Dünya süt gününe [fergcorp_cdt_single date=”01.06.2024 01:00:00″] kaldı.
21-27 Mayıs Süt Haftası nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Sütün faydaları nelerdir, neye iyi gelir?
Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) aldığı kararla üzerine, 1956 yılında, sütün önemine dikkat çekmek amaçlanarak, ‘Dünya Süt Günü’ ilan edilmiştir. Türkiye’de ise Dünya Süt Günü, bakanlığın aldığı karar doğrultusunda 1991 yılından günümüze kutlanmaya devam etmektedir. Peki Dünya Süt Günü nasıl ortaya çıkmıştır, anlam ve önemi nedir? Süt haftası ne zaman, neden kutlanır? İşte Dünya Süt Günü’ne dair merak edilenler ve sütün faydaları hakkında bilinmesi gerekenler…
21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ | 21-27 Mayıs Süt Haftası nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? Sütün faydaları nelerdir, neye iyi gelir?
‘Mükemmel gıda’ olarak adlandırılan ve besin değeri açısından oldukça kıymetli bir içecek olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır ve sütün önemine dikkat çekmek için ülkemizde her yıl 21 Mayıs Süt Günü olarak kutlanmaktadır ve 21-27 Mayıs Süt Haftası kabul edilmektedir. Peki, sütün faydaları nedir, süt içmek neye iyi gelir? İşte süte dair merak edilenler ve süt hakkında bilinmesi gereken detaylar…
DÜNYA SÜT GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Sütün hayatımızdaki önemine vurgu yapmak, toplumu bilinçlendirerek tüketimini sağlamak ve teşvik etmek amacı ile her yıl 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı “Dünya Süt Günü” 1991 yılında ülkemizde de kabul edilmiştir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu 21 – 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası’ olarak kutlanmaktadır.
SÜT NEDİR, İÇERİĞİNDE NELER BARINDIRIR?
Süt ve süt grubu besinler, başta çeşitli memeli hayvanlardan (inek, koyun, keçi, manda) sağlanan süt ile yoğurt, peynir, kefir, dondurma vb. sütlü tatlılar ve süttozu gibi sütten yapılan ürünlerdir.
Süt ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1(tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağında bulunur.
Süt yağına sarımsı rengi veren içerisindeki karotenoidler ve floresan rengini veren riboflavindir. Süt yağı azaldıkça yağda çözünen vitamin içeriği de azalır. Zenginleştirilmemiş sütte D vitamin çok düşük düzeydedir. Başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve ürünlerini hergün tüketmesi gerekmektedir.
SÜTÜN FAYDALARI NEDİR? SÜT NEYE İYİ GELİR?
Düzenli olarak süt içmek diş sağlığına fayda sağlar, çürümeleri engeller.
Düzenli olarak süt içmek uykusuzluk problemlerine iyi gelir, daha sağlıklı uyumanızı sağlar.
Düzenli olarak her gün içilen süt tırnak ve saç sağlığını güçlendirir ve cildin yenilenmesini sağlar.
Süt içmek, hipertansiyon ve kolesterolü dengeler.
Kişilerin kalsiyum ihtiyacını karşılayan süt çocuklarda kemik gelişimini sağlar boy uzama sürecine destek olur; ilerleyen yaşlarda kemik erimesinin önüne geçer.
Süt sıcak tüketildiğinde boğaz ağrısına da iyi gelir.
Süt, gece yatmadan önce içildiğinde daha hızlı uykuya dalmanızı sağlar. Bunun nedeni içeriğindeki triptofan ve melatonin maddeleridir. Seratonin üretmesini sağlayan bu maddeler sayesinde vücut ve kaslar rahatlayarak uykuya daha hızlı geçiş yapar. Gece yatmadan önce süt içmek depresyon ve anksiyete gibi sorunlarda da rahatlama sağlar.Akşam yemek yedikten sonra şişkinlik ve rahatsızlık meydana gelebilir. Süt sindirimi kolaylaştırdığı için yediklerinizi daha kolay sindirmenizi sağlar. Bu da gece uykunuzun daha kaliteli olmasına etki eder.
Süt tokluk hissi de verir. Bu yüzden gece hissedile açlıkları bastırır ve yemek yemenizi engeller.
