Kalp çarpıntısı nedir?
Kalp çarpıntısı denilen durum, kalbin alışılagelmiş hızdan daha hızlı çarpması durumudur. Her kalp çarpıntısı riskli bir durumdur ancak çok ciddi tedavi gerektiricek boyutlara ulaşması daha nadir görülebilmektedir. Kalp çarpıntısı rahatsızlığının çok sık görülmesi gibi durumlarda acil müdahale gerekebilir. Sürekli stresli bir ruh halinde bulunma, fazla egzersiz yapma, ek ilaç kullanımı gibi durumlar kalp çarpıntısı riskini tetikleyebilir. Kalp çarpıntısı yaşanmaya başladığında bu durum öncelikle şakaklarda ve boğaz kısmında şah damarının olduğu bölgeye denk gelecek şekilde hissedilmektedir. Ayakta ya da yatar pozisyonda olmak fark etmeksizin her şekilde görülebilen kalp çarpıntısı, biyolojik olarak bir kaç aşamayla meydana gelmektedir. İlk olarak yaşanan erken kalp karıncığının kasılması, kalbin normal sekme hızından daha değişik bir vuruş gerçekleştirdiği duygusunu uyandırır. Buna sebep olan durum, kalp karıncıklarının bir önceki kasılmasından sonra zamansız kasıldığında bir sonraki kasılma için bir süre ödün verici duraksamalar vermektedir. Kalp çarpıntısında bu durum meydana gelmez ve kalp düzensiz olarak hızlı çarpmaya başlar. Tıp dilinde bu durumun adına paroksismal kulakçık fibrilasyonu adı verilmektedir.
Kalp çarpıntısı neden olur?
Depresyon durumları
Aşırı duygusal geçirilen dönemler
Ağır stres yaşanan dönemler
Aşırı kafein kullanımı
Bünyeye ağır gelecek egzersizlerde bulunmak
Aşırı nikotin kullanımı
Sık sık ateşlenme durumları
Menopozla ilgili hormonal değişiklikler
Regl döneminde meydana gelen hormon değişimleri
Gebelik süresince meydana gelen değişimler
Uyarıcı içeren ilaç kullanımı
İçerisinde “pseudoephedrine” maddesi bulunan öksürük ilaçlarının ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı
Astım ilaçları kullanımı
Bazı kalp çarpıntıları geçmişte geçirilmiş kalp hastalıklarını, kalp krizlerini ya da vücuttaki bazı hastalık durumlarını tetikleyebilir. Örneğin; tiroid bezlerinin aşırı çalışma hastalığı olan hipertiroid hastalığınız varsa ve panik atak ya da anksiyete ataklarınız sıklaşmışsa kalp çarpıntısı problemi yaşamanız daha muhtemeldir.
Kalp çarpıntısının yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar
Normal sağlık koşullarınızda da geçerli olduğu gibi kalp çarpıntısı riski için de asla uyuşturucu madde kullanmamanız gerekmektedir.
Vücutta uyarıcı özellikler yaratan nikotin, kafein ve alkol gibi ürünleri asla kullanmayın. Bu ürünler kalbin atış hızında bozukluklar yaratabilir ve bu sebeple kalp çarpıntısı yaşamanız olası hale gelir.
Vücudunuzu zorlayıcı sporlarla uğraşmak yerine yoga ya da meditasyon gibi daha hafif egzersizleri tercih edin.
Sürekli stres altında olmak kalp çarpıntısını en çok tetikleyen nedenler arasındadır. Bunun için mümkün olduğunca sakin ve sinirden uzak bir hayat geçirmeye özen gösterin.
Çok uzun saatler süresince bir teknolojik aleti kullanmak, özellikle geceleri bilgisayarla bir bütün haline gelmek, teknoloji bağımlısı gibi yaşamak kalp çarpıntısına sebep olan ana faktörlerdendir. Mümkün olduğunca az süreçlerde teknolojik alet kullanmak kalbiniz için en sağlıklısıdır.
Kalp çarpıntısına ne iyi gelir ?
Doğal ürünlerle yapılacak karışımlar, kalp sağlığının korunmasına ve kalp çarpıntısının yaşanma riskinin önüne geçilmesini sağlar. Kalp çarpıntısını hafifletecek ürünlerden bazıları şunlardır; nane, ökse otu, biberiye, civan perçemi, oğul otu, akdiken çiçeği, karabaş otu, mürver çiçeği, maydanoz, mine çiçeği, fesleğen, kekik, gül yaprağı, papatya, kantaron çiçeği, ada çayı ve portakal çiçeği. Bu ürünlerden istediklerinizi ayrı ayrı olacak şekilde ya da bir arada kaynatarak günlük 1 ya da 2 bardak sıcak olarak içmeniz, çarpıntı problemlerinizi büyük ölçüde önleyecektir. Bu ürünlerin dışında mercan köşk denen bitkiden satın alıp yapraklarını kaynattığınızda, bu suyu içerek çarpıntıyı önleyebilirsiniz. Ya da daha değişik bir yöntem olarak gidebileceğiniz bir akarsu varsa, akarsu çevresinde biraz dolanıp suyun akışını dinlerseniz çarpıntınız normale dönecektir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa da başınızı soğuk bir suyun altına tutarak biraz beklemelisiniz ya da direk soğuk suyla kafanızı yıkayarak çarpıntının sona ermesini sağlayabilirsiniz.