Üre Nedir?
ntrgÜre, proteinlerin vücutta parçalanması sonucunda ortaya çıkan, karaciğerde bulunan atık bir maddedir.
Azot içerikli olan üre karaciğerden kana karıştırılır ve böbreklere taşınır. Böbreklerde ise kandan süzülerek idrarla birlikte dışarı atılır.
Bu işlem sürekli olan bir işlem olduğu için vücudumuzda üre her zaman bulunan bir maddedir.
Proteinlerin parçalanıp ortaya çıkan ürenin dışarı atılmasında sorun olduğunda kandaki üre miktarı yükselecektir, tam tersi bir durum olduğunda ise kandaki üre miktarı düşecektir.
İki şekilde de vücudun protein işleme mekanizmasında bir problem olduğu açıktır.
Sağlıklı bir insanın kanında 100 ml içinde 5 ile 20 mg aralığında üre bulunmalıdır.
Üre Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Üre yüksekliği hücrelerde oksidatif stres yaratır. Böbreklerinizin iyi çalışmadığı anlamına da gelebilen üre yüksekliği olan insanlarda kalp krizi, kalp yetmezliği ve asteroskleroz riski yüksektir.
Yüksek protein içeren diyetler de kandaki üre seviyesini yükseltebilir, bu da bağışıklık sistemini yavaşlatabilir. Yüksek üre miktarı olan hastaların enfeksiyon riskinin daha fazla olduğu da gözlemlenmiştir.
Üre yüksekliği sebepleri içinde ateşli hastalık ya da enfeksiyon, dehidrasyon (susuzluk), stres, iç kanama, kan dolaşımı sorunları, tiroid hormonu bozuklukları ve böbrek yetersizliği de gösterilebilir.
Sık tuvalete çıkma
İdrarda renk değişimi
Eklem ağrısı
Kemik ağrıları
Sırt ağrısı
Kramplar
Huzursuz bacak sendromu
Yorgunluk
Uyku sorunları
İştahsızlık
Vücutta şişlikler
Kaşıntı
Nefeste amonyak kokusu
Yüksek tansiyon
Bu semptomların çoğuna sahipseniz yüksek üre değerleriniz olabilir. Yüksek üre değerlerini düşürmek için doktorunuz ile birlikte bir tedaviye başlamanın yanı sıra yeme içme alışkanlarınızı değiştirmek de yararlı olacaktır.
Çok su içmek ve protein alımınızı azaltmak size yardımcı olacak en önemli tavsiyelerdir. Zencefil tüketimi de kandaki üre miktarını düşürmeye yardımcı olan yiyeceklerden biridir.
Üre Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Düşük üre seviyeleri ciddi bir problem değildir, genellikle çok su içmek ya da besleyiciliği az olan ve az proteinli diyetler yüzünden ortaya çıkmaktadır.
Nadiren de olsa karaciğer rahatsızlığı yüzünden ortaya çıkan üre düşüklüğü, antibiyotik benzeri ilaçların kullanımıyla da düşebilir.
Emilim sorunları da üre düşüklüğü yaratabilir. Nadir olarak pankreas kanseri, pankreas yetmezliği, bağırsak rahatsızlıkları (kısa bağırsak sendromu, ishal), crohn hastalığı, Zollinger-Ellison sendromu, siroz, şeker hastalığı ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar yüzünden de üre düşüklüğü görülebilmektedir.
Kaynaklar;
https://werlabs.co.uk
https://www.webmd.com