Bir merkez çevresindeki dönme hareketinde , cismi merkezden uzaklaştırmaya çalışan kuvvettir.
Merkezkaç kuvvet, gerçek bir kuvvet değildir.Bir cisme dönme hareketi yaptırmak için uygulanan merkezcil kuvvete karşı oluşan tepkidir.
Newton, hareket halindeki bir cismin , kendisine etki eden bir kuvvet olmadıkça hareketine devam edeceğini söyler.Başlangıç noktasında duran bir cisim , dairesel hareket sistemlerinde hareket etmeye başladığında dışa doğru kayma eğilimi göstererek merkezden dışarıya doğru bir ivme kazanır. Newton’a göre ;söz konusu cisme dışarı doğru bir kuvvet etki ediyor olması gerekir ve var olmayan bu kuvvete , merkezkaç kuvveti denir.
Merkezkaç kuvveti, cismin kütlesiyle dolayısıyla yoğunluğuyla doğru orantılıdır.Yüksek yoğunluğa sahip olan bir cisim daha büyük kuvvetin etkisi altındadır.Merkezkaç kuvvetinin bu özelliğinden yararlanılarak yoğunlukları farklı cisimleri birbirinden ayırmak için çeşitli santrifüj aletleri yapılmıştır.Bir sıvı içine karışmış, farklı yoğunluğa sahip maddelerin yerçekimi ile çökelerek birbirinden ayrılması uzun zaman alır.
Merkezkaç kuvveti etkisi ile bu ayırma işlemini yalnızca birkaç dakikada yapmak mümkün olur.
Çamaşır makinasındaki çamaşırların sıkılmasını sağlayan santrifüj sistemi, santrifüjlü meyve sıkma makineleri, elektrik süpürgeleri , aspiratörler, merkezkaçlı tulumbalar, tarım alanında kullanılan selektörler bu prensibe göre çalışan aletlere örnektir.