kan değerlerei
Kısaca tahlillerde GLU olarak geçen Glukoz, kan içindeki şekerin düzeyinin tahlilidir. Vücutta enerji ihtiyacını karşılayan 6 karbonlu moleküle Glukoz denilir.
Kanda düşük olması hipoglisemi, kanda yüksek olması hiperglisemi olarak bilinir.
glukoz tahlili
Kan şekeri yükseldiğinde aşırı ve sık idrara çıkma, halsizlik ve susama ortaya çıkar. Kan şekerinin düşük olduğu durumlarda ellerde titreme ve terleme, bulanık görüş ve sık acıkma hissi oluşur. Kanda şekerin yüksek olması şeker hastalığı ve diyabet olarak kabul edilir. Bazı ilaçlar ve kortizol hormonunun aşırı olması (Cushing sendromu) kanda şeker yükselmesine neden olabilir. Kan şekerinin düşük olması, karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezlerinin yeterince çalışmaması, hipofiz hormonlarında salgı düşüklükleri, aşırı insülün salınımına neden olan tümörler nedeni ile olabilir.
Kan şekerinin normal değerleri,
79-99 mg/dl normal olan açlık kan şekeri
100-125 mg/dl diyabete yatkın kan şekeri
126 mg/dl ve üstü diyabet olarak kabul edilir.
Açlık kan şekeri, 8 saat hiçbir şey yemeden ölçülen kan şekeridir. Bu değerin, 90’nın altında olması beklenir. 90-120 arası şeker hastalığına yatkınlık, 120 üstü ise şeker hastalığı olarak adlanır.
Tokluk kan şekeri, yemek yedikten yaklaşık 2 saat sonra ölçülen değerdir. Şeker düzeyinin 140’ın altında olması normal değerdir. 140-200 arası olan değerler diyabete yatkınlık, 200 üstü değerler diyabet olarak adlanır.
Hamilelikte normal değerlerin üstüne çıkan şeker değeri bebeğe zarar verir. Bu nedenle hamilelere 24-28. Haftalarda şeker yüklemesi yapılır. Gebelere çıkan sonuçlara göre diyet ve ilaç verilir. Hamilelikte şeker yüksekliği bebeğin gelişim bozukluğuna, düşüğe ve ani bebek ölümüne neden olabildiği bilinmektedir.