Progesteron hormonu nedir?
P4 adıyla da bilinen bu hormon, endojen bir steroid ve progestojen bir seks hormonudur. Kadınlarda adet döngüsünde, hamilelikte ve embriyonun gelişiminde rol oynamaktadır. Progestojenler adı verilen bir steroid hormon grubuna dahildir ve vücuttaki temel progestojendir.
Progesteronun vücutta birçok farklı görevi vardır. Özellikle seks hormonları ve kortikosteroidlerin üretilmesi konusunda çok önemli rol oynar ve beyinde nörosteroidlerin işlevi üzerinde de rolü vardır.
Bu hormon dişi üreme sistemi tarafından salgılanır ve rahmin iç katmanının durumunu düzenleme gibi görevi de vardır. Bu hormon yumurtalık, plasenta ve böbrek üstü bezleri tarafından üretilir.
Progesteron hormonu ne işe yarar?
Yumurtalık ve böbrek üstü bezi tarafından üretilen hormonlardan biri olan progesteron, vücutta çeşitli fonksiyonların düzenlenmesini ve normal bir şekilde işlemesini sağlar. Bu fonksiyonlardan bazıları yumurtlama, hamilelik döneminde vücudu kontrol etme gibi fonksiyonlardır.
800px-Progesterone-2D-skeletal
Bu hormon ayrıca östrojen ile birlikte hormon terapisinde de kullanılmaktadır ve vücuttaki östrojen oranının ayarlanmasını, kontrol edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Progesteronun görevlerinden bazıları şunlardır:
Vücudu hamile kalmaya ve hamileliğe hazırlamaya yardım eder.
Aylık regl döngüsünü düzenler ve cinsel arzu üzerinde rol oynar.
Hamilelik döneminde progesteron hormonu, memede süt üreten bezleri uyararak bebeği emzirmeyi kolaylaştırır ve destekler.
Ergenlik döneminde meme gelişiminin düzgün bir şekilde tamamlanması içi gereklidir.
Döllenen yumurtanın rahme başarılı bir şekilde yerleşebilmesi için gereklidir.
Her ay yumurtlamadan sonra progesteron hormonu döllenmiş yumurtanın tutunabilmesini kolaylaştırmak için rahmin iç katmanını kalınlaştırmaya yardım eder.
Eğer rahmin iç katmanı döllenmiş yumurtanın tutunabilmesi için yeterince kalınlaşmazsa östrojen ve progesteron seviyesi düşer ve regl döngüsü gerçekleşir.
Regl döngüsünün normal bir biçimde sürebilmesi için yumurtlamanın düzenli sürdürülmesini ve hamile kalma ihtimalinin artırılmasını progesteron sağlar.
Eğer gebelik gerçekleşirse progesteron hormonu plasentada da üretilmeye başlar ve hamilelik boyunca progesteron seviyesi yüksek kalır.
Hamilelik döneminde tekrar yumurta oluşmasını engelleyen ise yüksek progesteron ve östrojen hormonu seviyeleridir.
Progesteron hormonu normal değerleri
Aşağıdaki belirtilen referans aralığı yalnızca rehber niteliğindedir ve bu aralık laboratuvardan laboratuvara değişim gösterebilir. Değerleriniz başka bir referans aralığına göre normal kabul edilebilir.
Bu konuda en sağlıklı yorumu yapacak kişi doktorunuzdur zira genel sağlığınızı ve sonuçları etkileyebilecek diğer faktörleri de göze alarak bir yargıda bulunacaktır.
1) Regl döneminde progesteron hormonu değerleri
- – 14. günler: 1 ng/mL’nin altında ya da 0,5-2,3 nmol/L aralığında
- – 28. günler: 2-25 ng/mL ya da 6,4-79,5 nmol/L aralığında
2) Hamilelikte progesteron hormonu değerleri
- trimester: 10-44 ng/mL ya da 32,6-140 nmol/L
-
trimester: 19,5-82,5 ng/mL ya da 62-262 nmol/L
-
trimester: 65-290 ng/mL ya da 206,7-728 nmol/L
3) Erkeklerde progesteron hormonu değerleri
Normal değerler: 1 ng/mL’den az ya da 3,2 nmol/L’den az
4) Menopoz sonrası progesteron hormonu değerleri
Normal değerler: 1,0 ng/mL’den az ya da 2 nmol/L’den az
Progesteron hormonu seviyenizi değiştirebilecek olan birçok durum bulunmaktadır. Doktorunuz bu konu hakkında sizinle konuşup sonuçları etkileyebilecek bir durum olup olmadığını saptayabilir.
5) Progesteron neden yükselir?
Hamilelik, yumurtalık ya da böbrek üstü bezi kanserleri, mol gebeliği, böbrek üstü bezlerinin çok fazla hormon üretmesi gibi bazı durumlar progesteron seviyesinin yükselmesine neden olabilmektedir.
6) Progesteron neden düşer?
Yumurtlama ile ilgili bir sorun olması ya da olası düşük vakalarında kandaki progesteron hormonu seviyesi düşebilir.
Kaynaklar:
https://www.webmd.com/women/progesterone-15286#3
https://www.renewmetoday.com/role-progesterone-women/