Hayallerin gül ağacı ile buluştuğu, ateşin bu sefer hiç can yakmadığı, eğlencenin dileklerle çoğaldığı ve tüm bu olan bitene gecenin sessiz ve loş ışıklarının şahit olduğu bir gün; Hıdırellez! 5-6 Mayıs tarihlerinde bayram olarak binlerce yıldır kutlanıyor.
Hıdırellez nedir 2022 hıdırellez ritüeli ve duası neler yapılır?
2022 hıdırellez ne zaman, hıdırellez gelenekleri neler dilek duası nasıl, hıdırellezde neler yapılmaz ve gül ağacına dilek asma geleneği nedir? Hızır ve İlyas’ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellez 5 mayıs salı günü başlayacak 6 mayıs çarşamba ikindi ezanında bitecek. Peki dilekler gül ağacına ne zaman bağlanır?
Hıdırellez 5 Mayıs 2022 salı akşamı başlıyor. Hıdırellez dilekleri 6 mayıs çarşamba günü ikindi vaktine kadar dua edilip gül ağacının dibine yerleştirilmeli. Peki Hıdırellezde dileklerin kabul olması için yapılanlar nelerdir? Hıdırellez günü günü nelere dikkat edilir ve neler yapılmaz? Hıdırellez akşamı gül ağacının altına dilek bağlama nasıl yapılır duası nasıldır ve tam vakti nedir? Hıdırellezde neler yapılması gerektiğini sizin için derledik.
Hıdırellez nedir: Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü,Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs – 6 Mayıs tarihleri arasında kutlanır. 5 mayıs akşamı dilekler dilenir, 6 mayısta şenlikler olur. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.
Kur’an’da Hıdırellezin yeri ve önemi: Kur’an’da Kehf suresi’nde Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. Kehf Suresi’de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için “iki denizin birleştiği yer” denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik. denilerek Hızır olarak atfedilenden bahsedilir.
Hıdırellez nerede kutlanır: Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdırellez geleneği: 1. Baht açma: Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”, Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir. Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir.
2.Yoğurt mayalama Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır. Trabzon-Şalpazarı İlçesi’nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır. Gelecek yıl tekrar değiştirilir.
Neler yapılır: Hızır ve İlyas’ın bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.
Neler yapılmaz: 5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz. Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, ev temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.
Bereket için neler yapılır: Hıdrellez gecesi Hızır’ın bereket vermesi için yiyecek kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılıyor.
Ne zaman biter: 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır
İşte dilek dilerken ve Gül ağacına astıktan sonra edeceğiniz dua…Bismillahirahmanirahim Bin bir adım bir adım /allah bir adım adım / kerim kerem allah /başımda bir duman var yardım eyle ya allah / la ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin
Peki, Hıdırellez gecesi neler yapılıyor? Gelin anlatalım…
1- Kim istemez ki sevdiği kişiyi rüyasında görmek. İnanış da olsa; inanış inanıştır! Elma kabuğunu soyup başucunuza koyun, hatta yastığınızın altına. Rüyanızda evleneceğiniz kişiyi görebilirsiniz.
2- Taze soğanın iki sapını aynı boyda kesin. Bir tanesine dileğinizi dileyin ve dışarı koyun. Ertesi gün, kestiğiniz sapın boyu diğer sapı geçerse dileğiniz oldu demektir!
3- O gece tüm kavanoz kapakları fora! Pirinç, tuz, bakliyat artık ne varsa hepsinin kapağını açık bırakın. İnanışa göre o gece evlere bereket ve bolluk dağıtılıyor.
4- Bu artık Hıdırellez denince ilk akla gelen ritüellerden ama biz yine de yazalım. Beyaz bir kâğıda dileğinizi dileyin ve gül ağacının altına gömün. Dileğiniz kısa sürede gerçek olacaktır!
5- Gül ağacı ile ilgili bir ritüel daha var. Kırmızı bir kesenin içine para koyun ve gül ağacının dalına asın. Bereket ve bolluk getirecektir.
6- Hıdrellez sabahı, sağlık için yumurta yendiğini biliyor muydunuz? Evet, ertesi gün kahvaltıda yumurta yerseniz, seneniz bereketli geçer.
7- 5 Mayıs gecesi, 41 farklı bitkiye ihtiyacınız var bu gelenek için. Bitkileri suya koyun ve 1 gece bekletin. 6 Mayıs sabahı, yüzünüzü o su ile yıkayın. Bunun anlamı da güzellik ve sağlık.
8- Nasıl unuturuz ateşten atlama geleneğini… Bir koşu ateşin üzerinden atlamak da Hıdrellez geleneklerinden biri…
9- O gün evlerde yemeklerpişirilir ve başkaları ile paylaşılır, açık havada piknik yapılır. Her şey paylaştıkça çoğalmaz mı zaten? ?
Dileğiniz nedir bilmiyoruz ama kalbinizden geçen her şeyin ışık hızında olmasını dileriz!
HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIYOR? HIDIRELLEZDE DİLEK DİLEME – Son Dakika Milliyet
Hıdırellez ne zaman? 2022 Hıdırellez tarihi hangi güne denk geliyor. Hıdırellez günü yapılanlar ve dilek dileme ile ilgili ayrıntılara haberimizde yer verdik. İşte Hıdırellez ile ilgili merak edilenler.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE?
Miladi takvime göre 6 Mayıs’tan başlayıp 7 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.
2022 yılı Hıdırellez Bayramı 5 – 6 Mayıs günleri arasında kutlanıyor olacak.
HIDIRELLEZ GÜNÜ NASIL DİLEK DİLENİR?
5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Bunu küçük taşlarla yapabileceğiniz gibi toprakla da oluşturabilirsiniz.
Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.
Hıdırellez’de yapılması gerekenler bu kadar değil. Anadolu’da Hıdırellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasülye ya da nohutlar gelmesi dilenir.
Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.
HIDIRELLEZ NEDİR, NE DEMEK?
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler “Aziz George” günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez’in UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.
HIDIRELLEZ DUASI
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.