Kayısı Reçeli
Malzeme Listesi
- 1 kg. kayısı
- 1 kg. şeker
- İsteğe göre 1 adet limon / 1 çay kaşığı limon tuzu
Tarifi:
Öncelikle kayısıları yıkayıp ikiye bölüyoruz. Çekirdeklerini bıçak ya da çekirdek aleti kullanarak çıkartabilirsiniz. Derin bir tencerenin içerisine kayısıları ve şekeri ekleyip pişirmeye başlayın. Kısık ateşte kaynattığınız kayısı reçelini iyice yumuşattıktan sonra üzerine limonu ya da limon tuzunu ekleyin. Tercihinize göre içerisine tereyağı da ekleyebilirsiniz. Tereyağı eklediğiniz takdirde pişirme esnasında köpüklenmeyi önleyebilir ve reçelin küflenmesinin önüne geçebilirsiniz. 35-45 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Eğer tereyağı eklemediyseniz çıkan köpükleri delikli bir kaşık yardımıyla temizleyin. İyice kaynadıktan sonra saldığı suya ve kıvamına göre pişirme süresini ne zaman bitireceğini kendiniz belirleyin. Reçelden bir çay kaşığı kadar alıp tabağa damlattığınızda dağılmıyor ise reçeliniz hazır demektir.
Bu ana reçel yapım tekniğinin dışındaki 3 farklı yolla da reçelinizi hazırlayabilirsiniz. Kayısılarınızı ikiye böldükten sonra çıkardığınız çekirdekleri fındık ve ya ceviz kıracağıyla kırıp içlerini alın. Elinizdeki kayısılarınızı tencereye ekledikten sonra üzerine şeker ilave edin. Ayıkladığınız çekirdekleri de tencereye koyduktan sonra kapağını kapatıp mümkünse gece boyunca, değilse 5-6 saatlik bir dinlenmeye bırakın. Pişirme zamanınız geldiğinde 35 dakika kadar ateşte tutun. Kaynadıktan sonra ocaktan almadan son 10 dakika limon tuzunuzu ekleyin. Kayısı reçeliniz hazır olacaktır.
Bir diğer reçel yapım yönteminde ise kayısıları küp küp doğrayarak derin bir tencereye koyun. Üzerine toz şekeri de ekleyip kısık ateşte kaynatmaya başlayın. İyice kaynadıktan sonra kıvam aldığı gözle görülür bir şekilde belli olan reçelinize tereyağını ve limon suyunu ekleyin. Bu işlemlerden sonra reçelin akışkanlığını kontrol edip kaynatmaya devam edebilir ya da ocağın ateşini kapatabilirsiniz. Hazır olan reçelinize en son karanfil ekleyip soğumaya bıraktıktan sonra cam kavanozlara boşaltıp ağzını sıkı sıkı kapatıp dolabınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Son yöntem ise reçel yapmak için aldığınız kayısıların tadıyla ilgili. Eğer elinizdeki kayısılar ekşi kayısıysa, pişirirken içine limon suyu ya da limon tuzu atmanıza gerek yok. Malatya kayısısı gibi kayısıların tadı çok tatlı olduğu için bu kayısılarla reçel yapmak istediğinizde mutlaka limon tuzu ve ya limon suyu kullanmanız gerekecektir. Ve elinizdeki kayısılar tatlı kayısı ise çekirdeklerini de reçel yapımında kullanmanız sizin için avantaj sağlayacak.