Menengiç nedir?
Pistacia_terebinthus_-Yabani_fıstık-_Terebinth_2
Latince adı Pistacia terebinthus olan, ülkemizde çitlembik, çıtlık, çedene ve bıttım gibi isimlerle anılan menengiç bitkisi Sakız ağacı familyasındandır.
Genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir ve boyu 10 metreye ulaşabilir. Her yıl yaprak döken, çiçek açan bir ağaçtır ancak maki formunda da görülebilir. Çiçekleri kırmızı-mor arası bir renktir.
Meyveleri ise yuvarlak ve 5-7 mm çapındadır, olgunlaştığında kırmızıdan siyaha dönük bir renk alırlar. Keskin, reçinemsi bir kokusu vardır.
Menengiç ülkemizde genellikle kahve olarak tüketilir. Menengiç kahvesi sağlığa faydalıdır. Ayrıca bu bitkiden sabun da yapılır, bu sabuna bıttım sabunu denmektedir. Menengiç bitkisi de yemiş olarak tüketilebilir.
İçerisinde B vitaminleri, E vitamini, çinko, magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum, selenyum, mangan ve bakır gibi sağlığa yararlı bileşenler vardır. Yağ, protein, lif ve yağ asidi açısından da zengindir.
Menengiçin faydaları ve zararları nelerdir?
Menengiç ağacından elde edilen reçinenin antiseptik, spazm giderici, sitostatik, balgam söktürücü ve yara iyileştirici etkisi vardır.
Bronşit, streptokok farenjit, idrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.
Safra kesesi taşına iyi gelir.
Bağırsak solucanlarını giderir.
Romatizmaya iyi gelir.
Harici kullanımı arterit, gut, siyatik, uyuz ve bit gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
Kanserden korur.
Böbrek taşlarını ve kumlarını söktürür ve ödem attırır.
Egzamaya iyi gelir.
Burun ve boğaz problemlerine iyi gelir.
Yaşlanmaya karşı savaşır.
İdrar söktürücüdür.
Sarılık hastalığına iyi gelir.
Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır.
Mide ağrılarını dindirir.
Menengiçin bilinen bir zararı ya da yan etkisi henüz saptanmamıştır ancak yine de bu bitkiyi ölçülü ve dikkatli kullanmak gerekir. Her bitki gibi menengiç de fazla tüketildiğinde çeşitli riskli durumlara yol açabilir.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pistacia_terebinthus
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/pistacia-terebinthus=terebinth.php
https://www.herbs2000.com/homeopathy/terebinth.htm