Mide karnın sol üst tarafında olan organımızdır. Mide sindirim sistemimizin en önemli organıdır. Yediğimiz gıdaların mideye girmesiyle, mide enzimleri ile parçalanır. Parçalanan gıdalar, ince bağırsağa yollanır. Burada emilim yapılarak kana geçirilir.
Mide, dört bölüm halindedir. Yemek borusu, mide girişi, mide gövdesi, giriş kısmı. Mide duvarı ise farklı katmanlardan oluşur. Asit, enzim ve mukoza örtüsü içeren hücreler ile kas katmanları ve karın zarı bulunmaktadır. Halka şeklinde olan kaslar, gıdaları bağırsağa yollamak için kullanılır. Midede iki yüz vardır. Her iki yüz de sağda bir kıvrım, solda büyük bir kıvrımla birleşir. Yapısı dört katlıdır. Mide üst karın bölgesinde, sağında karaciğer, solunda dalak, üstünde diyafram, altında kalın bağırsak ile konumlanır.
Midenin görevi
Midenin en önemli görevi, gıdaları ayrıştırmak ve sindirimi kolay yapmayı sağlamaktır. Mide içinde gıdaların tutulması için, 2 kapakçık çalışır. Bu iki kapak kapandığında, mide içinde olan gıdalar asit ve enzimler yardımıyla karıştırılır. Mide içinde üretilen asit, sindirim için parçalama yaparken salgı bezleri çalışarak mideyi bu asitten korumak amaçlı mideyi kaplayan sümüksü bir tabaka oluşturur. Mide çok fazla asit oluşturursa, duvarlarından bir kısmında delikler oluşturabilir. Mide duvarında oluşan deliklerden korunmak için mide kendini korumaya alır. Mide değişik noktalarda kasılan üç kastan oluştuğundan yiyecekler parçalanır ve sindirim suları ile karışır. Midemiz hem mekanik hem de kimyasal olarak çalışır. Mekanik çalışması yaptığı kasılma hareketleri ve sıkıştırmadır. Kimyasal çalışma salgılanan asitlerle alakalıdır. Midemizin kapasitesi 0.5-1 litredir. Salgılanan mide suyu ise 1.5 litre kadardır.
Mide hastalıkları
Midemizde iyi ve kötü urlar oluşabilir. Kötü urların yarattığı hastalıklara mide kanseri denilmektedir. Hazımsızlık, ağrı ve şişkinlik yapabilen bu kanser türü genelde 50 yaş üstü erkeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ani kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık, karın ağrısı, kanama ve ishal, sarılık mide kanseri belirtilerindendir. Mide çepherin de oluşan herhangi yaraya ülser denilmektedir. Aşırı yemek yeme sonucu mide genişler ve kasılma gücü azalarak içindekilerin boşaltılması gerekebilir. Buna ani mide büyümesi denir. Hastanelerde sonda ile mide boşaltılır.