Birleşmiş Milletler Günü
Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler’in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.
1947 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın yıldönümü olan 24 Ekim tarihinin “Birleşmiş Milletler’in amaçlarını ve başarılarını dünya halklarına duyurmaya ve onların desteğini almaya adanacağını” ilan etti.[1]
1971’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Günü’nün uluslararası bir bayram veya uluslararası bir tatil olacağını ilan eden başka bir kararı (2782 sayılı Birleşmiş Milletler Kararı) kabul etti ve bunun Birleşmiş Milletler üye devletleri tarafından resmî tatil olarak kutlanmasını tavsiye etti.[2]
İkinci Dünya Savaşı Müttefikler Günü
“Birleşmiş Milletler Günü” olarak adlandırılan ilk olay Dünya Savaşı Müttefikler dayanışma günü, diğeri de Birleşmiş Milletler Bildirgesinden altı ay sonra 14 Haziran 1942 tarihinde ve ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından başlatılan ve Askerî törenlerle “ABD Bayrağı Günü” olarak belirlenen anma ve kutlama günüydü. New York’ta, Londra’da, Sovyetler Birliği ve Çin hükûmetleri tarafından da geçit törenleri gerçekleştirildi.[3][4][5][6][7][8]
1942–1944 yılları arasında II. Dünya Savaşı boyunca bu gösteriler gerçekleştirildi. Ancak Birleşmiş Milletler’in kuruluşundan önce, uluslararası bağlantılı bir düzenleme yapılmıyordu.
Anma
BM Günü geleneksel olarak tüm dünyada kuruluşun başarıları ve hedefleri hakkında toplantılar, tartışmalar ve sergilerle kutlanmaktadır. 1971 yılında Genel Kurul, üye devletlerin resmî tatil olarak kutlamalarını da tavsiye etmiştir.
Hindistan’daki ve diğer dünya ülkelerindeki çeşitli uluslararası okullar, (etkinlik mutlaka 24 Ekim’de kutlanmasa da) Birleşmiş Milletler Günü’nde öğrenci topluluklarının kültürel çeşitliliğini de kutlamaya başladılar. Kutlamalar genellikle akşamları kültürel performansların bir gösterisini ve dünyanın her yerinden yiyeceklerin bulunduğu bir yemek fuarını içermektedir.
Amerika Birleşik Devletleri başkanı, 1948’den beri her yıl Birleşmiş Milletler Günü için bir bildiri yayınlamaktadır.[9]
Kosova’da Birleşmiş Milletler Günü, Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu tarafından yönetilmekte olduğundan, resmî bir çalışma günü değildir.
Filipinler’de, yerel okul çocukları geleneksel olarak üye devletlerin ulusal kostümlerini giyerler ve yarıyıl tatilinden önceki son okul günü olan BM Günü’nde bir program düzenlerler. Öğrencilere, bireysel veya sınıf olarak, temsil etmek ve çalışmak üzere birer ülke atanır; öğrenciler kendilerine verilen ülkenin bayrağını işler ve günlük eğitim aktiviteleri kapsamında kültürel sunumlar ve yemekler hazırlar.
Tarihî Anma Törenleri
1951 yılındaki Birleşmiş Milletler Günü için Birleşmiş Milletler Posta İdaresi, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde Amerikan doları cinsinden basılan ilk BM pullarını yayınladı.[10]
Dünya Kalkınma Bilgi Günü
Birleşmiş Milletler’in Dünya Kalkınma Bilgi Günü de 1972’den beri 24 Ekim’de düzenlenmeye başlandı.
İnsanlık, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin büyük vaadini yerine getirmeye yönelik küresel bir taahhütle sürdürülebilirlik çağına girdi ve bu da yine 24 Ekim tarihinde dünya çapında kutlanmaktadır. Birçok kurum, sınavlar ve konuşmalar yaparak bunu kutlar. Kenya, Tanzanya ve Hindistan’daki Da Potta Şirketler Grubu bunu çeşitli tartışma programlarıyla kutlamaktadır.
24 EKİM BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜNÜ
Bugün Birleşmiş Milletler Günü.Sizlere Birleşmiş Milletler’in kuruluş amacını ve çalışmalarını anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle Birleşmiş Milletler Örgütü’nün niçin kurulduğunu, çalışma alanlarını ,ilkelerini ,amaçlarını ve çalışma organlarını tanıyalım.
24 Ekim 1945 Birleşmiş Milletler Örgütünün Kuruluş Tarihidir. Örgüte üye tüm ülkelerde 24 Ekim, Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanır. Birleşmiş Milletler Örgütü evrensel barışı, uluslar arasında güvenliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulmuş Uluslararası en büyük kuruluştur. Bugün Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi vardır. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.
Tarih boyunca uluslararasında anlaşmazlıklar hep süregelmiş, sonunda çoğu zaman savaşlar olmuştur. Savaşlar uluslararası anlaşmazlıklara çözüm getirmemiştir.
Uluslararası en büyük savaşlardan ilki Birinci Dünya Savaşı dır. Bu savaşta ülkeler ikiye ayrılmıştır. Dört yıl süren bu savaş sonunda analar, babalar, amcalar, teyzeler, ağabeyler öldü. Çocuklar yetim, öksüz kaldı. Ülkeler kana bulandı.
İkinci Dünya Savaşı sürerken 26 ülkenin temsilcileri Amerika’nın San Fransisco kentinde toplanıp insanlığı savaşların yıkımından korumak için karar aldılar. Ortak bir bildiri yayınladılar. Birleşmiş Milletler Yasası hazırlandı. Yasanın onaylanması ile 24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü kuruldu.
Birleşmiş Milletlerin Amaçları:
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN ANA ORGANLARI
Birleşmiş Milletler Örgütü yukarıda sayılan amaçlara ulaşmak için ana organlar oluşturmuştur. Bu organların başlıcaları şunlardır: Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Uluslararası Adalet Divanı, Genel Sekreterlik.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜNE YARDIMCI KURULUŞLAR
UNESCO: Birleşmiş Milletler Örgütü’ne üye ülkelerin bilim, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarına yardımcı olur.
FAO: Uluslararası besin örgütüdür. Yoksul ülkelere gerekli besin yardımı yapılmasında öncülük eder.
UNRA: Yurdundan ayrılıp başka ülkelere göç edenlerin sorunları ile ilgilenir. Göçmenlere yardımcı olur.
UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun kısaltılmış adıdır. Amacı yeni doğan, büyümekte olan çocukların, gençlerin sorunları ile ilgilenmektir.
*En kötü barış, en iyi savaştan iyidir.
- Birlikten güç doğar.
- Birleşmiş Milletler barışı ve güvenliği sağlayarak insanlığa hizmet eder.
- Adam adama, ulus ulusa gereklidir.
- Ülkeler birlik ve beraberlikle kalkınabilirler.
Sayın Bakanın 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü Vesilesiyle Verilen Resepsiyonda Yaptığı Konuşma / T.C. Dışişleri Bakanlığı
Yasal Uyarı ve Kullanım Şartları:
T.C. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan bilgilerin güncelliği, doğruluğu ve tamlığı konusunda azami özen gösterilmekle birlikte, T.C. Dışişleri Bakanlığı bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmemekte ve yasal olarak hiçbir garanti vermemektedir.
T.C. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden bağlantı yapılarak ulaşılabilen diğer internet sitelerinin mevcut veya gelecekteki içeriği hakkında T.C. Dışişleri Bakanlığı hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir.