Bu yazıda Saç dökülmesini engellemek için yapılması gerekenlerin neler olduğuna yer veriyoruz.
Saç dökülmesini önlemek için yapılması gerekenler
Sağlıklı saçlara sahip olmak için yapılması gerekenler anlatılırken, saçların dökülmemesi için alınacak önlemler ise şöyle sıralanıyor:
Sağlıklı saçlar için…
“Kahve, çay, alkol ve acılı besinler tüketiminde aşırıya kaçmayın. Ağır yemeklerden uzak durun. Mide, ağır yemekleri sindirirken zorlanır, sindirim sırasında kan mideye hücum eder, saç dipleri daha az kanla beslenir. Yemeklerden sonra ıhlamur, papatya ya da nane çayı için. Bu bitkiler sindirimi kolaylaştırır, besinlerdeki yararlı maddelerin daha iyi özümsenmesini sağlar. Saçlarınızı iki günde bir yıkayın. Her gün yıkamak zorundaysanız, sık yıkama için uygun olan bir şampuan seçin. Mümkün oldukça bere, şapka takmaktan kaçının. Saçınızı yıkadıktan 1–2 gün sonra saç dipleriniz kaşınıyorsa bir cildiye uzmanına görünmenizde yarar var. Saçınızı çok sert fırçalamayın.”
Saçlara özel vitaminler
Beslenmenin saç sağlığında çok önemli rol oynadığı, organizmanın günlük ihtiyacının altında protein alındığında, saç telinin oluşumundan sorumlu hücrelerin üretiminin azaldığı belirtelen sitede, saçlar için yararlı vitaminler hakkında şu bilgilere yer veriliyor:
A vitamini: Saç tellerinin gelişimi için yardımcı, ama saç derisi üzerinde de dengeleyici bir rol oynuyor. Karaciğer, yağlı balık, süt ürünleri, yumurta, ıspanak, marul, kırmızı renk meyve ve sebzelerde bulunuyor.
B4 vitamini: Saç folikülü için gerekli. Patates, yumurta sarısı, meyveler, lahana, domates ve ette bulunuyor.
B5 vitamini: Saçların uzaması, güçlenmesi için önemli. Karaciğer, yer fıstığı, brokoli, hububatlar, karnabahar ve avokadoda bulunuyor.
B6 vitamini: Saçların canlılığı için gerekli. Kırmızı et, balık, yumurta, patates, muz, kuruyemiş, lahana ve ıspanakta bulunuyor.
H vitamini: Saçların dökülmesini önlemek için gerekli. Karaciğer, böbrek, kuruyemiş, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunuyor.
Folik asit (B9): Saçlara canlılık ve parlaklık kazandırıyor. Karaciğer, ıspanak, lahana, brokoli, kuruyemişte bulunuyor.
E vitamini: Kan dolaşımına yararlı. Foliküllerin yaşlanmasını önlüyor. kırmızı et, bitkisel yağlar, yumurta, yeşil yapraklı sebze, kuruyemişte bulunuyor.
F Vitamini: Saç ve deri sağlığı için gerekli. Bitkisel yağlar, kuruyemiş ve avokadoda bulunuyor.
Selenyum: Saç derisinin canlanması, kepeği önlemek için gerekli. Yumurta, ton balığı, domates, et ve çikolatada bulunuyor.
Demir: Saç köklerini besliyor. Eksiliği durumunda saçlar zayıflıyor ve dökülüyor. Karaciğer, et, ceviz, yumurta sarısı ve bira mayasında bulunuyor.
Çinko: Yağ üretimini dengeliyor. Deniz ürünleri, karaciğer, tavuk eti, kırmızı et, badem ve süt ürünlerinde bulunuyor.
Saç dökülmesini önlemek için yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler
Saç dökülmesini önlemek için yapılacak ilk şeylerden biri de saçların yıpranmasından kaçınmaktır. Bu sebeple saç sağlığı açısından saç fırçası veya sık dişli tarak kullanmamakta fayda vardır. Özellikle banyodan sonra ıslak kafayı direk olarak taramamak saçların dökülmesine karşı iyi bir önlem olacaktır, ayrıca böylece saç kırılması da azalır. Banyodan sonra ıslaklığı usulca havlu ile gidermek saç sağlığı açısından daha iyidir. Saçları kurutmak için saç kurutma makinesi veya saç ısıtma makinesi kullanmak saçların dökülmesini önlemek istiyorsanız, kaçınmanız gereken şeylerdendir. Saç bakımı açısından en güzeli saçların kendiliğinden kurumasıdır.Zorunlu hallerde saçlarınızı ısıyla kurutmanız gerekebilir, bu hallerde saç sağlığı açısından düşük sıcaklıkları kullanmaya özen göstermelisiniz.
Önceki yazımızda beslenmenin saç dökülmesini önlemek için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Şimdi tekrar üzerinde durmakta fayda var. Saç sağlığı açısından beslenmenizde biyotinli soya türünden yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin, ayrıca soya protein açısından zengin bir madde olduğu için ayrıca saç bakımı için faydalıdır. Biyotin saç sağlığınız ve canlı saç derisi için önemli bir maddedir. Özellikle erkeklerin saç dökülmesini önlemek için önemlidir. Biyotin içeren besinler, mercimek, bulgur, fasulye, soya, ayçiçeği, yulaf, pirinçtir.