Süt; fosfor, kalsiyum, magnezyum, protein bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu besin değerleri içerisinde, sağlıklı bir biçimde büyüyüp gelişmek adına gerekli olan kalsiyumu bulundurur. Gelişim çağındaki çocukların içmesi oldukça önemlidir.
Süt, kan basıncının düşmesine yardımcı olur. İçerisinde yer alan potasyum içeriği ile kan basının sağlıklı miktarda kalmasını sağlar. Bunun sayesinde felç riskini en aza indirger. Her gün düzenli şekilde tüketildiği zaman kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır. Pek çok diyet listesinin ara öğününde bu nendenle süte yer verilmektedir.
Süt, içerdiği zengin protein, vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimini ve zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Sütün önemine dikkat çekmek için her sene bir gün ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanıyor. Peki Dünya Süt Günü ne zaman? İşte Dünya Süt Günü tarihi…
1956 yılında, sütün önemine dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) aldığı kararla yılda bir gün, ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanıyor. Ülkemizde ise Dünya Süt Günü, ilgili bakanlığın aldığı kararla 1991 yılından bu yana kutlanmaktadır. İşte, Dünya Süt Günü’yle ilgili ayrıntılar…
Dünya Süt Günü Ne Zaman?
Süt tüketimini arttırmak ve sütün faydaları hakkında insanları bilgilendirmek için 1 Haziran ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanıyor.
İnsan sağlığı bakımında öneme sahip Süt ve süt ürünleriyle, hayvansal protein ihtiyacının kayda değer bir kısmı karşılanabilmektedir. Süt bu nedenle hepimiz için çok değerli bir gıda maddesidir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır.
Doktorlar, kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum açısından oldukça zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek besin maddesi olan sütün her gün düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Okul Süt Günü çerçevesinde süt tüketiminin özendirilmesi amacıyla çeşitli okullarda süt dağıtımı yapılması sağlanacak ve çocuklara sütün beslenmedeki önemi ile ilgili bilgiler verilir.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu 1956 yılından bu yana 21 Mayıs’ı Dünya Süt Günü olarak kutlamaktadır. Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da her yıl 21 Mayıs’ı Süt Günü ve 21-26 Mayıs tarihlerini Dünya Süt Haftası olarak kutlamaktadır. 21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında, insanları süt tüketimine teşvik edecek birçok etkinlik, söyleşi ve panel yapılmaktadır.
Dünya Süt Günü, Dünya Okul Süt Günü olarak da bilinmektedir. Bu günde süt ve süt ürünleri tüketiminin önemine dikkat çekilir. İnsanların zihinsel aktiviteleri başarılı bir şekilde yerine getirebilmesi için fiziksel açıdan güçlü olması gereklidir. Dengeli ve düzenli beslenme bu açıdan önemli olduğu gibi, süt ve süt ürünleri kemik gelişimini desteklediği için sağlık açısından oldukça önemli bir besin grubudur.
dünya süt günü21 Mayıs Dünya Süt Günü, özellikle çocukların süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum içerikli gıdaları tüketmesini artırmayı amaçlar. Çocukların erken yaştan itibaren süt ve sütten üretilen besinler tüketmesi kemikleri güçlendirir ve oluşabilecek hastalıkları da önler. Süt, cilt için de önemlidir. Sütün içinde bulunan proteinler, antioksidan özellikteki A vitamini ve çinko ile cilt sağlığını korur. Süt, cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller.
Kemik ve diş gelişimini sağlayan kalsiyuma özellikle çocukluk döneminde büyük ihtiyaç duyulur. Bu nedenle çocukların süt tüketmesi, hızlı büyümelerini ve gelişmelerini sağlar. Dünya Süt Günü kapsamında, sütün ve süt ürünlerinin faydaları yapılan paneller, söyleşiler ve etkinliklerle anlatılır. Başta çocuklar olmak üzere, tüm insanların kemik gelişimi için süt önemlidir.
Süt tüketiminin artması için insanların bilinçlenmesi de oldukça önemlidir. Türkiye’de kişi başına yılda düşen süt miktarı 26 kg’dir. Bu miktar ABD’de 83 kg, Avustralya’da ise 107 kg’dir. Dünya Süt Günü ve Haftası kapsamında, insanların bu konuda bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin artırılması hedeflenmektedir.