La Fontaine’in hayatı hakkında kısa bilgi
Kendisi 8 Temmuz 1621 tarihinde doğmuş dünyaca ünlü Fransız bir yazar ve şairdir. İsminin tam hali Jean de La Fontaine olup Türkçe telaffuzu “Jeon dö la fonten”dir.Kendisini edebiyat dünyasında dünyaca üne kavuşturan şey, yazdığı fabl eserleridir. La Fontaine fabl konusunda dünyada örnek alınan ilk isimdir.
La Fontaine, küçük yaşlarından itibaren varlıklı bir hayat sürdüren bireylerden olmuştur. Ailesi maddi gücünü oğullarının üzerinde yeterince kullanmış ve Paris’in en iyi kolejlerinde eğitim görmesini sağlamıştır. Üniversite yıllarında hukuk üzerine eğitim alan yazar; buna rağmen lise yıllarından beri başarılı bir eğitim süreci geçirememiştir.
Lise yıllarında dini bütün bir birey olması açısından papaz olması için eğitim görmeye yöneltilmiş ancak aynı çağlarda kiliseden ayrılma kararı almıştır. Yine aynı dönemlerde hayatta farklı deneyimlere yönelerek babasının mesleği olan su kanallarıyla ilgili işlerde ve ormancılıkla ilgili işlerde çalışmayı denemiştir.
Hayatını belirli bir düzene oturtmayı pek de beceremeyen la Fontaine, eğitim sürecini bitirdikten sonra çeşitli mesleklerle alakalı memurluklar yapmış ve hepsini kısa süre sonra bırakmıştır.
Onun hayatının çözüm yılı, 1673 senesidir. O yıl, Madam de la Sabliere onu yanına almış ve onun gözetimi altında pek çok yazarla, felsefeci kişilerle ve ilimle uğraşan insanlarla tanışma fırsatı yakalamıştır. Burada tanıştığı kişilerden edindiği bilgilerle ve biraz da kendi ilgisi ve merakı doğrultusunda yazmaya başlayan La Fontaine, ilk kez masallarını bu süreçlerde oluşturmuştur.
La Fontaine’in edebiyat dünyasına iyice girişi
Kendisiyle aynı dönemde edebiyat dünyasında yer almaya çalışan yazarlar, onu tamamen bir masal yazarı statüsünde görmüşlerdir. Bir nevi kendisinin yaptığı işi küçümsemişlerdir ancak La Fontaine, ortaya çıkardığı masallarda bizdeki Dede Korkut hikayeleri gibi hayvanları bir karaktere büründürerek ahlakla ilgili konularda tenkit edici masallar ortaya çıkarmıştır.
İşte bu yüzden edebiyat dünyasının intak sanatının ve teşhis sanatının en eski örneklerinden bir çoğu La Fontaine eserlerinden La Fontaine masalları olarak gösterilmektedir. Her ne kadar kendisinin yaptığı bu müthiş kurgular biraz geç fark edilse de; La Fontaine’in yazılarında akıcı bir üslup ve sadelik ilk olarak göze çarpmaktadır. Hayvanlarla yaptığı tenkitler ve iğneleme konusundaki profesyonelliği, ona Fransız edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olması ünvanını vermiştir.
Kendisinin masallarında dikkat ettiği bir başka husus, yazdığı masalların herkes tarafından okunur ve anlaşılabilir oluşudur. Yani kişilerini çoğunlukla hayvanlar arasından, bazı hikayelerde de insanlar arasından seçmesinin nedeni bireylerin iyi ve kötü algısını kolaylıkla algılayabilmesidir. Sık sık kurtların, eşeklerin, tilkilerin, aslanların ve horozların bulunduğu pek çok masal örgüsü ortaya çıkarmıştır.
La Fontaine’in eserleri nelerdir?
La Fontaine’in bugüne kadar toplam 12 adet kitabı ve 238 adet masalı bulunmaktadır. Bu kitaplarının ilk 6 sayısı 1668 yılında basılmış ve bu kitaplarda da toplam 124 masal yer almıştır. İlk cilt olarak piyasaya sürülen bu kitap serisinin ikinci cildi 1678 yılında basılmış ve burada da 5 kitap bulunmaktadır. Üçüncü ve son cilt ise tek kitaptan oluşur ve 1694 yılında basılmıştır.
Kendisinin masal dışında şiire de yeteneği görülmüş, hatta “Kont” isimli şiir içeren hikayelerden oluşturduğu eserinin başarısından dolayı Fransız Akademisi’ne kabul edilme şansı yakalamıştır. La Fontaine, 13 Nisan 1695 yılında ise hayata gözlerini yummuştur.