Kanal tedavisinden sonra ağrı ve acı nasıl geçer, neden olur
Bazen kanal tedavisinden sonra (içine dolgu materyali olarak kullanılan maddeden dolayı) 3 gün kadar ağrı devam eder. bu kök ucunun tahriş olmasından kaynaklı da olabilir. her iki durumda da 3. günden sonra da devam ediyorsa işlemi yapan doktorunuza tekrar müracaatınız gerekir. – Dt. Bülent TORUN
Kanal tedavisi sonrası hassasiyet ve ağrı
Kanal tedavisi sonrası bazen hafif bazen orta şiddette bazende ileri düzeyde zonklama tarzında ağrılar oablir.Bu ağrılar ağrı kesiciyle kesilir tarzda ağrılardır. Ağrı kesici içtiğiniz halde 1 saat içinde ağrınız kesilmedi ise doktorunuza haber veriniz.
Sebepleri nelerdir?
bazen kanal tedavisinden sonra (içine dolgu materyali olarak kullanılan maddeden dolayı) 3 gün kadar ağrı devam eder. bu kök ucunun tahriş olmasından kaynaklı da olabilir. her iki durumda da 3. günden sonra ağrı devam ediyorsa, hekime tekrar başvurulması gerekir…
Bu ağrı ve hassasiyeti engellemek için neler yapılabilir?
Kanal tedavisi genellikle iki ya da daha fazla seansta tamamlanır. Bu seanslar arasında dişi korumak için geçici bir dolgu ya da kuron uygulanır. Anestezinin kullanıldığı seansların ardından dudaklarınız, dişleriniz ve dilinizde birkaç saat sürecek bir hissizlik olabilir. Bu hissizliğin tamamen ortadan kalkmasına kadar herhangi bir şey çiğnemekten kaçının. Seanslar arasında uygulanan geçici dolgunun yıpranması ya da kırılması sık görülen (ama problem olmayan) bir durumdur. Eğer dolgunun tamamı ya da geçici kuron çıkarsa, diş hekiminize yeniden takması için gitmelisiniz. Bir kanal tedavisi sonrasında, özellikle de çiğneme sırasında bir süre için rahatsızlık duymanız normal bir durumdur. Bu rahatsızlığı kontrol altına almak için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Eğer antibiyotik kullanımı önerilmişse bunları, enfeksiyonun tüm semptomları kaybolsa dahi, belirtilen süre bitene kadar kullanın. Ağrı ve şişkinlikleri daha da azaltmak için günde üç kere ılık tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın; bir fincan ılık suda bir çay kaşığı tuzu eritip ağzınızı çalkalayın.
Dişinizi korumak ve geçici kullanılan dolgu ya da kuronu yerinde tutmak için:
- Yapışkan yiyecekleri (özellikle sakız) çiğnemekten kaçının.
- Buz, tırnak ya da kalem gibi sert yiyecek ve objelerden kaçının.
- Eğer yapabiliyorsanız yiyecekleri, ağzınızın diğer tarafındaki dişleri kullanarak çiğneyin.
Dişlerinizi normal olarak fırçalamaya ve diş ipiyle temizlemeye devam etmeniz önemlidir. Genellikle kanal tedavisinden sonraki son aşama diş üzerine bir kuron yerleştirmektir. Kuron dişin üzerine kaplanarak dişi ileride olabilecek kırılmalara karşı korur. Eğer ısırmanızda sıkıntı varsa, ağrınız sürekliyse veya başka herhangi bir soru ya da rahatsızlığınız varsa, diş hekiminizi arayın.