Uluslararası Çalışma Örgütünün normlarından hızla uzaklaşıldığı ve hemen bütün alanlarda güvenceli ve sürekli çalışmanın yerini, geçici ve süreksiz çalışma ilişkilerinin almaya başladığı görülmektedir. Bu sorunlar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarında güvenliği sağlamak amacıyla istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinde de yaygın bir biçimde görülmektedir.
Özel güvenlik personeli çalışma koşullarının ağırlığı, düşük ücret ve mali haklara sahip olmaları ve sosyal haklarının yetersizliği gibi nedenlerle büyük zorluklar yaşamaktadır. Nitekim gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan özel güvenlik görevlileri 7 gün 24 saat vardiyalı bir şekilde genel kolluk kuvvetleri gibi hizmet vermektedirler. Sektörde yasal çalışma saatlerinde dikkat edilmemekte ve çalışanlar bazen günde 12 saat veya daha uzun süreler görev yapmaya zorlanmaktadırlar. Kamu kuruluşları ve özel sektöre güvenlik hizmeti sağlayan firmalar, işverenden personel başına tahsil ettiği ücretin çok daha azına, genellikle de asgari ücrete eleman çalıştırmaktadır. Sektörde çalışanların fazla mesai ücreti, yemek, yol parası ödeyen firma sayısı parkamla gösterilecek kadar azdır. İşverenler hizmet şartnamesine kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili bir hüküm koymadığından çalışan personel işten ayrılması durumunda bu haklarından mahrum olmaktadırlar.
Diğer taraftan, görev başında tehdit, yaralanma ve ölüme kadar gidebilen ağır bir tehlike ve risk altında çalışan özel güvenlik görevlileri, yaptıkları işin niteliği genel kolluk kuvvetlerinin yaptıkları görevlere de uygun olmasına rağmen, askerler ve polislerin faydalandığı yıpranma hakkından yararlanamamaktadırlar. Bu çerçevede, özel güvenlik görevlilerinin genel kolluk kuvvetlerinin faydalandığı yıpranma hakkına tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır.
Bu kanun teklifi ile büyük bir özveriyle gece gündüz demeden ve zor şartlar altında çalışan özel güvenlik görevlilerine yıpranma hakkı tanınması amaçlanmaktadır.” Gerekçelerini sunmak suretiyle aşağıdaki yazılı Kanun Teklifini TBMM’ne sunmuştur.
Özel Güvenlik Yıpranma Payları TBMM Yasa Çıkacak mı?
561