Yaşınıza, boyunuza ve sağlık durumunuza göre olmanız gereken kilonun altında kalıyorsanız, olmanız gereken seviyeye “sağlıklı” bir biçimde gelebilmeniz adına pek çok kilo aldırmaya yardımcı sağlıklı besin bulunmaktadır.
Bu süreçlerde mutlaka metabolizmanızın sağlığını en ön planda tutup ona yönelik bir beslenme programı tutumu izlemeniz gerekmektedir. Günümüzde binlerce sayıda sağlıklı bir şekilde kilo vermeye çalışan kadınların ve erkeklerin bulunmasının dışında aynı şekilde sağlıklı bir biçimde kilo almaya çalışan kadınlar ve erkekler de bulunmaktadır.
Bu tip aşamalarda en sık yapılan yanlış, çok fazla kalori içeren sağlıksız besinler tüketip aniden kilo almaya çalışmaktır. Böyle davranışlar umulduğu gibi kısa sürede kilo almayı mümkün kılsa da aynı süreçlerde vücudunuzun sağlık durumunda da yavaş yavaş pek çok problem ortaya çıkartabilmektedir.
Kalorisi yüksek miktarda olan her besin size sağlıklı bir şekilde kilo aldırabilir düşüncesini paylaşmak mümkün değildir. Çünkü genellikle bu klasmandaki gıdaların hemen hemen hepsi bol miktarda katkı maddesi ve doymuş yağ oranı içerdiğinden kendinize iyilikten çok zarar verebilme ihtimaliniz bulunmaktadır.
Kilo verme sürecine girdiğinizde, her şeyden önce ilk yapmanız gereken vücudunuzun günlük olarak harcadığı aşağı yukarı kalori miktarından bir miktarlık daha fazla kaloriyle beslenerek geri kalanların başarılı bir şekilde kiloya dönüşmesini sağlamaktır.
Bu durumu belirli bir rutine bağladığınız takdirde siz isteseniz de istemeseniz de vücudunuzda bir şekilde kilo artışları yaşanmaya başlayacaktır. Kendinize “kalori kaynağı” denilebilecek olan ürünleri belirlerken de dikkat etmeniz gereken en önemli şey, besinin kalorisinin yüksek olduğu kadar içeriğinde bulunan besin değerlerinin de aynı şekilde yüksek olmasına dikkat etmektir.
Konu hakkında ortak bir paydada birleşen beslenme uzmanlarına göre, kilo alma sürecinde aylık olarak 1 kilo ya da 1,5 kiloluk artışlar normal ve olması gereken seviyelerdir.
Yani bu hesaba göre, bir bireyin aylık 1 kiloluk bir artış yakalaması için günlük miktarda 300 kalorilik ya da 400 kalorilik fazla bir besin daha tüketmesi gerekmektedir. Bu süreçlere tam olarak hakim olmak için tüketilmesi gerekenler de yalnızca kilo aldıran sağlıklı besinlerdir.
Kilo aldıran besinler nelerdir?
Bitkisel yağların geneli : Zeytinyağı, kanola yağı, fıstık yağı, palmiye yağı ve soya yağı gibi bitkisel yağlar, kilo alma sürecinde kullanılabilecek hem sağlıklı hem de bol kalorili ürünlerden bir kaçı konumundadır.
Örneğin; 100 gram miktarındaki herhangi bir bitkisel yağda yaklaşık değer olarak 900 kalori civarında bir kalori değeri bulunmaktadır. Bu tip yağlar çok fazla abartılmayacak süreçlerde haftalık beslenme programına yayılarak kullanılmalıdır.
Peynir ve peynir ürünleri : Müthiş bir kalsiyum ve protein kaynağı olan peynirler, kilo alma sürecinde hem sağlıklı hem de etkili ürünler olabilmektedir. Ancak yağ açısından da oran olarak bir hayli yüksek olan bu tip yiyecekleri tüketirken de kalp sağlığımıza ve damar sağlığımıza dikkat etmek gereklidir.
Kuruyemiş ürünleri : Fıstık, fındık, badem, kaju, yer fıstığı vb. kuruyemişler çok sayıda sağlıklı sayılan yağ asidi içermelerinin yanında tıpkı peynirde olduğu gibi yüksek miktarda kalsiyum ve protein de içermektedirler.
Örnek verecek olursak, bir avuç miktarındaki bademde (bu yaklaşık 18 gramlık bir ürüne tekabül etmektedir) 161 kalori miktarı bulunmaktadır ve parça parça olarak 21 kalorisi protein, 25 kalorisi karbonhidrat ve 116 kalorisi yağdan oluşmaktadır.
Hayvansal Yağlar: Balık ve et yağları yüksek miktarda kolesterol içerir fakat aynı zamanda kolesterol bakımından zengin olduğu için dikkatli tüketilmelidir. Örneğin 100 gram tereyağı yaklaşık 900 kalori, 100 gram balık yağı 910 kalori içerir.
Fıstık ezmesi : Son derece lezzetli ve sağlıklı bir ürün olan fıstık ezmesinde, yaklaşık 100 gramlık bir miktarında aşağı yukarı değer olarak 600 kalorilik bir değer bulunmaktadır. Yani bunu 1 yemek kaşığıyla ölçmek gerekirse toplam 100 kalorilik bir miktardan bahsedebilmek mümkündür.
İçeriğindeki fazla yağ ve şeker oranından dolayı da dikkat edilerek kullanılması gereken bir ürün olan fıstık ezmesinden her gün bir tatlı kaşığı miktarında tüketmek kilo alma sürecinde yararlı olacak bir harekettir.
Tahin : 100 gramlık bir tahin ürününde yaklaşık olarak 595 kalori bulunmaktadır. Kalori açısından yüksek olan bu ürün kilo almaya çalışılan dönemlerde rahatlıkla tüketilebilir. Ancak diğer ürünlerde olduğu gibi tahinde de fazla yağ ve şeker bulunduğundan kullanım oranına mutlaka dikkat edilmelidir.
Siyah Çikolata : Çikolata türleri arasında, en sağlıklı ve en kalp dostu çikolata olarak gösterilen siyah çikolata yani bitter çikolata; içerik olarak da diğer çikolatalar gibi ağırlıklı olarak şeker ve karbonhidrat deposu olarak değil %70’e varan oranlarda kakao kullanılarak üretilmektedir.
Çikolata ihtiyacını mümkün mertebe bitter çikolatayla gideren bireylerin çikolata sayesinde kilo alma süreçleri bile daha durgun ve sağlıklı geçebilmektedir.
Saydığımız tüm bu sağlıklı kilo aldırıcı ürünlerin dışında aynı şekilde hem sağlıklı hem de kilo alımına yardımcı diğer yiyecekler; kuru kayısı, yulaf ezmesi, kuru üzüm, avokado, tam buğday ekmeği, esmer pirinç, hindistan cevizi sütü, haşlanmış patates, yulaf ezmesi, elma suyu, üzüm suyu, ananas, ananas suyu, kuzu ciğeri, dana ciğeri, susam, yumurta, ceviz, keten tohumu yağı, balık yağı, tereyağı ve fındıktır.