21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle hastalık hakkında bilgi veren Uz. Dr. Tokmak, “Alzheimer hastalığı nadir durumlar dışında bir ileri yaş hastalığıdır, 65 yaşından önce görülmesi beklenmez” dedi.
ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?
Dünya Alzheimer Günü nedeniyle hastalık hakkında bilgi veren Özel Çerkezköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, “Alzheimer hastalığı beyinde ön görülemeyen hücre yıkımına bağlı olarak başta unutkanlık olmak üzere pek çok işlev kaybına yol açan ilerleyici bir yaşlılık hastalığıdır. Hastalık sürecinde gözlenen işlev kaybı hasta kadar hasta yakınını da yakından ilgilendirir. Zihinsel ve bedensel yeteneklerini aşama aşama kaybeden hastalar yakın gözlem ve aktif bakım ihtiyacı duyarlar. Bu zorlu süreç hasta yakınlarının tükenmelerine ve hasta bakımının aksamasına neden olur. Bu nedenle hasta yakınının gerek hasta bakımı konusunda bilgilendirilmesi, gerekse bir birey olarak empati ve destek sağlanması toplumsal dayanışma açısından hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.
ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Alzheimer hastalığı nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Burcu Tokmak, “Yaşlılığa bağlı diğer benzer hastalıkların tümüne birden halk arasında bunama (demans) terimi kullanılır. Oysa bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Bu nedenle her yaşlanan kişi bunamaz” dedi.
Tokmak, Alzheimer hastalığının belirtileri şöyle sıraladı:
“1-Kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde unutkanlık, tanıdığı kişileri, eşyaların yerini hatırlayamama,
2- Yer, zaman, mekan kavramlarında güçlük, zihin bulanıklığı,
3- Kelime bulmada güçlük
4- Para hesabında zorlanma
5- Bildiği yolları karıştırma
6- Her zaman yaptığı işlerin unutkanlık nedeniyle aksaması
7- Dikkatin dağınık olması.
8- Aynı soruları tekrar sorma,
9- Özellikle eskiye ait bilgileri hatırlarken, yeni bilgileri kayıt etmede ve geri çağırmada güçlükler.”
Bu tip durumların kişinin sosyal ve mesleki yaşamında hastalık öncesine göre belirgin bozulmaya neden olduğunu söyleyen Tokmak, şöyle devam etti: “Alzheimer hastalığı nadir durumlar dışında bir ileri yaş hastalığıdır, 65 yaşından önce görülmesi beklenmez. 85 yaşın üstündeki nüfusun %50 sinde Alzheimer hastalığının ortaya çıkması beklenir. Alzheimer vakalarının bir kısmının genetik mirasla ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Hastalığın ilerlemesi 5 ile 20 yıl sürebilir. Hastalığın en ileri evresinde Alzheimer hastasının 24 saat bakıma ihtiyacı olabilir. Beslenme, temizlik, tuvalet ihtiyacı ancak bir bakıcı tarafından sağlanabilecektir.”
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Hastalık erken evrede tanı alır ve gerekli tedavi düzenlenirse yatağa bağımlı aşamaya geçiş 10 yıla kadar geciktirilebildiğini kaydeden Uzm. Dr. Tokmak, “Hastanın üzerindeki etkisi bu derecede büyük olan hastalığın hasta yakınları ve bakıcılarına da etkisi çok büyüktür. Hasta yakınlarının %70-82 sinde depresyon, uyku bozukluğu, kaygı bozukluğu, gibi ruhsal ve pek çok fiziksel rahatsızlık eşlik ediyor. Anne ya da babasında Alzheimer hastalığı olan hasta yakınlarında aynı hastalığa yakalanma korkusu ve endişesi sık görülen bir durumdur. Alzheimer hastalığı dediğimiz gibi nadir durumlar dışında 65 yaşın altındaki kişilerde ve her unutkanlık ve dikkat dağınıklığı şikayeti olan kişilerde ilk tanı olarak düşünülen bir hastalık değildir” diye konuştu.
Tokmak, “Dünyada yaklaşık 35 milyon Alzheimer hastası bulunduğu düşünülüyor ve 2050 yılında bu sayının ne yazık ki 115 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu sayılar bu kadar aşikar iken ne yazık ki bu hastaların bakımı ve takibi için gerekli merkezlerin sayısının azlığı da bizler ve hasta yakınlarını üzüyor” diye sözlerini tamamladı.