Isınma hareketleri kalbi ve dolaşım sistemini aşama aşama hızlandırarak vücudu fiziksel egzersize hazırlar. Isınma hareketleri sırasında kalp atış hızı artar ve dolaşım hızlanır. Böylece kaslara ulaşan oksijen miktarı artar, vücut sıcaklığı yükselir. Bu durum kasların esnekliğinin artmasına ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
Egzersize yoğun bir şekilde başlanması ise kalp atışının aniden hızlanmasına dolayısıyla kalbin zorlanmasına sebep olur. Tıpkı spor yapmaya başlamadan önce vücudu hazırlamak gerektiği gibi egzersizi de aniden sonlandırmamak gerekir.
Çünkü egzersiz yaptıktan hemen sonra kalp hâlâ normalden hızlı atmaya devam eder. Bu nedenle soğuma hareketleri ile kalp atış hızının normale dönmesi sağlanmalıdır. Esneme hareketleri egzersiz öncesinde vücudun ısınması ve soğuması için yaygın olarak yapılan hareketlerdendir.
Ancak sonuçları 2013 yılında Journal of Strength and Conditioning Research dergisinde yayımlanan bir araştırmada yoğun fiziksel etkinliklerden önce yapılan statik esneme hareketlerinin (vücut sabit konumdayken gerçekleştirilen esneme hareketleri) sporcuların performansını olumsuz etkilediği anlaşıldı. Çünkü bu tür hareketler kalbi ve dolaşım sistemini fiziksel etkinliğe hazırlamaya değil ağırlıklı olarak kasları esnetmeye yöneliktir. Bu nedenle egzersiz sonrasında tercih edilebilir. Isınma için ana kas gruplarının hareket ettiği dinamik esneme hareketleri daha yararlı olabilir.