Piramitler nerede nasıl yapıldı özellikleri nelerdir?
Piramitler bilinenin aksine dünyanın başka ülkelerinde de yer almaktadır. Ancak en fazla Mısırda yer aldığı için piramit deyince akla Mısır gelmektedir. Mısır’daki Gize piramitlerinden Keops piramidi günümüze kadar bozulmadan asli yapısına en yakın haliyle ulaşan yapıttır.
Tabanı kare olup köşelerin tepede tek bir noktada birleştiği döneminin en önemli geometrik şekilli yapıtlarıdır. Dünyadaki yaşamdan sonra asıl bir hayat olan ahiret inancına sahip kavimler tarafından inşa edildiği düşünülen yapıtların aynı zamanda değerli eşyaları ve hazineleri barındırdığı sanılmaktadır. Oysaki buralarda şimdiye kadar bilinen bir değerli eşya bulunmamıştır.
Piramitler inşa edilirken eğim açısı nedeniyle birçoğu yıkılmış en son Nil nehri yakınlarındaki Dahahur bölgesinde M.Ö 2570 yılında inşasına başlanmış olan Bent piramidi, üçte ikilik bölümü bitirildikten sonra eğim açısı düşürülerek başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır . Bu piramitten sonra tüm yapıtlar daha küçük sabit açı kullanılarak yükseltilmiştir.
Mısırlı köleler tarafından yapıldığı düşünülen piramitler 1990 yılında tesadüfen bulunan mahzendeki toplu bir mezar sonrasında değişmiştir.Bu mezarda ki duvarlarında bulunan resimler bu kişilerin köle olmadıklarını ihtişamlı bir yer olması nedeniyle de ancak işçi olabileceklerini düşündürmüştür. Daha sonra 250 den fazla toplu mezarlar bulunmuştur. İçiler gündüzleri çalışıp geceleri buralarda bulunan evlerine gidiyorlardı
Yaklaşık olarak 200 bin işçinin çalıştırıldığı anlaşılmaktadır. Mezarlarda ölüler incelendiğinde omurgaların büyük yüklere maruz kaldığı da anlaşılmaktadır. Gizze piramitlerinde 15 milyondan fazla kireç taşı kullanılmıştır ve 300 mt uzaktaki bir ocaktan getirilmiştir. Kil ve Kireç taşı tozu kullanılarak sağlam bir sıva harcı kullanılmıştır .Ayrıca bu Piramitin yakınlarında 954 yılında sedir ağacından bir gemi enkazı bulunmuştur. Mağaralarda 40 kadar mumya bulunmuştur. Mumyalar duvarlarda resmedildiği üzere sadece bir elin gireceği kadar karın bölgesinde açılan bir delikten iç organların çıkarılması be içerisinin baharat ve yağlar ile sıvanması sonucu oluşturulmakta idi. Öldükten sonra dirilme inançlarına göre bu bedenler kendilerine tekrar lazım olacaktı.
Keops Piramiti 20 yıl içerisinde her biri 2,5 ton ağırlığındaki kireç taşlarının 150 mt yükseğe kaldırılması ile oluşmuştur. 5,5 milyon yon ağırlığındadır.2 300 000 bin kireç taşı kullanılmıştır. 20 yılda bu yapının tamamlanması için 2,5 dakikada bir taşın yerine oturtulmuş olması gerektiği için hala nasıl inşa edildiği çözülememektedir. Tepenoktası kusursuz bir şekilde birleştirilen bu yapıtta eğer 51° 51’ 14” eğimle dizilen bu taşlarda hassasiyetin binde bir oranında bile şaşsa idi piramit en tepede düzgün birleşemezdi.
John Taylor’a göre ” Keops piramidinin taban alanı dünyayı yataydan ikiye böldüğümüzde ortaya çıkan kesit alanı gibi düşünülürse ve piramidin tabanı dünyanın yarıçapı üzerine oturtulsa, yüksekliği tam kutup noktasına denk gelirdi. Yani burada kusursuz bir oran mevcuttur.
Keops piramidinin taban çevresini yüksekliğinin iki katına bölündüğünde tam olarak pi=3,1416 sayısı elde edilmektedir.
Keops ve Kefren piramitleri doğu-batı ve kuzey-güney sınırlarına öyle kusursuz yerleştirilmiştirler ki, o günün koşulları düşünüldüğünde hayret verici bir durum olarak görülmektedir.
Keops piramidinin üçgen şeklindeki dört yüzeyinin toplam alanı, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.
Keops piramidinin yüksekliğinin 1 milyarla çarpımı tam olarak dünya ile güneş arasındaki mesafeyi(149.504.000km) vermektedir.
Piramitler bir güneş saati olarak işlev görmektedirler. piramitlerin Ekim ayı ortasında ve Mart ayının başlangıcında yre düşürdüğü gölgeler, mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterir.
Keops piramidiyle dünyanın merkezi arasındaki mesafe, Kuzey kutbuyla arasındaki mesafeye eşittir.