rızkına kimsenin hakkını bulaştıramaz. Kendisinin ve ailesinin boğazından haram lokma geçiremez. Mümin, daha fazla kazanç elde etmek için temel ihtiyaç maddelerini stoklayamaz. Arz talep dengesini bozarak bir malı değerinden fazlaya satamaz. İnsanların zorunlu ihtiyacı olan ev ve işyerini boş bırakıp fiyatları yükseltemez. Merhametli bir ev sahibi, kiracısının da bir aile geçindirdiğini unutmaz. İnsaflı bir kiracı da kasıtlı olarak ev sahibini mağdur edemez. Sevgili Peygamberimiz (sas)’in لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ hadis-i şerifine göre kimseye kasten zarar verilemez; zarara, zararla karşılık da verilemez. İslam’a göre bir kişinin canına, malına ve haysiyetine zarar vermek haramdır ve büyük günahlardandır.
Değerli Müminler!
Peygamber Efendimiz (sas) başka bir hadisinde ise مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا “Bizi aldatan bizden değildir.”[3] buyurmaktadır. Bu nebevi uyarıdan hareketle ecdadımız, sevgi ve saygıyı, kardeşlik ve merhameti, doğruluk ve dürüstlüğü, yardımlaşma ve dayanışmayı ticarete hâkim kılmak için Ahîlik teşkilatını kurmuştur. Bu teşkilatın temel ilkesi; eline, diline, beline sahip olmaktır. Eşine, işine ve aşına özen göstermektir. Harama bakmamak, haram yiyip içmemek ve harama el uzatmamaktır. Yanlış ölçmemek, eksik tartmamaktır. Güçlü iken affetmesini, öfkeli iken yumuşak davranmasını bilmektir.
Aziz Müslümanlar!
Alışverişte helal haram hassasiyeti her geçen gün azalıyor. Doğruluk ve dürüstlük gibi erdemler giderek zayıflıyor. Daha çok kazanma hırsıyla ahlaki değerler ve hukuki ilkeler göz ardı ediliyor. Aşırı tüketim, lüks ve israf günden güne artıyor. Bu durumda bize düşen, Ahîlik ilkelerini benimsemek, iş ve ticaret hayatımıza bu ilkeleri yeniden hâkim kılmak için çaba göstermektir. Sevgili Peygamberimiz (sas)’in “Dürüst ve güvenilir tüccar, ahirette peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber olacaktır.”[4] müjdesine erişebilmenin gayretinde olmaktır. Kıyamet gününde, kazancımızın ve harcamalarımızın hesabını vereceğimizi unutmamaktır.
Kıymetli Müminler!
Hutbeme son verirken bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2024 yılı Hac ön kayıtları başlamıştır. İlk defa başvuracak kardeşlerimiz, 11 Ekim tarihine kadar e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecektir. Kaydı olup, durumlarında değişiklik yapmak istemeyenlerin kaydı otomatik olarak yenilenecektir. Durumlarını değiştirmek isteyenler ise e-devlet üzerinden veya il ve ilçe müftülüklerimizden güncelleme yapabilecektir.”
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu şekildedir;
Öğle ezânı okununca, önce dört rek’at Cum’a namazının ilk sünneti kılınır.
Niyet ederken
“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.
Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Son oturuşta:
Sonra, câmi’ içinde, ikinci ezân okunur
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.
Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.
Hatîb efendi duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir
Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.
Sonra, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”
Sonra, dört rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.
Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”. Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.
Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır. “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” diye niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, bu on rek’at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).
İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir.
Diyanet 15 Eylül 2023 Cuma Hutbesi – Nukteler
Diyanet 15 Eylül 2023 Cuma hutbesi yayımlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Eylül tarihli Cuma hutbesinin konusu “Ahîlik, Dürüstlük ve Merhameti Ticarete Hâkim Kılmak” oldu.
Bu haftaki 15 Eylül 2023 Cuma hutbesi yayınlandı mı, hutbenin tam metni nedir? Peki bu hafta hutbe ne zaman yayımlanacak? Bugünkü Cuma Hutbesinin konusu nedir, belli oldu mu? Hangi konu ve konulardan bahsedilecek? Cuma hutbeleri her camide aynı mı? Diyanet Hutbe!
Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Cuma hutbesi Perşembe günü yayımlandı. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi Cuma Hutbeleri ve konusu Müslümanlar tarafından günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerinde, yaklaşık 90 bin camide imamlar tarafından okunacak bu haftaki hutbesinin konusu da vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle takip ediliyor. İşte bu hafta tüm camilerde okunacak Cuma hutbesi konusu ve tam metni…
Cuma Hutbesi 15 Eylül 2023
Bu hafta Türkiye genelinde camilerde okunacak hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Ahîlik, Dürüstlük ve Merhameti Ticarete Hâkim Kılmak” konulu Cuma hutbesi ve tam metni
Cuma Namazı ve Cuma Hutbesi / Friday Khutbas / خطب الجمعة / Freitag Predigt
AHÎLİK: DÜRÜSTLÜK VE MERHAMETİ TİCARETE HÂKİM KILMAK
بِسْـــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Muhterem Müslümanlar!
