Kasık ağrısı nedir?
Batın bölgesinin bitimiyle bacakların başlama kısmı olan kasıklardaki duyarlılık birçok kadının ve erkeğin şikayetçi olabileceği bir durumdur. Kasık ağrısı, kas zedelenmesinden cinsel bölge problemlerine kadar birçok sebebi olabilen toplumda yaygın görülen bir semptomdur.
Kasık ağrısı neden olur?
Kasık ağrısının en sık görülen sebebi bir kas, doku veya sinirin sıkışması ya da zedelenmesi gibi durumlar olabilir. Genellikle sporcuların ya da atletlerin başına sık sık gelen bu durum bir yaralanmanın hemen ardından veya yaralanmadan bir süre geçtikten sonra hissedilebilir. Daha az görülen nedenler arasında ise bir kemik zedelenmesi veya çatlağı, eklem zedelenmesi, fıtık hatta böbrek taşı bile olabilmektedir. Hatta testislerdeki bir durum da kasık bölgesinde ağrıya sebep olabilmektedir.
Kasık fıtığı ise kasıklardaki kaslarda bulunan zayıf bir noktaya içeride bulunan dokuların baskı yapması ile oluşabilen bir durum olduğu bilinmektedir.
Daha az yaygın sebepler arasında bağırsak iltihabı, testislerde iltihaplanma, lenf bezlerinin büyümesi, yumurtalık kisti, sıkışmış sinir, piriformis sendromu (kalça bölgesinde bulunan priformis kemiğinin spazm geçirmesi) veya idrar yolu enfeksiyonu gibi sebepler bulunmaktadır.
kasık-agrisi
Kasık ağrısının yalnızca kadınlarda görülen sebepleri:
Pelvik iltihaplı hastalıklar (genellikle vajinal koku ile de kendini belli eder), eğri/çarpık yumurtalık, yumurtalık kisti, endometriyozis (adet döneminden sonra da kanama yaşanması ya da adet beklenmeyen bir zamanda ağrı çekilmesi gibi belirtileri vardır), çikolata kisti, adenomiyoz (rahmin iç duvarının rahmin kas duvarını geçmesi), rahim lifi, dış gebelik.
Kasık ağrısının yalnızca erkeklerde görülen sebepleri:
Kemik dokusunun ölmesi, testislerde iltihaplanma, testislerin şişmesi, testiste kitle, testiste sıvı artışı, testis bükülmesi, testisteki damarların genişlemesi ve testis kanseri gibi.
Kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrısının birçok sebebi tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak bu durum şişkinlik ya da ateşle birlikte şiddetli veya uzun süre devam eden bir ağrıysa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir çünkü bu gibi durumlar önemli bir sorun olduğunu gösterir.
Kısacası kasık ağrısı için çözümler, bu durumun altında yatan nedene göre belirlenmelidir. Kısa süreli veya şiddetli olmayan kasıntıları evde de tedavi edebilirsiniz ancak şiddetli ağrılar ve sancılar tıbbi müdahale gerektirmektedir.
Eğer kasık ağrınız bir kasılmadan ötürü ortaya çıkmışsa evde tedavi etmek en iyi seçeneğiniz olacaktır. Bir veya iki hafta civarında dinlenmek ve fiziksel aktivitelere ara vermek doğal şekilde problemin çözülmesini sağlayacaktır. Ağrı kesici kullanılabilir veya günde birkaç kez olmak üzere 20 dakikalık seanslar halinde buz torbası uygulayabilirsiniz. Kasık ağrınız evde uyguladığınız bu çözümlerle geçmiyorsa doktorunuz iltihabı düşürecek işlevli ilaçlar verecektir.
Eğer kırık veya çatlak bir kemik var ise kemiğin düzelmesi için müdahale gerekebilir. Kasık fıtığı varsa da yine tıbbi bir müdahale gerekmektedir. Doktorlar erkek hastalarda, testis torbasına elini koyup öksürmenizi ister ve böylece öksürük karın bölgesine baskı yaparak eğer varsa fıtığı iter böylece fıtık olup olmadığı anlaşılır. X-ray ve ultrason yardımıyla ise eğer bir kemik çatlağı, testislerde kitle ya da yumurtalık kisti varsa ortaya çıkacaktır. Tam kan testi ile de bir enfeksiyon yaşanıp yaşanmadığı anlaşılacaktır.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/symptom/groin-pain
https://www.mayoclinic.org/symptoms/groin-pain/basics/causes/sym-20050652
https://www.webmd.com/men/my-groin-hurt#1
Groin Pain in Women: Causes, Treatments and When to See a Doctor