Birbirine gevşek bir şekilde bağlanmış olarak bulunan çok ince toz halindeki bir çeşit kireç taşıdır.Kireç taşı, kalsiyum karbonat mineralidir.Tebeşir, kalsiyum karbonatla birlikte silis tanecikleri , çakmak taşı tozu ve az miktarda da balçık mineralleri içerir.
Milyonlarca yıl önce deniz diplerinde birikmiş olan foraminifere ve cocolith gibi mini mikroorganizmaların kabuklarıdır.Avrupa’da Fransa, İngiltere ve İsveç’te Kuzey Amerika’da Alabama ve Teksas’ta bol miktarda tebeşir bulunur.
Saflaştırıldıktan sonra porlant çimento yapımında ve dezenfektan olarak kullanılır.İşlendikten sonra tebeşirin pudra haline getirilmesiyle kullanım alanı daha da genişlemiştir.Pudra halindeki tebeşir , lastik, kağıt, cam macunu , marley gibi birçok yerde dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Okullarda kullanılan tebeşir ise ;tam olarak doğal tebeşirden yapılmamaktadır.Bunlar çok ince tebeşir tozunun , renk maddeleri ve suda eriyen yapıştırıcılarla karıştırıldıktan sonra kalıplara dökülerek elde edilmiş bir türdür.Amerika’da tozsuz tebeşirler yapılmıştır.Ülkemizde ise 1982 yılında üretilmiş, bunların içine zehirli olmayan bir takım maddeler karıştırıldıktan sonra kağıt kalıplara dökülmekte bu şekilde tozsuz tebeşir elde edilmektedir.
Metal ve taş üzerine yazı yazmak için kullanılmakta olan tebeşirler, bal mumu ,sabun, reçine ve lamba karasından imal edilmektedirler.