Tahin, soyulmuş susam tohumlarının kavrulup ezilerek akıcı bir macun kıvamına getirilmesiyle elde edilir ve özellikle Orta Doğu kültürlerinde yaygın olarak tüketilir. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir.
Tahin tam bir vitamin ve mineral deposudur. İçerisinde birçok sağlıklı madde bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlerle “Tahin neye iyi gelir?” sorusunun cevabını paylaşacağız.
İşte Tahinin Faydaları
1) Tahin sağlıklı yağlar ve amino asitler açısından zengindir
Diğer yemişler ve tohumlara oranla susam tohumları, ağırlığına göre en çok sağlıklı yağ içeren besinlerden biridir. Susam tohumunun yüzde 55’i yağdan, yüzde 20’si ise proteinden oluşur. Tahin bu sebepten ötürü yüksek kalorili bir yiyecek olsa da az miktarda tüketildiğinde oldukça sağlıklıdır. Tahin az miktarda tüketildiğinde kalp, hormon ve cilt sağlığınızı iyileştirir.
2) Vitamin ve mineral açısından son derece zengindir
B1 vitamini (tiyamin), magnezyum, bakır, fosfor, manganez, demir ve çinko gibi vitamin ve mineraller tahinde bolca bulunur. Bu maddeleri tüketmek ise sinir sistemi, kemik sağlığı ve metabolizma sağlığınızı iyileştirerek kansızlık ve bakır eksikliği gibi durumlardan sizi korur.
Tahinin içerisindeki B vitaminleri ise stresle başa çıkabilmenize yardımcı olur ve beyin fonksiyonlarını destekler. Aynı zamanda tahinde bulunan “lignan” maddesi de kanserle savaşta önemli bir etkendir ve kalp fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcıdır.
3) Tansiyonu ve kolesterolü dengeler
Susam tohumunda bulunan sesamolin ve sesamin maddeleri kalp ve damar hastalıklarının engellenmesine yardımcı olur, atar damar sağlığını iyileştirir ve kalbe bağlı ölümlerin engellenmesine yardım eder.
Yine susamda bulunan fitosterol adındaki bir besin maddesi vücutta hormon düzenleyici ve kolesterol seviyesini dengeleyici bir işleve sahiptir. Bu maddenin kötü kolesterol (LDL kolesterol) düşürücü gücü çok kuvvetlidir.
Tahinin içinde yüksek miktarda bulunan lignan maddesi kan basıncını dengeleyerek tansiyonu normal hale getirmeye yardımcı olur ve kolesterol seviyesini dengeler, iyi kolesterolü (HDL kolesterol) yükselterek kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürür. Eğer yüksek tansiyon şikayetiniz varsa tahin tüketmek tansiyonunuzu dengeleyecektir.
4) Hormonların dengelenmesine yardım eder
Fitoöstrojenlerin hormonlar üzerindeki etkisi tartışmaya açıktır. Fitoöstrojen, östrojen hormonunu taklit ederek östrojen işlevi görür. Ancak östrojen reseptörlerine bağlanarak vücudunuzun algısını yanıltır ve vücudunuzun normalde olduğundan daha çok ya da daha az östrojene sahip olduğunu sanmasına yol açabilir. Ancak bilim insanları bu maddenin yararlı olduğunu da belirtmektedir.
Östrojen üretimini tetikleyen besinler genellikle iyi bir izlenime sahip değildir. Ancak tüm fitoöstrojenlerin de zararlı olduğu söylenemez. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için ya da östrojen eksikliği çeken kadınlar için bu madde çok yararlı olabilir zira östrojen seviyesinin dengelenmesini sağlayabilir, ayrıca kemikleri güçlendirir ve bu yaş grubundaki kadınlar için kemik erimesi riskini de azaltır. Ayrıca menopozun semptomlarını da hafifletir.
5) Cilde iyi gelir
Susam tohumları iyi birer amino asit kaynağıdır ve bol miktarda E ve B vitamini ile mineral, sağlıklı yağ asitleri içerirler. Tüm bu içerikler de cilt hücrelerinin yenilenmesine ve yaşlanmanın gerilemesine yardım eder. Tahini cildinize direkt olarak sürmek istemeseniz de tahini yemek bile cilt sağlığınızı destekleyerek cildinizi güzelleştirebilir.
