Kurtuluş Savaşımızın en önemli kahramanlardan Hasan Tahsin 15 Mayıs günü şehit edildi.
“Hasan Tahsin’in asıl adı Recep oğlu Osman Nevres’dir. ( d. 1888, Selanik – ö. 15 Mayıs 1919 İzmir). İlk önce Mustafa Kemal’in de okuduğu Şemsi Efendi Okuluna gitti sonra Selanik Feyziye Mektebi’ni bitirdi. Ardından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi’nde siyasal bilimler öğrenimi gördü.
İttihat Terakki Fırkası’na girdi ve Teşkilat-ı Mahsusa’da görev aldı. İstanbul’a döndükten sonra, Osmanlı Devleti aleyhine Balkanları karıştıran İngiliz istihbarat teşkilatı adına çalışan Buxton kardeşlerin bu faaliyetlerini önlemekle görevlendirildi. Buxton kardeşlere Bükreş’te bir tünelde suikast düzenleyen Hasan Tahsin 10 yıla mahkum edildi, 1916′da Romanya’dan kaçmayı başardı, adını Hasan Tahsin olarak değiştirip {Osman nevres’in pasaportunu kullandığı “Hasan Tahsin”, Silah gazetesini çıkartan ve bu nedenle “Silahçı hasan tahsin” olarak bilinen eski bir bahriye yüzbaşısının adıydı}.
1918′de İzmir’e yerleşerek Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyeti’nin sözcülüğünü yapan Hukuk-ı Beşer gazetesini yayımlamaya başladı. 1918 yılında Sudiye hanımla İzmir’de gizlice evlendi, Mehmet Kemal isimli bir oğulları dünyaya geldi. (soyadı kanunu ile Kabadayı soyadını alan ‘Mehmet Kemal’ şu anda İzmir’in Çeşme ilçesinde yaşamını sürdürmektedir.) 15 Mayıs 1919′da İzmir’e çıkan Yunan Efzun Alayı askerlerinin taşkın davranışları karşısında tek başına ilk kurşunu ateşleyerek Türk direnişini başlatan sembol isim oldu.
İlk kurşunu alayın sancaktarı teğmene sıkarak öldüren Hasan Tahsin, ardından kurşunu bitene kadar devam etti. Paniğe kapılan Efzun Alayı, toplu bir saldırı olduğunu zannederek ilk başta dağıldıysa da, ardından ağır silahlar ve savaş gemisinden karşı ateş açtı. Açılan karşı ateşle Hasan Tahsin 31 yaşındayken şehit oldu. 1973 Yılında anısına İzmir Konak Meydanı’nda “İlk Kurşun Anıtı” dikildi.”