Tevrat; Musevilerin kutsal kitabın oluşturan kitapların ilk 5 inde veya Musa’nın 5 kitabına genel olarak verilen isimdir. Hıristiyanlar bu kitapları diğer Musevi metinleri ile beraber eski ahit olarak ele aldılar. Devlet kelimesi aynı zamanda sözlü geleneklerin yanı sıra pek çok metinde kapsayan musevi hukukunun tamamı için de kullanılabilir.
Musa’nın 5 kitabı Musevi inancını yönlendiren 613 yasanın temelini oluşturur ve dünyanın en büyük 3 tek tanrı inancı Musevilik ,Hıristiyanlık ve İslam için esastır. Kitaplar şu şekilde özetlenebilir;
Yaratılış (Tekvin) : Yaratılış hikayesinin yanısıra İsrailoğullarının İbrahim İshak ve Yakup ile ailelerinin tarihini de anlatır.
Çıkış : Mısır’dan çıkıp Musa’nın 10 emri alması da dahil olmak üzere Mısır’dan Kenan’a yapılan toplu göçü aktarır.
Levililer(Leviticus) : İbadet kurallarını ve usullerini içerir.
Sayılar (Çölde Sayım) : İsrailoğullarının çölde yaptıkları yolculukla ilgilidir.
Tesniye (Yasanın Tekrarı) : Musa’nın ömrünün sonuna verdiği israil’in tarihi ve ahlak ve öğretilerini anlatan hikayelerden oluşur.
Geleneksel olarak beş kitabım Musa’ya Sina dağında verilmiş olduğuna inanılır. Alternatif teoriler Tevrat’ın başlangıcının Sina dağında verildiğini ama vahiylerin Musa’nın haytı boyunca devam ettiğini savunur.
Arkeologlar Tevratın milattan önce 10 uncu ve altıncı yüzyıllar arasında bir yerde yazıldığını ileri sürmektedir. Belgesel hipotez taraftarları ki bu Ortodoks Yahudilere göre sapkınlıktır .Orjinal beş kitabın 4 kaynaktan geldiğini sonradan beşinci bir yazar veya rekdaktör tarafından birleştirerek tek bir kitapta toplandığını iddia ederler. Bu devirde tekleme tanrı için çeşitli isimler kullanılması değişen yaşam tarzları ve hikayelerin tekrardır.Başlangıçtan bu yana Tevrat’a tümüyle anlaşılması için elzem olan sözlü bir gelenek eşlik etmiştir .Sözlü geleneği yazmaya kalkışmak kafirlikle eş tutulmasınaa rağmen bunu yapmamın gerekliği sonunda netleşmiş ve Mişna oluşturulmuştur. Sonraları hahamlar bu iki metin hakkında fikir alışverişinde bulunup münazara ettikçe, onların görüşlerini toparlamak amacıyla Talmud yazılmıştır.
Musevi geleneği geleneği sayısız kanunları türetmek için Tevrat’ı kullanır Musevi din bilginleri anlam çıkarabilmek için her kelimeyi tek tek inceleyerek tüm ömürlerini harcamaktadırlar.