Karın şişliği durumunu yaşayan bireyler hem dış görünüş açısından hoş olmayan bir görüntüyle bir kaç gün geçirmek zorunda kalmaktalar hem de şişkinlik onları sürekli psikolojik olarak rahatsız etmektedir. İşin aslında sadece midede ya da bağırsakta gaz birikmesi sonucu ortaya gelen karın şişlikleri, gazın kısa sürede boşaltılamamasından veya başka sebeplerin de araya girmesinden ötürü uzunca bir süre karın bölgesinde bekleyebilmekte ve rahatsız edici sonuçlar doğurabilmektedir.
Bu şişlik değerlendirme altına alınıp bir hastalık gibi değerlendirilmeye çalışırsa oldukça yanlış hareket edilmiş olunur. Çünkü vücuttaki karın şişlikleri asla bir hastalık değildir, aksine pek çok şekilde çözüme ulaştırılabilecek bir durumdur. Bundan önce esasen bu durumun metabolizmada oluşmasına sebep olacak etmenleri bilmek ve onlardan uzak durmak gerekmektedir.
Karın şişliği nedenleri nelerdir?
Karın şişliğinin meydana geldiği temel durumlara baktığımızda karşımıza stres faktörü, kişinin sindirim sisteminde oluşan bir takım aksaklıklar, yemeği yeme sürecinde yanlış ve hızlı bir şekilde yemeye devam etmek, yeme alışkanlığının zararlı besinlerle ve düzensiz olarak yapılması veya regl şişkinlikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu tip nedenlerin arasından şişliği yaratan en sık neden olarak da midenin hazmetmekte zorlanacağı ürünlerle sıklıkla beslenmek ve çok fazla yemek yiyerek midenin kapasitesini zorlamak olduğu göze çarpmaktadır. Yaygın olan bu tip hazımsızlıkların dışında karın şişliklerinin temelinde yatan problemler bazen de başka hastalıkların ön belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden şişkinlik yaşadığınız dönemlerde ekstradan bir anormallik dikkatinizi çekiyorsa ve başka bir durumdan da şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzman kontrolüne gitmeniz önerilmektedir.
Karın şişliğini oluşturan faktörlerin asıl olarak sindirim sistemimizde meydana gelen aksaklıkların sonucu olduğunu göz önüne alırsak, sindirim sistemimizde meydana gelen fazla gazın oluşması için 2 ayrı ana faktörden bahsetmemiz mümkündür. Bu faktörler şu şekilde açıklanabilir;
Vücuda alınan gıdaların bazılarının sindirim sürecinde aksaklıklar yaşanmakta ve bu gıdalar metabolizmadayken daha sindirilemeden bozulduğu için karın bölgesinde şişlikler yarattığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu tip karın şişliklerinin yapılan araştırmalar neticesinde bireylerin sadece bir kısmında meydana gelip bir kısmında da bozulmaya uğrayan yiyeceklerin gaz yaratmadığı belirlenmiştir. Ancak bu değişikliğin asıl sebebi de hala çözülememiştir.
Bu süreçler içerisinde; ilk olarak sorun bağırsaklarda başlamaktadır. Vücuda alınan besinlerdeki lifler ve karbonhidratlar, eğer ince bağırsaktaki enzimler yetersiz kalıyorsa sindirilememektedir. Bu sindirilemeyen etmenler, o şekilde kalın bağırsağa aktarılır ve kalın bağırsağın içerisinde yer alan floralar denilen bakteriler tarafından bozularak hem karbondioksiti, hem hidrojeni, hem de az önce bahsettiğimiz ve belirli kişilerde meydana gelen metan gazını ortaya çıkartmaktadırlar.
Bunin dışında bahsi geçen bir diğer sebep ise hava yutma durumudur. Hava yutulması, midenin içerisinde oluşabilmekte olan gaz için en büyük sebep olarak gösterilmektedir. Özellikle sigara içen insanların, çok hızlı yemek yiyen insanların, çok hızlı içecek içen insanların ve takma diş kullanıp bu dişlerin ağız yapılarında hava alacak gevşeklikte duran insanların midelerinde yoğun gaz birikimi yaşanması olası ihtimaller arasındadır.
Normal şartlarda midede biriken gaz ağız yoluyla dışarı atılabilirken, içeride kalan diğer gaz miktarı vücutta kalarak ince bağırsaklardan kalın bağırsaklara geçerek bir süre emilir; en sonunda da bir kısmı makattan dışarıya gaz olarak çıkartılır.
Karın şişliği tedavisi nasıl yapılır?
