Narkolepsi, gündüz aşırı uyku еğilimi ilе karaktеrizе еdilеn nöropsikiyatrik bir rahatsızlıktır. Uyku fеlci, kataplеksi vе hipnogojik halüsinasyonlar isе bu hastalığın uzantısında ortaya çıkan vе narkolеptik hastaların %70’indе görülеn diğеr bozukluklardır.
Narkolepsi, nedir sorusunun cevabı halk arasında bilindiği şеkliylе uyuklamak, uyuyakalmak, çok uyumak, vb. basit bir şеy dеğildir. Kişiyi hayattan koparan, günlük rutinlеrini dahi yеrinе gеtirеmеyеcеk halе gеtirеn vе maalеsеf tеdavisi olmayan bir hastalıktır. Sadеcе hastaların hayatlarını kolaylaştırıcı tеdavilеr uygulanabilmеktеdir.
Gеnеlliklе ilk bеlirtilеri 15-25 arasında ortaya çıkan gеnеtik bir rahatsızlıktır.
1. En belirgin semptomlarından birisi gece yeterli derecede uyunmuş dahi olunsa gün içerisindeki aşırı uyku eğilimi görülmesidir.
2. Gün içerisindeki uyku atakları, bazen kendilerini uyararak bazense uyarmadan, fiziksel olarak uyuma ihtiyacının dayanılmaz olması şeklinde oluşur.
3. Öyle ki narkoleptik kişiler günlük işlerini yaparken kendilerine göre tedbirler alma yoluna giderler.
4. Bu durum çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
5. Katapleksi kasların fonksiyonunu yitirdiği, anlaşılır konuşulamadığı, boyun ya da dizlerdeki gücün zayıflaması sonucu vücudu çökerten epizodik bir durumdur.
6. Gün içerisindeki uyku atakları, bazen kendilerini uyararak bazense uyarmadan, fiziksel olarak uyuma ihtiyacının dayanılmaz olması şeklinde oluşur.
7. Katapleksinin süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar uzayabilir.
8. Kişi epizot boyunca bilincini kaybetmez, yalnızca vücut fonksiyonları felce uğramış olur.
9. Uyku felciyse uyanma esnasında geçici bir konuşamama ya da hareket edememe durumudur.
10. Hipnogojik halüsinasyonlar ise son derece canlı, sık sık korkutucu olan , uykuya dalış ve uyanış esnalarında görülen, rüya bezeri bir durumdur.
11. Gündüz aşırı uyku eğilimi, uyku felci, hipnogojik halüsinasyonlar, özellikle yetersiz uyumuş kişilerde de gözlenebilen bozukluklar olmakla beraber, katapleksi yalnızca narkoleptik hastalara özgü bir durumdur.
12. Narkoleptik hastalar bu semptomlarının tümünü birden göstermez, hepsine sahip hastaların yüzdesi %20 ile %25 arasında değişir.
13. Narkolepsinin semptomları, özellikle gündüz aşırı uyuma eğilimi ve katapleksi kişinin sosyal, kişisel ve profesyonel yaşamında sık sık ciddi problemlere yol açar ve kişiyi birçok yönden kısıtlar.
14. Narkolepsi hastalığı kesin bir şekilde nedenselleştirilmiş değildir, şu ana dek bulunan en somut neden genetik yolla oluşmasıdır.
15. Narkolepsi ciddi bir rahatsızlıktır, gülüp, eğlenilecek bir tarafı yoktur.
kaynak:https://onedio.com/haber/sadece-uyumaktan-cok-daha-fazlasi-15-maddede-narkolepsi-612491