Rambutan, tür olarak egzotik bir meyvedir. Yetiştikleri ağaçların boyu 9 metreyi bulabilmekte ve meyveler salkım halinde ağaç üzerinde bulunmaktadırlar. Rambutanın dışındaki kabuğu kırmızı renk ve sarı renk arasında değişken tonlarda olabilmektedir.
Bu kabukların üzerinde uç kısımları sivri olmasına rağmen yumuşak yapıda uzun dikenler bulunmaktadır. Meyvenin iç kısmı da şeffafa yakın açık sarı renktedir ve yapı olarak sert bir yapıya sahip olduğundan ısırılarak yenmeye uygun değildir, bu nedenle daha çok emilerek tüketilmesi gerekilmektedir.
Büyüklük olarak da aşağı yukarı orta boy bir elma kadar olan rambutan, koku cinsi olarak hafif ekşimsi bir kokuya; tat cinsi olarak tatlı-ekşimsi bir tada sahiptir.
Rambutanın yetiştirilme koşulları nelerdir?
Rambutan ağacının sağlıklı bir şekilde meyve verebilmesi için mutlaka yağışlı bir iklim olması ve homojen yapıda nem bulunan bir hava yapısının bulunması gereklidir. Bu tür hava şartlarının olması da tropik bir iklim düzeninin görülmesine bağlıdır.
Rambutan ağaçları, yıllık süreçte bir küçük boy bir de büyük boylardan oluşmak üzere toplam iki kez ürün verebilmektedirler. Eğer ki bu ağaçların bakımı iyi yapılırsa ve ihtiyacı olan şartlar sağlanırsa her yapıya sahip toprakta da kolaylıkla ürün verebilmektedir.
Rambutan meyvesi nerelerde yetişir?
Rambutan meyvesinin ağaçlarının yetiştirildiği ana vatan Malaya yarım adası olarak kabul edilmektedir. Günümüzde pek çok Uzakdoğu ülkesinde, Malezya’da, Kamboçya’da Tayland’da ve Vietnam’da üretilen bu meyve, aynı zamanda Türkiye’de de Antalya’da Gazipaşa ilçesinde bol miktarda yetiştirilebilmektedir.
Rambutan nasıl tüketilmelidir?
Meyve yapısı gereği iç kısmındaki çekirdeğiyle etli kısmı yapışık halde olmasına karşın çekirdeği tüketilmeyecek yapıdadır. Çekirdeğiyle meyvesini sert bir cisimle birbirinden ayırdıktan sonra isterseniz meyvesini salatalarınızın içerisine ekleyebilir, isterseniz kokteyllerinizde ek malzeme olarak kullanabilir ya da yaptığınız keklerinize bu meyveyi ekleyebilirsiniz.
Rambutan meyvesinin faydaları nelerdir?
Cildi tazeleyip kişide herhangi bir cilt hastalığı oluşmasına engel olabilmektedir.
İçeriğinde bulunan demir sayesinde metabolizmada hemoglobin salgılanmasına katkıda bulunmaktadır. Çünkü eğer bir bireyin vücudunda yeterli miktarda demir minerali bulunmazsa, metabolizmadaki kırmızı kan hücreleri yeterli miktarda oksijen taşıyamazlar ve bunun sonucunda hücreler de istedikleri oksijeni alamadıkları için görevlerini yerine getiremeyince pek çok sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumların engellenmesi adına rambutan meyvesi çok etkili olabilmektedir.
İçerik olarak bol miktarda karbonhidrat, C vitamini, protein, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum ve niacin bulunmaktadır. Bu içerikler sayesinde özellikle kalsiyum sayesinde diş yapısını ve kemik yapısını güçlendirirken, aynı zamanda göz sağlığı için de fayda sağlayabilmektedir.
Kalp ve damar sağlığı için faydalı bir meyve olup özellikle kolesterol hastalarının kullanması için önerilen bir meyve türüdür.