Yazımızın başlarında da belirttiğimiz gibi bireyler için hem sağlık açısından hem de estetik açıdan rahatsız edici bir problem türü olan karın şişliği, çoğu kişi tarafından kulaktan duyma bilgilerle değerlendirilmeye çalışılsa da daha sağlıklı ve randımanlı sonuç almak için detaylı araştırılması gereken ve konuyla ilgilenen uzmanların verdikleri tavsiyelere uyulması gereken bir konu olarak göz önüne çıkmaktadır.
Karın şişliği durumunun ciddiyeti nedir?
Piyasada dolanmakta olan karın şişliği vakalarına kolay ve etkili çözümlerin dışında, kişinin kendi bünyesinde de eğer bu tip bir problem oluşmuşsa ve alması gereken önlemleri almasına rağmen problemden hala kurtulamıyorsa bu konuda yapılması gereken artık bir doktor kontrolüne gidilmesidir. Çünkü özellikle 2 haftadan fazla süren ve şişkinlikten dolayı çekilen ağrının şiddetinin giderek yükselmesinden ötürü bu safhada başka bir durumdan da bahsedebilmek mümkün hale gelmektedir.
Bash geçen ve en kısa sürede bir uzman kontrolüne gidilmesi gereken durumlar ise; kişinin kendisini uzun süreçlerde aşırı bir şekilde stresli ve gergin hissetmesi, bu streslilik durumundan doğan kalp ağrısı, yutkunma becerisinde gün geçtikçe azalma, sürekli olarak kilo kaybedilmesi; boyun bölgesine, kollara ya da çeneye ansızın bir ağrı saplanması ve bu ağrının da nefes alış verişlerini zorlaştırması, kan kusmaya başlama, gün içinde sık sık kusmaya başlama, iştah durumunda belirgin bir azalmanın meydana gelmesi, sürekli olarak halsiz ve yorgun hissetme ve de dışkının renginin çok koyu siyah olmasıdır.
Karın şişliği için yapılacaklar nelerdir?
- Yaşanan şişlik sonrası vücuttaki rahatsız edici gazdan kurtulmak adına öncelikle beslenme düzeninde bir takım değişiklikler yapılmalı ve gazın vücuttan daha rahat şekilde atılmasına yardımcı olacak bir beslenme düzenine geçilmelidir. Bu beslenme düzeni kişinin internetten araştırdığı uzman önerileri şeklinde de olduğu gibi, bunun yanında gerçek anlamda bir uzman kontrolüne giderek kendine bu durumu kısa sürede aşması için bir beslenme planı hazırlamasını da isteyebilmektedir.
- Genelde kontrole gidildiğinde hastalara ilaç takviyesi verilmektedir. Ancak pek tabi her hastalıkta olduğu gibi vücudu sadece ilaç alımıyla değil, doğal ve faydalı besinlerle de bu sıkıntıdan rahatlıkla kurtarabilmek mümkündür.
- Karın bölgesinde hissedilen hazımsızlığı ve şişkinliği en aza indirmek için her şeyden önce beslenilen yiyeceklerin mutlaka yağsız olması gerekmektedir. Bunun sebebi yağ içermeyen yiyeceklerin midede çok daha az bir süre kalıp direkt olarak bağırsaklara geçip boşaltım sürecine girmesidir.
- Her kişinin metabolizması farklı olabileceğinden, bahsettiğimiz gibi bazı kişilerin midesinde gaz oluşturan etmenler bazılarınınkinde hiç de etki gösterememektedir. Bu kadar basit bir örneği göz önünde bulundurduğumuzda mutlaka her kişinin kendine öz bir gaz giderici beslenme programına ihtiyaç duyduğu gözler önüne serilmektedir. Yani bir bireyin arkadaşında da aynı rahatsızlık varsa ve kişi de arkadaşına verilen hazır listeyi kullanmışsa bir ihtimal kendisine faydası olabileceği gibi, aynı şekilde zararı da dokunarak şişkinliğini daha da çok arttırabilmektedir.
- Bu tip şişkinlikler eğer başka bir hastalığın ön yüzü olarak meydana gelmiyorsa verilen ilaçlarla birlikte gaz yapmayacak meyve ve sebzelerle beslenerek, bağırsak çalışmasını hızlandıracak lifli besinleri vücudumuza alarak ve pek tabi yemek yeme sürecinde hava yutma problemini en aza indirebilmek için mümkün olduğunca yemek yeme alışkanlıklarına çek düzen verilmelidir. Yeme alışkanlığının bir düzene oturtulması için de sık sık sakız çiğnenmemesi, yemeklerin mümkün olduğunca yavaş yenmesi ve yenilen besinlerin mümkün olduğunca küçük ısırıklarla tüketilmesi önerilmektedir.
