Günümüzde, bir çok vücut geliştirmeyle ya da sporun herhangi bir dalıyla uğraşan bireylerde protein tozu kullanma oranı müthiş derecede artmış durumda. Protein tozu içerik olarak inek sütünden üretilen whey ve kazein proteinlerinden oluşuyor. Protein tozu kullanmaktaki asıl amaç, vücut geliştirmeyle ve sporla birlikte geliştirilen kas sisteminin dışarıdan desteklenerek kısa zamanda normal şartlardan daha fazla kas yapısını oluşturabilmek.
Protein tozunun bilinçsiz kullanımı
Bu noktada da devreye protein tozunun zararlı olabileceği aşamalar giriyor. Bir sporcunun günlük protein ihtiyacı gün içerisinde yaptığı spor için sarfettiği enerjiyle alakalı olduğundan ne kadar çok spor yaparsa ya da vücudunu zorlayıcı ağırlık kaldırmayla uğraşırsa protein ihtiyacı o kadar artar. Ve bu protein ihtiyaçlarını doğal yollardan almaya kalkan sporcuların masrafları daha da fazla artacağı için otomatikman protein tozlarına yöneliyorlar.Buraya kadar herşey olması gerektiği gibi ilerlerken iş protein tozu almaya geldiği zaman %90’lık bir kesim bu protein tozunu bilinçsiz kullanıyor ve yol açacağı zararlara maruz kalabiliyorlar. Bugüne kadar protein tozuyla alakalı bilimsel olarak ciddi bir tıbbi vaka kaydedilmemiş, fakat bu işlerle ilgilenen uzmanlar fazla protein tozunun vücutta bir çok zarara yol açabileceğini tescilliyor.
Protein tozunun zararları
Normal şartlarda günlük hayatımızda aldığımız proteini vücudumuz bir şekilde sindiriyor. Fakat gıda yoluyla normalden fazla protein aldığımızda bir de üzerine toz olarak protein kullandığımızda bu durum ciddi zararlara yol açıyor. Vücuttaki fazla protein kemik erimesine ve kalsiyum kaybına yol açıyor. Proteinler kandaki pH değerlerini etkilediği için fazladan protein aldığımızda vücutta sodyum ve kalsiyum dengeleri hemen değişiyor ve bu da az önce belirttiğimiz gibi kalsiyum kaybına sebep oluyor.
Vücudumuzdaki gıda alerjileri, gereğinden fazla protein kullandığımızda ortaya çıkıyor. Protein tozu kullanan kişiler daha önce bundan haberdar olamayabileceği için protein tozu aldıklarında kusma, ishal gibi problemlerle karşılaşabiliyorlar.
Laktoz intoleransı olan bireyler, yani bağırsaklarında sütün içindeki laktozu(süt şekeri) sindirmek için gerekli enzimleri çok az olan ya da hiç olmayan bireyler protein tozu kullanmamalıdır. Çünkü protein tozunun da hammaddesi süt olduğu için bu bireylerde de aynı şekilde mide bulantısı, ishal, bağırsak sorunu, gaz sıkışması gibi semptomlar görülebilir.
Protein tozları, böbrek hastaları için de tehlike oluşturabilecek bir ürün. Uzmanlar, böbreklerinde rahatsızlık olan bireyler için mümkünse protein tozunun hiç kullanılmamasını, ihtiyaç varsa da kontrollü bir biçimde kullanılmasını önermiştir.
Protein tozu kullanırken aynı zamanda yaptığınız bir diyet varsa ve bu diyet düşük karbonhidrat içeriyorsa, vücudunuz ”keton birikimi”’yle karşı karşıya demektir. Keton birikiminde vücutta çok fazla protein olup yok denecek sayıda karbonhidrat olduğunda depolanmış yağlar enerji olarak kullanılmaya başlanır.
Piyasada çok sayıda ucuz maliyetle üretilen ve kontrolden geçmemiş protein tozu bulunmakta, sporcular genellikle üzerindeki bilgileri okumadan ya da kulaktan dolma bilgilerle bilinçsiz olarak protein tozunu satın alıyorlar. Bunun sonucunda da böbreklerin süzemeyeceği arsenik ve bakır gibi ağır metaller vücudumuzda birikir. Bu metaller ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Protein tozunun zararlarından bir diğeri de karaciğer tahribatıdır. Vücuda giren protein tozu aşırı olduğunda karaciğerin protein emiliminde hayati bir rol oynadığını göz önünde bulundurursak karaciğerin aşırı yorulması ve ciddi zararlar görmesi söz konusu olacaktır.
Protein tozlarının içinde kalbe zararlı tam yağlı süt ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler kalp sağlığını tetikleyici tehlikeli durumlar yaratabilirler.
Protein tozunun zararlarından en yaygın olanı da aşırı kilo alımıdır. Bu tozlar kas kütlesinin yanında yağ kütlesinin de artmasına sebep olmaktadır. Protein tozunun vücuda verdiği kalori gün içerisinde yakılmazsa, kilo artışı kaçınılmaz olacaktır.
Protein tozunun zararlarından en önemlisi sağlığımız için kullandığımız tıbbi ilaçlarla etkileşime girmesidir. Vücudun ilacın emilimi işlemine müdahale ederek etkilerini azaltırlar. Yukarıda örneklendirdiğimiz kazein proteini gibi kan basıncını düzenleyici ilaçlarla tüketildiğinde kan basıncını çok fazla düşürebilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılması gereklidir.