Papaya nedir?
Tropik bölgelerde yetişen küçük bir ağaç türü olan papaya, diğer bir adıyla da ”kavun ağacı” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi bu bitkinin verdiği meyvelerin fotoğrafta da görülebileceği gibi kavuna benzemesindendir. 1 metre ile 3,5 metre arasında değişen boyuyla papaya; sulu toprakları, bol güneşli ortamı ve humusu sever. Mevsim geçişlerinde solmaz ya da yaprak dökmez.
Papaya meyvesinin tam mevsiminde yenmesi gerekir. Bu meyve iç yapı olarak kavuna benzetilmekte, tat olarak da tatlımsı ekşimsidir. Papaya meyvesi olgunlaşma sürecinde yeşil, daha sonraları sarımsı turuncumsu bir renk alır.
papaya-nedir-faydalari-nelerdir
Papaya faydaları nelerdir?
Vücudunuzun hastalıklara karşı daha dirençli bir yapıda olmasını sağlar.
Doğal bir kolesterol düşürücüdür.
Cilt bakımınız için birebir güzellik ve parlaklık sağlayıcıdır.
Vücudunuzdaki enerjiyi stabil tutarak daha dinamik bir yapıda olmanızı sağlar.
İçeriği sayesinde karaciğeri temizler.
Bedeninizde bağışıklık sisteminizin daha güçlü çalışmasını ve daha güçlü olmasını sağlar.
Midenizde oluşan gaz, yanma, hazımsızlık vb. şikayetlerinizi yok etmede yardımcıdır.
Cildinizde oluşan lekeler varsa onları gidermek için birebirdir.
papayanin-faydalari
En önemli kullanılma sebebi kilo vermeye yardımcı olan etkisidir.
Gözünüzle alakalı bir sağlık probleminiz varsa papaya yemek hastalığınıza iyi gelecektir.
Basur, kabızlık gibi şikayetleri olan kişilerin hastalıklarını dindirir.
Gelişim sürecinde olan çocuklar ve hamilelik sürecinde olan kadınlar için son derece iyi bir enerji deposudur.
İçerdiği kalsiyum, C vitamini, A vitamini ve B1-B2-B5 vitaminleriyle vücudumuzun vitamin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.
Papaya bitkisinin tohumunun böbrek sağlığı için etkili olduğu söylenmektedir. Aynı şekilde yine bu tohumun vücudu dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı koruduğu da söylenmektedir.
Şampuanların içeriğinde papayadan da faydalanılır.
Papaya nasıl yenir?
Öncelikle satın alacağınız papayaların dış kabuğunun rengine dikkat etmelisiniz. Kabuğun rengi sarı ya da turuncuya dönük bir renk değil de net yeşil tonlarındaysa kesinlikle almayın çünkü yeşil renkli papaya daha olgunlaşmamıştır. Sonrasında papayayı yemek için öncelikle kabuğunu çok da derinlemesine olmaması şartıyla soymak gereklidir. Daha sonra soyduğumuz bu meyveyi ortadan ikiye şeklinde kesebilirsiniz. Kestiğiniz parçaların ortasında kalan çekirdekleri bir kaşık yardımıyla alabilir, isterseniz daha sonra kullanmak için buzdolabında saklayıp isterseniz atabilirsiniz (papayanın çekirdeklerini puding yapımı vb. ürünlerde kullanmanız mümkündür). İsterseniz büyük isterseniz minik minik dilimlediğiniz papayalarınızı normal sadece kendi haline tüketebileceğiniz gibi, normal salatalarınızın ya da yapacağınız meyve salatalarının da içinde tüketebilirsiniz. Papayayı sadece katı halde değil, blenderda suyunu sıkıp meyve suyu haline getirerek de tüketebilirsiniz.