Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 yılında İstanbul’da doğmuştur. Galatasaray lisesinden sonra, 1912 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirmiştir. İlk olarak, Fransızca öğretmeni olarak Bursa’ya atanmıştır. İstanbul Vefa Lisesi ve Erenköy Liselerinde müdürlük yapmıştır. 1931 yılında müfettiş olmuş ve tüm Anadolu’yu dolaşmıştır.
Reşat Nuri Güntekin’in ilk eserleri nelerdir?
1939-43 yılları arasında, Çanakkale milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır. 1947 yılında Milli Eğitim Başmüfettişi olmuştur. 1950 yılında Paris’te Kültür Ataşesi ve UNESCO’da Türkiye’yi başarı ile temsil etmiştir. 1954 yılında emekli olmuştur. Kanser hastalığına yakalanıp, Londra’ya tedavi olmaya gitmiş ve 7 Aralık 1956 yılında orada vefat etmiştir. Cenazesi İstanbul’a getirilmiş, Karacaahmet mezarlığına defin edilmiştir. Yazı yazmaya 1. Dünya Savaşı yıllarında başlamıştır. İlk yazdığı eser Eski Ahbap isimli öyküsü, 1917 yılında Diken dergisinde yayınlanmıştır. 1918-19 yılları arasında Şair, Nedim, Büyük Mecmua, İnci ve Diken isimli dergilerde yayınlanan, öykü ve romanlarına kendi adı dışında Hayrettin Rüştü, Mehmet Ferit, Cemil Nimet gibi takma isimler kullanmıştır. Mizah ve magazin yazılarında Ateşböceği, Ağustosböceği ve Yıldızböceği isimleri ile yayınlanmıştır. 1922 yılında, Çalıkuşu’nun Vakit gazetesinde yayınlanması ile Türkiye’de büyük bir ün kazanmıştır. Reşat Nuri , bundan sonra yazdığı tüm eserlerde taşra, kasaba ve şehirleri yani Anadolu atmosferini vermektedir. Kendi yazdığı, çevirdiği kitaplarda, dergilerde ve gazetelerde yayınlanan öyküleri, tiyatro repertuarı ile toplam eserleri 100 civarındadır. Bunlardan 19 tanesi romandır ve 7 tanesi de hikaye kitabıdır.
Reşat Nuri Güntekin’in eserleri
Romanları; Gizli El, Çalıkuşu, Damga, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Bir Kadın Düşmanı, Yeşil Gece, Acımak, Yaprak Dökümü, Kızılcık Dalları, Gökyüzü, Eski Hastalık, Ateş Gecesi, Değirmen, Miskinler Tekkesi, Harabelerin Çiçeği, Kavak Yelleri, Son sığınak, Kan Davası‘dır.
Hikaye kitapları; Tanrı Misafiri, Sönmüş Yıldızlar, Leyla ile Mecnun, Olağan İşler’dir.
Gezi yazıları; Anadolu Notları’dır.
Oyunlar; Balıkesir Muhasebecisi, Tanrıdağ Ziyafeti en ünlü olanlardır.