Huzurlu ve hakkaniyetli bir hayatın yol haritasını çizen yüce dinimiz İslam, iş ve ticaret hayatımızda temel ilke ve esaslar belirlemiştir. İslam, her işimizde olduğu gibi ticarette de helal haram duyarlılığıyla hareket etmeyi, doğruluğu, dürüstlüğü ve merhameti şiar edinmeyi emretmiştir. Hırs ve tamahı, yalan ve hileyi, aldatma ve haksızlığı, gayrimeşru ve gayriahlaki her türlü muameleyi ise yasaklamıştır.
Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksız ve haram yollarla yemeyin ve kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.”[1]
Aziz Müminler!
Mümin, ticarette sadece dünya kazancını değil, ahiret hesabını da gözetir. Haksız kazançtan, karaborsacılıktan, fırsatçılıktan, kul ve kamu hakkını ihlal etmekten uzak durur. Mümin bilir ki, inancımız ve geleneğimizde kazanç elde etmek için her yol mübah değildir. Daha çok kazanma hırsıyla insan onuru çiğnenemez. İnsanların zor durumda olmaları istismar edilemez. Bilgisizliği suistimal edilerek kişi zarara uğratılamaz, aldatılamaz.
Kıymetli Müslümanlar!
Mümin, servet ve malın esiri olamaz. Rızkına kimsenin hakkını bulaştıramaz. Kendisinin ve ailesinin boğazından haram lokma geçiremez. Mümin, daha fazla kazanç elde etmek için temel ihtiyaç maddelerini stoklayamaz. Arz talep dengesini bozarak bir malı değerinden fazlaya satamaz. İnsanların zorunlu ihtiyacı olan ev ve işyerini boş bırakıp fiyatları yükseltemez. Merhametli bir ev sahibi, kiracısının da bir aile geçindirdiğini unutmaz. İnsaflı bir kiracı da kasıtlı olarak ev sahibini mağdur edemez.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ hadis-i şerifine göre kimseye kasten zarar verilemez; zarara, zararla karşılık da verilemez.[2] İslam’a göre bir kişinin canına, malına ve haysiyetine zarar vermek haramdır ve büyük günahlardandır.
Değerli Müminler!
Peygamber Efendimiz (s.a.s) başka bir hadisinde ise مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا “Bizi aldatan bizden değildir.”[3] buyurmaktadır. Bu nebevi uyarıdan hareketle ecdadımız, sevgi ve saygıyı, kardeşlik ve merhameti, doğruluk ve dürüstlüğü, yardımlaşma ve dayanışmayı ticarete hâkim kılmak için Ahîlik teşkilatını kurmuştur. Bu teşkilatın temel ilkesi; eline, diline, beline sahip olmaktır. Eşine, işine ve aşına özen göstermektir. Harama bakmamak, haram yiyip içmemek ve harama el uzatmamaktır. Yanlış ölçmemek, eksik tartmamaktır. Güçlü iken affetmesini, öfkeli iken yumuşak davranmasını bilmektir.
Aziz Müslümanlar!
Alışverişte helal haram hassasiyeti her geçen gün azalıyor. Doğruluk ve dürüstlük gibi erdemler giderek zayıflıyor. Daha çok kazanma hırsıyla ahlaki değerler ve hukuki ilkeler göz ardı ediliyor. Aşırı tüketim, lüks ve israf günden güne artıyor. Bu durumda bize düşen, Ahîlik ilkelerini benimsemek, iş ve ticaret hayatımıza bu ilkeleri yeniden hâkim kılmak için çaba göstermektir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in “Dürüst ve güvenilir tüccar, ahirette peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber olacaktır.”
[4] müjdesine erişebilmenin gayretinde olmaktır. Kıyamet gününde, kazancımızın ve harcamalarımızın hesabını vereceğimizi unutmamaktır.
Kıymetli Müminler!
Hutbeme son verirken bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2024 yılı Hac ön kayıtları başlamıştır. İlk defa başvuracak kardeşlerimiz, 11 Ekim tarihine kadar e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecektir. Kaydı olup, durumlarında değişiklik yapmak istemeyenlerin kaydı otomatik olarak yenilenecektir. Durumlarını değiştirmek isteyenler ise e-devlet üzerinden veya il ve ilçe müftülüklerimizden güncelleme yapabilecektir.
[1] Nisâ, 4/29.
[2] İbn Mâce, Ahkâm, 17.
[3] Müslim, Îmân, 164.
[4] Tirmizî, Büyû’, 4.
Kaynak: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hutbeyi indir
15.09.2023 tarihli Cuma Hutbesini Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca metni, okunuşu ve PDF Formatında indir
- Diyanet Hutbeler
- Cuma Hutbesini Mp3 olarak indir, dinle
Diyanet hutbe Cuma, dibbys, diyanet fetva, cuma hutbesi duası, cuma hutbesi arşivi, cuma hutbeleri pdf, Cuma hutbesi bugün, cuma hutbesi nasıl yapılır, nasıl okunur?
Cuma Namazı Kaç Rekattır? Farz mı?
Cuma namazı; 4 rekât sünneti, 2 rekât farz ve 4 rekât da son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekâttır. Her hafta Cuma günü cami ve mescitlerde kılınır ve erkeklere farz olan bir namazdır.
Cuma namazı farz-ı ayındır. İslam âleminde Cuma günleri Müminlerin bayramı olarak sayılmaktadır ve erkeklere farz olarak kılınmıştır. Kadınlar için Cuma namazı farz değildir.
Cumanın farzından önce, imam tarafından minberde hutbe okunur. Cuma hutbesi farzdır ve Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir.