İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur
Hamileliğin kesinleşme aşamasında, 3 farklı belirtiden söz edilebilmektedir. Bu belirtiler şüpheli belirtiler, olası belirtiler ve kesin belirtilerdir. Şüpheli belirtiler denildiğinde aklımıza hamileliğin doğrulanması adına hiç bir uygulamanın yapılmadığı, sadece kadının iç güdüsel olarak kendisine “Ben hamile miyim?” “Galiba hamileyim!” gibi yönelttiği soru – cevaplar gelmektedir. Olası testlerde bir takım hamileliğe dair testler yapılmış ve sonuç alınması beklenmektedir. Kadın bu süreçte, eğer ki bebek bekliyorsa ve çabaları o yöndeyse yine kesin bir sonuç almadan önce de kendisini sürekli hamileymiş gibi hissedebilmektedir. Kesin sonuçta ise artık hastanede yapılan kan testinden ya da evde yapılan hazır hamilelik testinden kesin sonuç alınmış, eldeki bulgu ve verilerle hamileliğin kesinliği ortaya çıkmıştır. Hamileliği kesin kadınlarda kesinleştiği tarihten sonraki ilk üç haftalık süreç şu şekilde ilerlemektedir;
kaçıncı günde hamilelik belli olur
İlişkiden takribi 7 ila 10 gün sonra yaptırılan kan testi ile hamile olduğunuzu anlamak mümkün olabilir. Kan testi sonuçlarına göre beta-HCG değeriniz yüksek çıkarsa bu sizin hamile olduğunuz anlamına gelir. Gebe olup olmadığınızı anlamak adına farklı yöntemler ve daha basit uygulamaların da yapıldığı biliniyor. Eczaneden alıp kendinizin de rahatlıkla uygulayabileceğiniz hamilelik testi ise yaklaşık ilişkiden 3 hafta sonra size doğru cevabı verebilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise sabah ilk idrarınızda yapılacak testin sizi bilinçlendirme konusunda daha pozitif bir yöne taşıyacağız olmalıdır. Adet gecikmesi insanların testi yapmadan da tahminini mümkün hale getirirken elbette ki burada bir sonraki adet dönemini beklemek süreci uzatabilir.
Gebeliğin ilk haftası : Başlıca görülen belirti adet gecikmesidir. Yumurtalıklar artık döllendiğinden dışarıya atılacak parçalanmış yumurtalar olmayacağı için dolayısıyla o ay bir adet döngüsü de yaşanmayacaktır. Ancak az önce belirttiğimiz daha kesinleşmemiş olası ve şüpheli hamilelik durumlarında adet gecikmesi hamilelikten kaynaklı olmasından ziyade başka sağlık problemlerinden de kaynaklanabilmektedir. Bazı enfeksiyonel hastalıklar, iklim koşulları, çevre koşulları, kansızlık durumları vb. sebepler kadınlarda adet gecikmesine sebep olabilir. Ya da ruhsal olarak hamilelikle ilgili korkular yaşamak vücutta adet döngüsünün bozulmasına ve adet tarihlerinin değişerek adet döneminin gecikmesine neden olabilmektedir.
Gebeliğin ikinci haftası : Gebeliğin ikinci haftası vücut, artık çift canlı bir organizma olmaya başlayacağı için yaşayacağı değişimler dolayısıyla farklı tepkiler vermeye başlar. Hamilelikte ilk olarak ve sonraki süreçlerde de görülebilecek en çok belirti kusma durumu ve sürekli bulantı hissidir. Çoğu hamile kadın, özellikle hamileliğinin ikinci haftasında daha yoğun olacak şekilde kusmaya ve sürekli bir mide bulantısı haliyle gezmeye başlar. Sabah saatlerinde görülen bulantıların öğlen saatlerine doğru hafiflemesi ve akşam saatlerinde tamamen duruldu denilebilecek kadar geçmesi gebeliğin ikinci hafta belirtilerindendir. Bunun dışında en az kusma kadar sık görülen durumlardan biri de vajinal akıntının normal seviyelerden daha fazla hale gelerek sıklaşmasıdır. Vücutta insan embriyosunun oluşma sürecine girilmesiyle beraber kadınların döl yolu yataklarında da bir takım değişiklikler yaşanarak akıntılar çoğalmaya başlar. Nadir olmakla birlikte, bazı kadınlarda bu akıntılar ikinci haftadan itibaren 9. aya kadar sürebilmekte ve çok rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Ancak normal şartlarda hamile kadınların genelinde görülen durum, vücudun hamileliğe adapte sürecinde anormal gelen vajinal akıntının daha sonraki süreçlerde daha normal seviyelere dönmesidir.
Gebeliğin üçüncü haftası : İkinci haftadan gelişen süreçlerle birlikte artık hamilelikte 1. aya yaklaşıldığından kadınların göğüslerinde de yavaş yavaş dolgunluklar meydana gelebilmektedir. Kadınlar göğüsleriyle temas ettiklerinde bir takım hassasiyetler ve acılar hissedebilmektedir. Hamile bir kadının göğüs ucunun çevresindeki çeperde, renk koyulaşması meydana gelmekte ve çap olarak genişlemektedir. Ayrıca hamile kalınmadan önce pembe renkte olan meme ucu, hamile kaldıktan sonra gittikçe koyu bir renge bürünmektedir. Meme başının çevre kısmında yer alan tepecik kısımlar, vücudu geçirdiği hormonsal süreçler dolayısıyla daha belirgin hale gelmektedir. Göğüs büyümesinin dışında en çok görülen üçüncü hafta belirtisi de çok sıklıkla tuvalete çıkmaktır. Gün içerisinde en az 7-8 kere küçük tuvaletinizi yapabilmeniz mümkündür. Çok sık tuvalete çıkmakla kaybedilen bir kaç mineral ve vitamini, hamileliğin üçüncü haftasından itibaren ek vitamin alarak ve goda takviyelerinde bulunarak kapatmanız mümkündür. Hamilelik süresince anne adayının en çok ihtiyaç duyduğu vitamin folik asittir ve bunu da kuruyemişler, meyve suları ve yeşil yapraklı sebzelerden kolayca elde edebilmektedir.