Türkiye 14 Mayıs’ta seçime gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesine ilişkin kararı imzaladı. Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
GERİ SAYIM 14 mayısta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve vekil seçimine kaç gün kaldı
1 year, 187 days ago
Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladı. Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Erdoğan, “Anayasamızın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023’te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladım” diye konuştu.
Erdoğan ilgili kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun 2 aylık seçim takvimini başlatacağını belirtti.
Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında geçmesi beklenen 14 Mayıs seçimlerinde millet ittifakı ile cumhur ittifakı ter dökecek.
14 Mayıs 1950’de ne olmuştu, AKP neden bu tarihi referans alıyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs 1950 seçimlerini referans göstererek önümüzdeki genel seçimlerin tarihine dair sinyal verirken geçtiğimiz günlerde, o dönem Demokrat Parti’nin (DP) kullandığı “Yeter söz milletindir” sloganına da atıf yaptı. 27 yıllık CHP yönetimini sona erdirecek seçimlerde kullanılan bu slogan, 20 yıldır iktidarda olan AKP tarafından kullanılmış oldu. Peki, 14 Mayıs 1950’de ne olmuştu?
Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Dr. Yılmaz Esmer BBC Türkçe’ye, “14 Mayıs, DP’nin iktidara gelişi ve her ne kadar Altılı Masa’da Demokrat Parti adıyla bir parti var ise de Erdoğan ‘Biz Demokrat Parti’nin devamıyız’ diyor. Bu tarihin sembolik olarak önemi var ve o kesimin psikolojisinde çok önemli bir yer tutar. Tek parti dönemine ‘Yeter artık’ deyiş olarak görülür” diyor ve ekliyor:
“Siyaset benim kanaatime göre ekonominin, enflasyonun vs. ötesinde, semboller ve algılar üzerinedir. Ama bu sembolizm dışında hiçbir önemi yok 14 Mayıs’ın. Ben öğrencilere ’14 Mayıs 1950’de ne oldu?’ desem hiçbirinin haberi yok”.
BBC Türkçe’ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Birtek de 14 Mayıs 1950’nin “tek partili dönemden çok partili döneme geçişin dönüm noktası olduğunu” ifade ederek “Türkiye’de iktidar değişti, Menderes geldi, DP geldi, çok mühimdir. Dünyada çok az olan bir değişimdir otoriter bir rejimin seçimle değişmesi. Demokratlar için de kutsaldır bu tarih. AKP’liler doğrudan o kanattan geldiklerini iddia ederek bundan istifade etmek istiyorlar. DP’nin açtığı kapıdan girmeye çalışıyorlar. Ancak onlar demokrat değil” diyor.
Erdoğan konuşmasında, “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek milletin gönlüne girmiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştır… Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün 6’lı masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu müstemleke heveslilerine ‘yeter’ diyecektir” dedi.
Prof. Birtek bunun “farkında olmadan, düşünmeden” söylendiğine inandığını belirtiyor. Erdoğan’ın bu sloganı tekrar etmesinin “Seçimlerde başına bela olacağını” düşündüğünü söylüyor.
Prof. Esmer de benzer bir düşünceyi paylaşıyor: “Bana ‘Yeter söz milletindir’ denilmesinde biraz sorun var gibi geliyor. 27 yıl sonra CHP’ye karşı ‘Yeter artık’ sloganı 1949-50 için çok anlamlı. Ama hele ki 20 küsür senedir iktidarda olan bir parti bunu sözlerse ‘Kim, neye yeter diyor?’ denilebilir. Ama tahminim o ki bu sloganı hemen bırakacaklardır”.