Mucizevi Bitki Zerdeçalın Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Zencefilgiller familyasından olan zerdeçal, yemeklerde sık sık kullanılan bir bitkidir. ‘Hint safranı’ ve ‘kurkumin’ isimleriyle de bilinen zerdeçal, genellikle toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında da yer verilir. Köri sosunun ana malzemesi haline gelen zerdeçal, yalnızca yemeklerde değil, kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir, zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, zerdeçalın bilinmeyen faydaları ve kullanımı:
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş ve toz halinde bulunan zerdeçal, genellikle yemeklerde kullanılır. Özellikle çorba, et, pilav ve bazı sebze yemeklerinde kullanılarak yemeğin lezzetini arttırır. Toz zerdeçal, baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında ve cilt maskesi yapımında da kullanılabilir.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler; 1 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı toz zerdeçal (öğütülmüş), 2 su bardağı içme suyu, bal ve limon suyu.
Zerdeçal Maskesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler; Bir çay kaşığının ucu kadar toz zerdeçal, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı süt.
Not: Zerdeçal, yoğun miktarda sarı renk içeren bir bitkidir. Bu yüzden maske yapımında çok az miktarda kullanılması önerilir. Ayrıca maske çok ince bir tabaka halinde sürülmeli, çok fazla bekletilmemelidir. Aksi takdirde cilt yüzeyi sarımsı bir şekilde görünebilir. Alerjik bir cilt yapısına sahipseniz, maskeyi uygulamadan önce doktorunuza danışın.
Önemli Not: Her bitkisel üründe olduğu gibi zerdeçal da aşırı miktarda tüketilmemelidir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler, hassas bünyeler, düzenli ilaç kullanan kişiler ve mide rahatsızlığı olan kişiler, zerdeçalı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Zerdeçalın faydaları nelerdir?
Zerdeçal (Curcuma longa L.) yemek pişirmede, kumaş boyamada ve kozmetikte eski bir kullanım geçmişine sahiptir. Geleneksel Hint ve Çin tıbbında kullanılmaktadır. Zerdeçalın ana etken maddesi kurkumindir. Zerdeçal çok sayıda vitamin, mineral ve uçucu yağlar içermektedir.
Zerdeçalın Az Bilinen 11 Faydalı Özelliği
Zerdeçal: Evinizde Mutlaka Bulunmalı!
2500 yıldan beri Hindistan’da baharatların kraliçesi olarak kabul edilen zerdeçal günümüzde en çok araştırılan bitkilerden biridir. Türk mutfağında yeni yeni tüketilmeye başlayan zerdeçal bitkisi farklı aroması ve keskin tadı ile varlığını hissettirir. Zerdeçal ne işe yarar araştırması yapıldığında da karşımıza sayısız fayda çıkar.
Mutfağınızda var olduğunu bile unuttuğunuz ve hatta kimilerinizin adını ilk defa duyduğu zerdeçalı tanımaya ne dersiniz? Zerdeçalın faydaları ve kullanım alanlarını öğrendiğinizde belki sizin mutfağınızın da kraliçesi olur, kim bilir?
Zerdeçal Nedir?
Zerdeçalın Faydaları: Az Bilinen 11 Şifalı Özelliği
Türk mutfağına yeni yeni adapte olan zerdeçal, aslında şifalı özellikleri bilindiğinde pek çok kişinin evinden eksik etmek istemeyeceği bir baharat. Hint kültüründe köklü bir geçmişi bulunan zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor! Eğer siz de zerdeçal faydaları nelerdir, hangi hastalıklar için bitkisel çözüm olarak kullanılabilir merak ediyorsanız, özel bilgilerden derlediğimiz listemizi mutlaka incelemelisiniz.
İşte, meraklısına özel zerdeçalın faydaları ve herkesin bilmediği şifalı özellikleri:
Zerdeçal besin değeri açısından incelendiğinde:
Zerdeçalın Cildinize İyi Gelecek 10 Faydası
Zerdeçal Neye İyi Gelir?
Zerdeçal faydaları ve kullanımı oldukça geniş bir konu. Pek çok insanın sağlığı için faydalı özellikler barındıran zerdeçal neye iyi gelir? Aktarlardan ya da marketlerden kolayca ulaşabileceğiniz zerdeçalın aslında ne kadar marifetli bir baharat olduğunu ispatlayan faydalı bilgileri sizler için derledik:
Zerdeçal Nasıl Tüketilmelidir?
Zerdeçal nasıl kullanılır sorusunun cevaplarına geldi sıra!
Peki, birbirinden farklı zerdeçal kürü çeşitleri hazırlayarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ne dersiniz?
Zerdeçal bozulur mu, bozulduğunu nasıl anlayabiliriz diyorsanız, kokusuna bakarak değişikliği fark edebilirsiniz. Paketli ürünlerde son kullanma tarihi de yardımcı olacaktır.
Zerdeçal Zararları Nelerdir?
Şifalı Zerdeçal Baharatı ile 5 Farklı Tarif
Zerdaçalla yeni tanışanlarda zerdeçal acı mı, yemekleri de acı yapar mı endişesi olabilmektedir. Acımsı bir tada sahip olan zerdeçal ilk kez kullananlar için alışılmadık olabilir. Ancak zamanla alışılan egzotik aroması özellikle Asya yemeklerini beğenenlerin hoşuna gidebilir.
Tariflerin devamı ve farklı fikirler için aşağıdaki listemizi ziyaret edebilirsiniz:
Zerdeçal Hangi Yemeklerde Kullanılır? Meraklılarına Özel 10 Tarif
1) Kokusu ve Rengiyle İştah Açan Zerdeçallı Pilav
Renkli ve lezzetine doyum olmayan bir pilav, üstelik garnitürlerle zenginleştirilmiş muhteşem aromaya sahip. Zerdeçallı Pilav
2) Yağ Yakımında 1 Numara Zerdeçal Yoğurt Kürü
Su içsem yarıyor diyenlerden misiniz? Emin olun zerdeçallı yoğurt kürü ödeminizi alır, metabolizmanızı hızlandırır ve antioksidan içeriği ile vücut direncinizi artırır. Ara öğünleriniz için kalori yakıcı bir öneri için tarife tık tık. Zerdeçallı Yoğurt
3) Baharatlı Leziz Kurabiyeler Zerdeçallı Kurabiye
Sağlıklı atıştırmalık mı dediniz? Kurabiye hiç bu kadar sağlıklı, leziz ve mis kokulu olmamıştı. Zencefilli, Zerdeçallı ve Tarçınlı Kurabiye
4) Kremalı Tadında Zerdeçallı Efsane Makarna
Fast food zincirlerinde genellikle tavuk menüleriyle servis edilen meşhur zerdeçallı makarna tek tıkla sizin mutfağınızda! Hazırlaması pratik ve lezzet garantili tarifi defterinize kaydedebilirsiniz. Kremalı Tadında Zerdeçallı Makarna
5) Sıcacık Çayın Yanına Limonlu Zerdeçallı Nefis Kek
Fırından çıktığında tüm mutfağı saran iştah açıcı kokusu, puf puf kabaran yumuşacık dokusu ve kolay yapılışı sayesinde yeni favoriniz olacak zerdeçallı kek!