1919 yılında Marcel Tolkowsky tarafından oluşturulan modern brillant kesime ülkemizde verilen isimdir.Bu kesimde taşın içinde kırılan ışık , parlaklık vererek geri yansır.Brillant kesimde çok değişik biçimler elde edilmektedir.En çok kullanılan kesim 57 yüzeyli , yuvarlak kesimdir.Oval, damla ,markiz , kalp ve baget , dikdörtgen kesimler vardır.Bunlar fantezi kesim olarak adlandırılmıştır.Emeralt, kare ve baget gibi modern kesimlere pırlanta dense de teknik olarak bu kesimlere merdiven kesim denilmektedir.
Değerli taşların en değerlilerinden olan elmas, pırlantanın işlenmeden önceki ham halidir.Elmasların çoğunun en az 100 milyon yıl yaşında olduğu , en değerli elmasın 3 milyar yıl önce dünyanın ateş içindeki derinliklerinde oluştuğu saptanmıştır.
Sertlik bakımından hiçbir doğal madde , elmas ile kıyaslanamaz.Safirden 2000 kat, zirkon gibi sentetik taştan 3000 kat daha serttir.Değerli taşlar arasında en zor bulunan elmastır. Ne kadar büyük olursa o kadar değerlidir.Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere elmas ile pırlanta aynı taştır. Sadece kesim biçimleri farklılık gösterir.Pırlantanın kalitesiniş belirleyen 4 özellik vardır.
1-Karat:Pırlantanın ağırlığına göre saptanır.1 karat yaklaşık olarak 200miligramdır.Satış sırasında değerinin yanında puanı yazmaktadır.1 karat 100 puandır.Örneğin yarım karat , 50 puandır.0,50 ct biçiminde yazılır.
2-Renk:Pırlantanın sarılığına göre , renk özelliği ölçülür.En değerlisi renksiz olanıdır.Nadir bulunur ve çok pahalıdır.Renk akışını belirleyen alfabetik sınıflandırmayla oluşturulmuş bir tablo bulunmaktadır.
3-Berraklık:Pırlantanın berraklığı , lekelerine bakılarak belirlenir.Bu lekeler doğanın parmak izleri olarak adlandırılır.Pek çok pırlantada karbon kristalinin oluşturduğu izler vardır.Bu kristaller azaldıkça , pırlantanın berraklığı artmaktadır ki , bu da pırlantanın değerini artırmaktadır.
4-Kesim:Pırlantanın en önemli özelliklerinden biridir.Pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı kesimin kalitesine bağlıdır.Temelde 2 kesim biçimi vardır.Bunlardan biri baget kesim biçimidir.Bu kesim, taşın eni ve boyu doğrultusunda paralel fasetlerden ( ışığı yansıtan açılı yüzeyler) oluşmaktadır.Taşın köşeleri yuvarlak fasetlerle kesilirse baget kesim , zümrüt kesime dönüşür.Brillant, yuvarlak kesim ile çok parlak ve ışıltılı, baget kesim ile daha sade ve şık bir pırlanta elde edilir.
Kesim , pırlantanın en önemli özelliğidir.Yanlış yada bozuk kesimli pırlantalar değersiz ve kısa ömürlüdür.