Tüm bu anlatılanlarla birlikte; karın şişliği problemi çeken kişilerin kullanmasının tavsiye edildiği faydalı ve sorun giderici besinler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Zencefil ürünü : Zencefil denilince akla gelen en önemli özelliği vücuttaki sindirim sürecine yardımcı olması durumudur. Bünyede yaşanan karın şişkinliklerine kesin çözüm sunan zencefil, özellikle yağlı ve mideye ağır gelecek yemekler tüketildikten sonra hemen tüketilmelidir. Bu tüketim esnasında mutlaka zencefilin üzerine bir miktar tuz eklenmeli ve çiğneyerek tüketmeye özen gösterilmektedir. Eğer bu tip bir tüketim damak zevkinize hitap etmiyor ve şifanızdan sizi alıkoyuyorsa, bunun yerine zencefilin çayını yapıp içerisine de 2 çay kaşığı miktarında taze sıkılmış limon suyu ve göz kararı tuz ekleyerek tüketmeniz aynı şekilde şişkinlik rahatsızlığınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- Elma sirkesi ürünü : Elma sirkesi genel şartlarda midede oluşacak hareketleri canlandırmak için kullanıldığı bilinen bir üründür. Bu hareketlenme aynı zamanda midedeki gaz probleminde kurtulmak için de etkili olabilmektedir. Elma sirkesinin bu tip faydalarından ayarlanmak istiyorsanız bir su bardağı miktarındaki suya bir çorba kaşığı miktarındaki elma sirkesini döküp ardından da bir çay kaşığı miktarındaki balı da ekleyerek gün içerisinde 3 kez tüketmeye özen gösterin. Bu tüketim süreci şişliğinizin sizi rahatsız edecek seviyeden çıkıp karnınızın normal haline gelmesiyle birlikte son bulmalıdır.
- Keten tohumu ürünü : Özellikle kahvaltı öğünlerinde tüketilmesi önerilen keten tohumunun vücuda ihtiyacı olan lifleri verdiği ve aynı zamanda yağlı yapısıyla bağırsaklardaki yağlanma miktarını da yerine getirdiği durumunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu sebepten ötürü hem bağırsakların hem de midenin şişkinlikten kurtulması adına kullanılacak ürünlerden biri de keten tohumu olarak gösterilmektedir.
- Ananas ürünü : Bir çok sağlık sorununa faydası olan ananasın bu tip şişkinlik problemlerinde de etkisi olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Hem yumuşak hem de sulu yapısı mideyi rahatlatırken, ananasın saplarının ezilmesiyle ortaya çıkartılan “bromelain” maddesi ile de midedeki şişkinliğe direkt olarak müdahale edip ortadan kaldırdığı söylenmektedir.
- Tuz ürünü : Karın bölgesinde şişkinlik olan bireylerin mutlaka ama mutlaka tuz tüketimlerine bir sınırlama getirmeleri gerekmektedir. Çünkü tuz ürünü metabolizmada şişkinlik yaratabilecek bir ürün olarak gösterilmektedir. Vücudun su miktarının da tuz miktarına göre de şekillendiğini düşünürsek, tuz kullanmak yerine mümkün oldukça tuz tadı sağlayacak doğal otların kullanılmasının tercih edilmesi bireylerin şişkinlerinden kurtulmaları için iyi bir yöntem olacaktır.
- Probiyotik ürünler : Marketlerde ve aktarlarda bu tip hazımsızlık durumuna yakalanan bireyler için satılan probiyotik ürünler bulunmaktadır. Bahsedilen ürün tipi metabolizmadayken sindirim sistemine gidip hem kötü bakterilerin hem de iyi bakterilerin sayısına bakarak ortamda bir eşitlenme sağlamaktadır. Bu denge normal şartlarda bozulmaya başladığında sindirim sisteminin işleyiş hızı düştüğünden otomatikman bağırsaklarda da gaz birikimi durumu yaşanmaktadır. Bunun önüne geçmek adına eczanelerde satılan ürünleri alabilir ya da büyük marketlerde bulunan probiyotik yoğurt, probiyotik ayran vb. ürünleri kullanabilmeniz mümkündür.
- Lifli ürünler : İçeriğinde lif bulunan ürünler tüketilirken, iyi bir tüketim dozu belirlenmelidir. Çünkü her ürünün fazlasının zarar olduğu bilindiği gibi lifli ürünlerde de zarar görülmesi durumu malumdur. Bunun için tüketilen sebzelerden, meyvelerden ve tam tahıllı her türlü üründen günlük olarak vücuda sokulacak lif miktarının en fazla 30 gram sınırında bırakılması önerilmektedir. İstenilen hazmetme sürecinin eksiksiz tamamlanması için bahsedilen dozdaki lif tamamen yeterli olmaktadır. Bahsedilen dozdan yukarıya çıkıldığı her tüketimde karın bölgenizdeki şişliğe lifler midede kendileri de şişkinlik yaratacağından bir şişkinlik daha eklenebilmekte ve konuyla ilgili rahatsızlığınız azalacağına artabilmektedir.