Filozof nedir? Filozof kelimesinin kökeni nereden gelir? Filozoflar neyi tartışır? Filozof olmanın bir koşul var mıdır? Filozof problemleri nasıl çözerler? Filozoflar hangi soruların cevaplarını ararlar.
Eski dilde filozof kelimesi philos (sevgi) ve sofia (bilgelik) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur Yani bilgeliği seven kişi anlamındadır. Kullanım açısından anlamı, felsefe ile uğraşan felsefe yapan kişidir.
En eski felsefe tarihine bakılacak olursa filozof, hayatın en yüksek amacını bilgide bulan, bilmek için yaşayan ve edindiği bilgileri davranışlarının temeli yapmaya çalışan bir kişiliktir. Modern tanımıyla ise filozof, varlığın, davranışın ve bilginin prensipleri üzerinde çalışan kişidir.
Filozoflar problemlerin çözümünde mantıksal bir yol izlerler. Örneğin bazı filozoflar tartışırlar, bazıları, diğerlerinin ileri sürdükleri fikirlere cevap verirler. Çoğunlukla da kişisel düşünmeyle cevap ararlar. Filozoflar, düşündükleri konudaki şüpheleriyle ilgili anlaşılır örnekler veya bilmeceler olarak çerçevelendirirler,. Bir filozofun en önemli aracı dildir. Analitik felsefede, felsefi yöntemle ilgili tartışmalar genellikle felsefe ve dil üzerinde yoğunlaşır.
Filozoflar genellikle şu soruların cevaplarını ararlar: gerçek nedir? Bir ifadeyi nasıl veya niye doğru veya yanlış olarak tanımlarız? Nasıl karar veririz? Bilgi mümkün müdür? Bildiğimizi nasıl biliriz? Doğru bilginin kökeni ve sınırları? Ahlaken doğru veya yanlış hareketler arasında bir fark var mıdır? Hangi hareketler doğrudur, hangileri yanlıştır? Değrler mutlak mı izafi midir? Yani nasıl yaşamak gerekir? Ahlakın kaynağı nedir? Gerçeklik nedir ve neler gerçek olarak nitelendirilir? Gerçek olan şeylerin nedir? Bazı şeyler algımızdan bağmışız olarak var olabilir mi? Zaman ve mekanın doğası nedir? Düşünme ve düşüncenin doğası nedir? Birey olmak ne demektid? Güzel nedir? Güzel şeylerin farkı nedir? Sanat nedir?