Saç dökülmesini önlemek için etkili yöntemlerden biri de saç bakım kürleri uygulamaktır. Saçın dökülmesine neden olan bazı bakteriler ve minareller vardır. Bunları etkisiz hale getirmek için uygun yollardan biri çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağından 10 damla kullanarak bunu saç derisine temas edecek şekilde masajla yedirin, bir süre bekledikten sonra zeytinyağlı sabun yardımıyla temizleyin.
Yine saç bakımı için silisyum ve biyotin içeren saç bakım ürünlerini eczanenizden temin edebilirsiniz.
Vitaminler de saç dökülmesini önlemek için hayati önem taşımaktadır. C vitamini ve E vitamini saç sağlığı ve saç bakımı açısından çok ama çok önemlidir.Aşağıda saç sağlığı için, saç dökülmesini önlemek için önemli olan besin ve yardımcı maddelerin kısa bir listesini vereceğim.Jojoba yağıPapatyaKadife çiçeğiGinsengÇarkıfelek çiçeği Soya
Saç dökülmesini önlemek için A vitaminini fazla almamak gerekir, zira A vitamini saç dökülmesini hızlandırabilir. Deniz suyu ve güneş de saç dökülmesini hızlandırabilir.
Peki siz saç dökülmesine karşı ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz? Bunları buraya yorum yazarak paylaşabilirsiniz. Sağlıklı bir saç dileklerimle.
Saç Dökülmesi, Nedenleri ve Çaresi
Saçlar Sonbaharda Daha Çok Dökülüyor
Sonbaharda, kimilerimizin yoğun, kimilerimizin hafif şekilde yaşadığı deri değişimi, havaların soğuması, ısıtma sistemlerinin ortam nemini azaltması, günlük yorucu ve tekdüze hayata dönüş, düzensiz beslenme, şehrin kargaşası, rüzgar gibi etkenlerle de birleşince, saç dökülmesi kaçınılmaz hale gelir.
Bu dönemde görülen saç dökülmelerinin mevsimsel olduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Görgülü, “Saçlarda görülen günde 100-150 tel dökülme normaldir. İnsanlar sonbaharda “saçlarım döküldü” diye üzülmesin. Bu doğal durumdur. Sonbaharda dökülen saçların yerine, kış aylarında vücut soğuğa adapte olduğu için yenileri çıkmaya başlayacaktır. Çıkan yeni saçlar da ilkbaharda canlanarak, belirgin hale gelecektir’ dedi. Kış aylarında artan saç dökülmesi olduğunda bir cildiye doktoruna gitmekte fayda olduğunu belirten Prof.Dr. Görgülü “Sonbaharda saçlardaki dökülmeye kafa derisi altında içinde damar ve sinirlerin bulunduğu “saç soğanı” adı verilen kısmın daralması neden oluyor. Soğukta her şey daralır. Sonbahar aylarında da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte saç soğanı da daralır ve büzüşür. Saç soğanı eski ölçüsüne göre daha küçük olunca içindeki saçı besleyen damarlar da küçülür. Bu nedenle saç daha az beslenmiş olur. Bir süre sonra beslenme yeterli gelmeyince de saç dökülür” dedi. Dermatoloji uzmanı Dr. Erçin Özüntürk’e göre, aşırı dökülmenin önüne geçmekte doğru şampuan seçiminin önemi büyük. Ayrıca saçlı deri mezoterapisi ve ElectroTrichoGenesis (ETG) denilen tedavi yöntemleri dökülmeyi önemli oranda durdurarak, yeni saçların oluşumuna yardımcı olur. ETG cihazı ergonomik olarak tasarlanan bir koltuk ve üzerinde elektrotlar bulunan yarı küresel bir başlıktan oluşur. Enerji, başlığın içinde oluşan düşük seviyeli elektrik alanıyla pasif olarak kafa derisine iletilir. Bu elektrik alanı, küçük doku penetrasyonuyla kafa derisini uyarmak amacıyla kullanılan düşük frekanslı ve düşük yoğunluklu minik vuruş darbeleriyle oluşturulur. Sonuçta kan akışı hızlanır, oksijen geçişleri artar ve saçlardaki dökülme durdurulur. |
Saç Dökülmesine ve Saç Kırlaşmasına Karşı Mineral – Vitaminler
