Sazan balığının akrabasıdır.Ülkemizdeki tüm tatlı sularda bulunabilir. Şeklen denizlerdeki Kefali andırır. Ancak Deniz Kefalinde iki sırt yüzgeci bulunduğu halde, Tatlı Su Kefalinde sırtında bir adet sırt yüzgeci bulunur. Sırtı esmer, kısmen yeşilimtırak, yan ve karın tarafı parlak beyaz renktedir. Kafası irice, ağzı ufak, gözleri normal büyüklüktedir. Ağzında sadece kadife dişleri bulunmaktadır. Alt yüzgeçleri kırmızı renktedir. Bazı yörelerde Kasna (Gasma), Gölgeci, Ekmekci ve Ot Balığı olarak adlandırılır. Üremeleri ülkemizde Nisan ayında başlar, bazı bölgelerde Haziran ayının sonlarına kadar devam eder. Ortalama 10 sene yaşadıkları ve 60 – 70 cm. boy ve 8 kilo ağırlığa eriştikleri gözlemlenmiştir. Tatlı Su Kefali, lavralar, kurtlar, suya düşen tırtıl ve sinekler, çekirge, küçük kabuklular, kendinden küçük bütün balıklar, kurbağa, yavru su kuşları,su bitkileri, yosunlar,suya düşen meyve parçaları(Kiraz, Dut)ve tohumlar ile doğal olarak beslenirler.
Yaşadığı Ortam
Akarsuları seven bu balık, durgun ve berrak suyu bulunan göl ve göletlerde bulunmaktadır. Bu sularda; kayalıklarda, ağaçların, kamışlıkların, sık bitki örtülerinin suların üzerine eğildiği gölgelik ve köklerinin de suyun içinde kaldığı sessiz ve kuytu yerleri çok sever. Buralardaki kovuklarda saklanır; avlanacağı zaman buralardan çıkarak suyun üst kısımlarında avlanır. Kışları ise daha derin sulara çekilirler.
Avlanılması
Tatlı Su Kefalinin avcılığı zor ama bir o kadarda zevklidir. En önemli özelliği zeki ve ürkek olmasıdır. Olta takımınızın bedeni kalın olursa çok çabuk fark eder. Bu sebeple ince misina kullanılmalıdır. Avlanma yerine sessizce yaklaşmalı, gölgenizin suya düşmemesine dikkat etmeli, kendinizi göstermemek için oturmalı ve gizlenmelisiniz.Tatlı Su Kefalinin (doğal yem ile) genelde Şamandıralı olta ile avlanıldığını biliyoruz. Tatlı Su Kefali olta yemine ürkek yaklaşacağından; yemi kapabilmesi için şamandıranın uzun ve ince olan (8-10 gr. ağırlık kaldırabilen) kalem şamandıra olması iyidir. Olta takımınızda doğal yem olarak; tavuk ciğeri, ekmek içi, mısır, solucan, kemik kurdu, tırtıl, çekirge, arı, sinek, örümcek, karınca, kurbağa yavrusu, küçük kabukluların eti (kerevit, sümüklü böcek) yem olabilecek küçük balıklar veya etleri ve bulunduğunuz bölgenin ağaçlarında yetişen meyveler (Dut, Kiraz) iri balık avlamanıza yardımcı olabilir. Kışın ve ilkbaharda bulanık sularda koku veren yemler karaciğer ve tavuk – hindi ciğeri gibi.) kullanılmalıdır. Ciğer; seçmiş olduğunuz iğne büyüklüğünde, iğnenizi kapatacak şekilde doğrandıktan sonra, suyu çekilene kadar kurutulursa balığın yemi kapması biraz daha zorlaşır ve iğnenize daha kolay takabilirsiniz
Kefal Hangi Aylarda Avlanır
Ocak Ayi-Karagöz Kefal
Subat Ayi-Kefal Kirlangiç
Mart Ayi-Karagöz Kefal
Nisan Ayi-Kefal Kirlangiç
Mayis Ayi-Kefal Levrek
Haziran Ayi-Karagöz Kefal
Temmuz Ayi-Kefal Kiliç
Ağustos Ayi-Kefal Kiliç
Eylül Ayi-Kefal Kiliç
Ekim Ayi-Isparoz Kefal
Kasim Ayi-Kefal Kirlangiç
Aralik Ayi-Karagöz Kefal