Susam yağının yaraları ve yanıkları tedavi edici, hassasiyeti ve kuruluğu giderici etkisi yüz yıllardır bilinmektedir. Susam yağı aynı zamanda doğal bir antibakteriyel ve mantar önleyicidir, gözeneklerde birikerek gözenekleri tıkayan bakterileri öldürür. Cilt sağlığı için bu tür yağların önemi çok büyüktür çünkü iltihaplanmayı azaltarak cildi nemli tutarlar. Ayrıca tahindeki çinko gibi mineraller hasarlı cilt dokusunun onarılmasını ve cildin gergin ve pürüzsüz olmasını sağlayan kolajen maddesinin üretilmesini sağlar.
6) Besinlerin emilimini hızlandırır
Yapılan araştırmalar susamın, E vitamini gibi bazı besinlerin emilimini hızlandırdığını tespit etmiştir. Bu besinler yaşlılığa bağlı hastalıkların, kanser ve kalp hastalıklarının engellenmesinde önemli rol oynarlar. Aynı zamanda iltihaplanmanın önlenmesini, stresin azaltılmasını ve kronik hastalıkların gelişiminin engellenmesini de sağlarlar.
7) Kansere karşı savaşır
Bitkilerde doğal olarak bulunan bir kimyasal bileşik olan “lignan” maddesi östrojene benzer bir yapıya sahiptir. Tahinde iki çeşit lignan bulunuri bunlar sesamin ve sesamoldür. Bu iki lignan östrojen reseptörlerine tutunur ve hormonlara bağlı olarak gelişen kanserlerin engellenmesine yardımcı olur, vücudu bu kanserlerden korur.
8) Kemik sağlığını güçlendirir
Tahinde yüksek oranda magnezyum bulunur ve magnezyumun sağlıklı kemikler için olmazsa olmaz bir mineral olduğu bilinmektedir. Günlük olarak yeteri miktarda magnezyum tüketilmesi kemik yoğunluğunu artırır ve kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz riskini azaltır, bu sebeple tahin menopoz dönemindeki kadınlar için son derece faydalı bir besindir.
9) Beyni güçlendirir
Tahinin ham maddesi olan susamın içerisinde sağlıklı yağlar olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunur. Bu yağ asitleri vücuttaki sinir dokularının gelişimini desteklemektedir, bu da beyin sağlığının desteklenmesini sağlar. Aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıkların gelişiminin yavaşlamasına imkan sağlar. Hafıza ve düşünme kabiliyeti omega 3 alımına bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca susamda bulunan manganez minerali ise beyin ve sinir fonksiyonlarını geliştirir.
10) Antioksidanların fonksiyonunu artırır
Tahinin içinde bulunan en önemli minerallerden biri bakırdır. Bakır minerali, şişmeyi dindiren ve ağrıyı gideren etkisiyle bilinir. İltihaplanmayı engelleyici bir mineraldir ve römatoid artirirt hastalığının semptomlarını hafifletir. Ayrıca astım hastalarının solunum yollarını genişletir. Aynı zamanda bağışıklık sistemimizde bulunan enzimler bakırdan aldıkları yardımla antioksidanları daha etkin kullanır. Tahin, karaciğerde oksidasyona bağlı hasarların giderilmesine de yardımcı olur ve detoks etkisi görür.
11) Bağışıklık sistemini güçlendirir
Tahinde dört önemli besin maddesi vardır; demir, selenyum, çinko ve bakır. Bu maddeler bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu desteği sağlarlar. Demir ve bakır, beyaz kan hücrelerinin üretimine yardımcı olarak bağışıklık sistemini destekler. Çinko ise beyaz kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder ve beyaz kan hücrelerinin zararlı dış maddeleri yok etme özelliğini destekler. Selenyum enzimlerin görevlerini daha etkin yapabilmelerini sağlar; enzimlerin antioksidan ve antikor üretmesine yardım eder.
12) Tahinin diğer faydaları
Sağlıklı hücre gelişimini destekler, kas sağlığına faydalıdır, son derece önemli bir protein kaynağıdır, sindirilmesi çok kolaydır ve sindirime yardımcıdır, kilo vermeye yardım eder.
Tahinin besin değerleri
Bir çorba kaşığı tahinde bulunan besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- 89 kalori
- 3,2 gram karbonhidrat
- 2,5 gram protein
- 8 gram yağ
- 1,5 gram lif
- 0,2 miligram B1 vitamini
- 49,4 miligram magnezyum
- 111 miligram fosfor
- 1,5 miligram çinko
- 0,2 miligram manganez
- 0,2 miligram bakır
- 64 miligram kalsiyum
- 0,9 miligram demir
Kaynaklar:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/298585.php
http://www.stylecraze.com/articles/health-benefits-of-tahini/#gref
https://www.mindbodygreen.com/0-6997/10-Reasons-to-Eat-Tahini.html