Para-Aminobenzoik AsitPABA olarak da tanınan bu vitamin, B kompleks grubunun az bilinen bir üyesidir ve kırlaşmış saçları yeniden eski rengine döndürdüğü gözlenmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, siyah tüylü hayvanların PABA vitamini açısından yetersiz bir diyetle beslendiklerinde, tüylerinin kırlaştığı gözlenmiş. Aynı hayvanlara bu vitamin yeniden verildiğinde tüylerin normal rengine döndüğü görülmüş. Saçları kırlaşmış insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da, her yemekten sonra 200mg PABA vitamini verilen kişilerin, saçlarının yüzde 70 oranında eski rengine döndüğü gözlenmiş. Yapılan başka araştırmalarda da PABA ile beraber alınan Folik Asit’in de saçların eski rengine dönmesine yardımcı olduğu belirlenmiş. Vücuttaki PABA, Biotin, Folik Asit ve Pantotenik Asit noksanlığının saç rengini etkilediğine PABA ve B vitamini, karaciğer, böbrek, hububat ve mayada bulunuyor. En zengin B vitamini kaynağı, karaciğer. Biotin Saç dökülmesine karşı etkili olan ve H vitamini olarak da bilinen Biotin, PABA gibi B kompleks grubundandır. Saç telini güçlendirdiği ve saç dökülmesini önlediği kanıtlanmıştır. Biotin ayrıca saçların kırlaşmasını önlemeyede yardımcıdır. En çok yumurta sarısı, karaciğer, süt, böbrek ve mayada bulunur. Saç dökülmesinden muzdarip erkekler, Biotin takviyesi sayesinde saçlarını daha uzun süre korumayı becerebilirlar. Çinko Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, çinko takviyesi yapılan hayvanlarda tüylenme/kıllanma gözlendiği, çinkosuz bir diyetle beslenen hayvanların ise tüylerinin döküldüğü gözlendi. Yeteri derecede çinko alınmadığında saç protein yapısında değişiklik olduğu keşfedildi. İnsanlarda önemli miktarda çinko noksanlığının saç dökülmesi ve kafaderisinde problemlere yol açtığı, yeterli çinko takviyesi yapıldığında bu durumun da tersine döndüğü görülmüş. Çinko da yine saçların kırlaşmasını durduran minerallerden biri. Bir yıl boyunca çinko alan bir doktor, kırlaşmış saçlarını yeniden eski rengine döndürmeyi başarmış. Buğday en zengin çino kaynaklarından biridir. Yine çinko açısından zengin olan besinler: kabak çekirdieği, istiridye, midye, karides, yumurta sarısı. E Vitamini Kanadalı bir fizikçinin kırlaşmaya başlayan saçlarını her gün 800iü e vitamini kapsülü alarak yeniden koyulaştırdığı anlatılıyor. 15 yıldır düzenli aldığı E vitamini kapsülleri sayesinde bugün 68 yaşına gelen bu adam hala simsiyah, gür saçlara sahipmiş. E Vitamini aynı zamanda yaşlanma sürecini de yavaşlatan bir vitamin olarak biliniyor. Kırlaşmış saçlar da vücudun yaşlanmasının bir belirtisi olduğundan, saçlarınız kırlaşmış olsun veya olmasın, E Vitamini mutlaka çok faydalı olacaktır. E vitamini açısından zengin besinler: buğday, soya fasulyesi, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak ve yumurta. Elma Sirkesi Saç dökülmesi bazen metabolizma zayıflığından kaynaklanabiliyor. Bir çok saç dökülmesi vakasında, bir kaç ay süreyle her gün 2-3 çaykaşığı elma sirkesi içmenin saç dökülmesini durdurduğu ve kalan saçların da daha sağlıklı ve daha gür çıkmaya başladığı gözlenmiştir. Saçların incelerek, koparak dökülmesinin nedenlerinden biri vücuttaki mineral tuzların azlığıdır, mineral bakımından çok zengin elma sirkesi de işte bu yüzden işe yarıyor Elma sirkesi, ya sabahları kalkar kalkmaz ya da yemeklerden hemen önce bir bardak suya katılarak içibilir. Yan etkilerinden biri kilo kaybıdır ki bu da çoğumuz için nimet sayılır. Protein Protein bir çok saç şampuanı ve kreminin temel malzemelerinden biri olduğu gibi, ayrıca saçın da önemli bir parçasıdır (en az yüzde 90’ı proteindir). Proteinin günlük beslenmemizdeki önemi de tartışılmaz. Kontrollü deneylerde, gönüllü deneklere günlük 14 gr. jelatin şeklinde protein takviyesi yapılarak, saç tellerinin sadece 2 ay içinde yüzde 45 oranında kalınlaşdığı gözlenmiş. Yedi Harikalı Saç Kokteyli Bu aşağıdaki içecek, Protein, Kolin, İnositol, Pantotenik Asit, Biotin, E Vitamini ve Çinko açısından, yani beslenme uzmanlarının sağlıklı saçlara sahip olmak için en çok tavsiye ettiği yedi madde açısından zengindir: 250 ml yoğurt Tüm malzemeleri karıştırıp, blenderdan geçirin. Blender olmayan durumlarda, tüm malzemeleri kapaklı bir kavanoza koyup, kuvvetlice sallayın. Saç dökülmesine karşı tavsiye edilen bir diğer diyet ise Amino Asidler, Çinko ve C Vitamini takviyelerinden oluşmaktadır. Bu özellikle şok diyetler nedeniyle saçları dökülen, ya da kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı veya belli vitamin-mineral eksiklikleri gibi pek belirgin olmayan nedenlerden saçları dökülen kişilere özellikle çok faydalıdır. |