Kök hücreler, insan vücudunun temel hücreleridir.Hızla çoğalarak ve çeşitli biçimler alarak yeni organlar ve dokular oluştururlar.Birkaç günlük bir embriyodan alınan kök hücreler, beyin hücrelerinden vücudun iç yüzeylerini kaplayan hücrelere kadar vücudun yüzlerce özelleşmiş hücre tipinden herhangi birine dönüşebilir.Kemik iliğindeki kçk hücreler , bebeğin göbek kordonundaki kan,yeni kan ve bağışıklık sistemi hücreleri oluşturma özelliğine sahiptir.Kas, deri ve çeşitli organlardaki kök hücreler ise , bu dokuları onarmak için yeni hücreler üretir.
Bilim insanları, yıllarca bu özel büyüme ve onarım motorlarını vücudun hastalıklı kısımlarını iyileştirmek için kullanmanın yollarını aradılar.1956 yılında Newyork, Cooperstown’da löseminin son evresinde olan 3 yaşındaki kız çocuğuna ilk başarılı ilik nakli uygulanmıştır. 2006 yılında Japonya’nın Kyota Üniversitesinde sıradan Kök hücrelerinin vücuttaki herhangi bir hücreye dönüşmelerini sağlayan yolu bulundu.
KÖK HÜCRE TÜRLERİ:Kök hücrelerin farklı türleri vardır.Bunların hepsi bölünür ve kendisinin tam kopyasını oluşturur.Embriyonik (ebriyodan gelen) kök hücreler, embriyonik gelişimin beşinci güne kadarki en erken evresinde bulunur. Bunlar yetişkin bedenindeki her tür hücreye dönüşebilir.Labaratuvarda üretilen embriyonik kök hücreleri sonsuz bir şekilde büyümeye ve bölünmeye devam ederek 200’den fazla erişkin hücre tipinin herhangi birini oluşturma yeteneğine sahiptir.Bu nedenle çok potansiyelli (pluripotent) olarak nitelendirilirler.
Erişkin kök hücreler, çocukların ve fetüslerin yanı sıra yetişkinlerin dokularında örneğin , deri, beyin, karaciğer, bağırsak ve kanda bulunan özelleşmiş hücrelerdir.Kemik iliği kök hücreleri, alyuvar ve akyuvar üretmek için kullanılabilir.Beyindeki kök hücreler, nöronlar ve beyin hücreleri oluşturabilkir ama beyin dışında doku oluşturamazlar.Doğumdan sonra alınan ve saklanan kordon kanı hücreleri , erişkin kök hücrelerin bir biçimidir.Embriyonik kök hücrelerin tersine , erişkin kök hücreler, labaratuvarda üretilmemişlerdir.
Yetişkin ve çocuklardan alınan uyarılmış çok potansiyelli kök hücreler, embriyonik hücreler gibi hareket etmeleri için genetik olarak değiştirilir.O zaman embriyonik hücreler gibi herhangi erişkin bir hücre tipine dönüşebilirler.