Tüm dünya obeziteden yakınırken bazı insanlar da aşırı zayıflıktan şikayetçi. Bir türlü kilo almayı beceremeyenler her yolu denemesine karşı bir türlü istenilen kiloya gelemiyorlar.
Peki çok yemek yiyorum ama yinede kilo alamıyorum diyenler nasıl kilo alır? Kilo alamama sorununun çözümü nedir?
Kilo almak yerine doğru şekilde kilo alımı yada sağlıklı kilo alma dersek daha doğru olur. Çünkü kilo alımının da kilo vermenin de sağlıklı bir şekilde olması gerekir. Aksi taktirde çeşitli rahatsızlıklara ve yan etkilere yol açabilir.
Peki o zaman sağlıklı kilo almak nedir ve nasıl sağlıklı kilo alınır?
Diyetisyen Özlem Sert Aydın’dan sğlıklı kilo almanın yolları.
Obezite beraberinde birçok kişide kronik hastalıklara yakalanma riskini tetiklemektedir ama yüksek kilolu olmak kadar düşük kilolu olmakta sağlık problemleri oluşturabilmektedir. Saç dökülmesi, deri kuruluğu, halsizlik, depresyon, bayanlarda regl problemleri en çok görülen şikayetler.
Zayıflığı tanımlarken kişinin vücut yağ oranına bakıyoruz eğer vücut yağ oranı bayanlarda 9-10 altı, erkeklerde 7-8 altında ise zayıf olarak adlandırmaktayız. Yağ oranınız bu değerlerde hatta daha da altında ise öncelikle nedenleri tespit edilmelidir;
*Aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamak
*Endokrin sistemle ilgili bir rahatsızlığın olması
*Bazı mineral eksiklikleri
*Gaitada parazit olması
Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa kilo artışı için beslenme alışkanlıklarınızın değişmesi gerekmektedir ve kilo artışı için abur cubur tarzı bol kalorili yiyecekler yemeniz elbette sağlıklı bir yöntem değil. Bu yiyecekler içerisindeki yağ ve şeker oranı oldukça yüksektir ve kilo alayım derken sağlık sorunları da oluşabilir. Ayrıca yağlı besinler tokluk hissinizi de artıracağından iştahınızı baskılayacaktır.
Kilo almanız için aldığınız kalori miktarını artırmalısınız ama sağlıklı besinlerin miktarını artırarak..
*Her öğün tükettiğiniz yiyeceklerin karbonhidrat, protein ve yağ oranları dengeli olmalıdır, her besini yeterli ölçüde yemelisiniz.
*Günde 3 öğün yerine illaki 3 ana, 3 ara öğün tüketin ve yatmadan önceki ara öğününüz önemli.
*Beslenmenize sağlıklı yağları ilave edin özellikle omega-3’den zengin olan balık tüketiminizi artırın eğer tüketemiyorsanız takviye alın.
*Ara öğünlerde meyve ve yanında kuruyemiş tüketin, badem, fındık, ceviz iyi bir seçim.
*Gün içerisinde bir öğününüzde protein tüketmeye özen gösterin; tavuk, hindi, kırmızı et veya kurubaklagiller önemli.
*Kas artışını sağlamak için düzenli egzersiz de yapabilirsiniz örneğin ağırlık kaldırabilirsiniz ama yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzmek size daha çok kilo verdirecektir.
*Yemeklerinizi kızartmak yerine fırınlayın veya tencere yemeği olarak tüketin. Örneğin patates kızartması size sağlıklı kilo aldırmaz haşlayıp tüketerek de bunu sağlayabilirsiniz, sadece porsiyonlarınızın büyük olması önemli.
*Öğünlerde salata yemekten korkmayın, içerisine patates, havuç, avakado, mısır, susam, peynir, kuruyemişler katarak biraz daha kalorisini artırabilirsiniz.
*Yemeklerinizle beraber ekmek tüketiminizi artırın veya eşdeğeri pilav, makarna tüketin.
*Çorbalarınıza et suyu, krema veya süt ilave edebilirsiniz. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
*Su tüketiminiz önemli ama bunu yemeklerle beraber değil yemeklerden yarım saat önce veya sonra yapın.
*Asitli içecekler evet kalori miktarınızı artıracaktır ama asla sağlıklı bir seçim değil, onun yerine süt, meyveli süt, meyve suyu, ayran tüketmenizi öneririm.
*Tükettiğiniz besinlerin kalori miktarı yüksek olmalıdır ama aynı zamanda besin değeri açısından da sizin ihtiyaçlarınıza yeterli olmalıdır.
*Bazı hastalıklar ne kadar yemek yesenizde kilo almanızı engelleyebilir, kronik bir rahatsızlığınız varsa önce bunun tedavisi ve tedavi sürecinde bazı besin desteklerinden faydalanabilinir.
*Unutmayın kilo almak vermekten daha zordur biraz sabırla ve inatla illaki başarabilirsiniz.
Diyetisyen
Özlem Sert Aydın