Sinir hastalıkları alanına giren nevralji, sinirlerde meydana aşırı ağrılardır. Normal çalışan, hasara uğramamış sıradan bir sinirinde bu şekilde şiddetli ağrılar oluşturma durumu vardır. Genelde şikayetler yüz bölgesi ve baş bölgesindeki sinirlerden gelmektedir. Nevralji duruma göre iki farklı bölüme ayrılmıştır. Sinir ağrılar bir nedene bağlıysa, yani dış darbe sonucunda, aşırı soğukta aşırı sıcakta, sıkışma gibi fiziksel nedenlere bağlıysa sentomatik nevralji denilmekte, eğer sebepsiz yere sinirlerde ağrı meydana geliyorsa buna temel nevralji denilmektedir.
Nevraljiye sebep olarak, sinirsel dokuya zarar veren maddeler neden gösterilir. Sigara, alkol, civa maddeleri, toksinler vb gibi durumların sebep olduğu söylenebilir. Romatizması olan insanlarda, zayıf vücutlu, metabolizması düzensiz kişilerde sıkça rastlanmaktadır. Nevralji halk arasında pek isim olarak bilinmez ama çok sık görülür. Bir anda başlayan çok şiddetli ağrı, bazen dayanılması imkansız derecelere gelmekte, saniyeler içinde bitmekte yada dakikalarca sürmektedir. Hiç beklenmedik anda her hangi bir hareket sonucunda başlayabilir ve kontrolsüz bir şekilde tekrar son bulabilmektedir. Bir nevi nöbet geçirmekte denilebilir.
Halk arasında genelde ağrı kesiciler kullanılarak tedavi uygulanmaktadır. Bu şekilde ağrı kesici kullanmak sadece geçici bir çözümdür, zira ağrı şiddetli olup kısa sürmekte ilaç vücuda yayılıp etkisini göstermeye başlamadan yok olmaktadır. Teknoloji imkanları ise daha gelişmiş, genelde sonuca gidilen, fiziksel ve cerrahi yöntemleri kapsar. Nevraljinin olduğu bölgedeki sinirlere mor ötesi ışın ile müdahale edilir. Ses frekansları ile rezonans yaparak dalga yayan makinelerle sinir yine fiziksel olarak tedavi edilebilir. Eğer nevralji alkol, sigara ve ya toksin maddelerinden dolayı oluşuyorsa ilk olarak vücudun toksinlerden arındırılması, alkol sigaranın hemen bırakılması gerekmektedir. Nevralji tanımlanamaz bir sebepten dolayı oluyorsa ağrı yapan sinir, cerrahi müdahale ile kesilip alınır.