Kemik erimesi nedir?
Bir diğer adı “osteoporoz” olan kemik erimesi hastalığı, kemiklerde bulunan kalsiyum seviyesinin azalmasıyla birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Geçmiş yıllarda hakkında çok bilgi edinilemeyen ve tedavisi hakkında eksiklikler bulunan osteoporoz için, gelişen teknolojiyle birlikte pek çok önemli tedavi kıstası ve tedaviye yardımcı öğeler keşfedilmiştir.
Kemik erimesi neden olur?
Kemik erimesi, az önce de bahsettiğimiz gibi yapısında bulunan bir takım enzimlerin azalması sebebiyle meydana gelmektedir. Kemik yapısı, metabolizmanın sürekli olarak gelişmesi ve kendini yenilemesi sebebiyle sürekli olarak yenilenmektedir. Yenilenme sürecinde kemiği oluşturan esas malzeme kollajen isimli proteindir ve sert olmasını sağlayan bir diğer malzeme de kalsiyum fosfat isimli mineraldir.
İşte bahsettiğimiz bu malzemeler, ilerleyen yaşlarda ciddi anlamda azalmaya başlayarak kemik yoğunluğunu düşürmekte; bunun sonucunda da osteoporoz yani kemik erimesi hastalığı meydana gelmektedir.
Kemik erimesi nasıl teşhis edilir?
Kemik erimesi hastalığının netleştirilmesi için, şüpheli hastalara “dansitometre” denilen aletlerle kemiklerdeki yoğunluk ölçümüne bakılmaktadır. Bu tip ölçümlerin geç kalınmadan, hastalığa dair şüpheler başlar başlamaz yapılması erken teşhis adına çok büyük bir adımdır.
Kemik erimesi nasıl anlaşılır?
Bir kişinin osteoporoz hastalığına yakalandığının en yaygın belirtileri şu şekildedir;
Kaburga kemiklerinde kırıkların oluşması
Omurga kemiğinde kırıkların oluşması
Bilek kemiklerinin kırılması
Kalça kemiğinde kırıkların oluşması
Omuzların daha yuvarlak bir şekil alması
Normal boy ölçüsünden daha kısa hale gelme
Sırt bölgesinde kamburlaşmaların başlaması
Kemik erimesinin meydana gelmesinde tetikleyici faktörler nelerdir?
Bir bireyin osteoporoz hastalığına yakalanmasının en çok görülen sebebi kadınlarda sıklıkla menapoz döneminden sonra görülen kemik erimeleri, normal şartlarda da her iki cinsiyet için de yaşlanmaya bağlı kemik erimeleridir. Bunun dışında geçirilen böbrek hastalıkları, akciğer hastalıkları, mide hastalıkları, bağırsak hastalıkları, nörolojik hastalıklar veya romatolojik hastalıklar çok sık görülmese de yine de durumu tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.
Kemik erimesinden korunma yolları nelerdir?
Osteoporoz hastalığından korunmak için
Osteoporozdan korunma çocukluk yıllarında başlar ve ömür boyu devam eder. Korunma; yeterli düzeyde kalsiyum alımı, düzenli egzersiz, kadınlarda yeterli östrojen hormonu ve erkeklerde ise yeterli testosteron hormon düzeylerinin sağlanmasını kapsar. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde güçlü kemiklerin oluşturulması, ileri yaşlarda osteoporoz gelişiminden korunmak için önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş kemik kuvvetini arttırmada gereklidir.
Kemik erimesi tedavisi nasıl yapılır?
Osteoporoz hastalığı, sadece ilaç takviyesi yapılarak atlatılabilecek bir hastalık olarak görülmemelidir. Bu hastalıktan kurtulabilmek adına hastanın yeme düzeninin tamamen değişmesi; sürekli olarak kemiklerini güçlendirecek egzersizler yapması, kalsiyum destekli besinler tüketmeye özellikle önem vermesi, günlük yaşantısında düşmemeye çok çaba göstermesi, D vitamini takviyesini özellikle güneş ışığından günlük en az 15 dakikalık bir süreyle karşılamalı ve güneşsiz havalarda da D vitamini takviyesini ilaçla yapmaya özen göstermesi gerekmektedir.
Kemik erimesi için şifalı bitkiler
Kırk kilit otu : Bir litre miktarındaki suyun içerisine bir yemek kaşığı miktarındaki kırk kilit otu eklenerek 5 dakika boyunca kaynamaya bırakılmalıdır. Kaynadıktan sonra yirmi dakika da soğuma evresi geçirmesi gereken bu malzeme günlük olarak 1 su bardağı miktarında tüketilmelidir.
Üzüm çekirdeği özütü : Vücutta meydana gelen oksidatif etkili hasarları önleyebilme özelliği olan bu özütün bir yandan da kemik erimesini meydana getiren enzimlerin sayısını azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Kişniş tohumu : İçeriğinde bulunan potasyum, magnezyum, kalsiyum vb. öğeler sayesinde kemik sağlığına çok iyi gelen bir ürün olan kişniş tohumu; tüketildiğinde kemik yoğunluğunu mümkün oldukça yükseltmektedir. Bir cezve miktarındaki içme suyunun içerisine iki tatlı kaşığı miktarında bu ürün eklendikten sonra on dakika boyunca demlenmeye bırakılarak sonrasında süzülür. Süzülen su her gün 1’er bardak şeklinde tüketilmelidir.
Susam : İçerik olarak bol miktarda kalsiyum içeren susamın, osteoporoz tedavisinde sık sık önerilen bir ürün olması tesadüf değildir. Bu ürünü osteoporoz için kullanacaksanız, satın aldığınız yerden toz haline getirtip kullanmanız daha avantajlı olmaktadır. Çektirdiğiniz susamlardan bir tatlı kaşığı miktarı kadarını, ılık süte dökerek karıştırıp içmeniz ve her gün 1 bardak bu üründen tüketmeniz önerilmektedir.