Her gün her uyuduğunuzda ilginç rüyalar mı görüyorsunuz? Peki çok sık bir şekilde her gece rüyalar görmek ne anlama geliyor acaba hiç düşündünüz mü?
Sık sık rüya görmenin sebepleri arasında uyku bozukluğunu sayabileceğimiz gibi, depresyon hastalığını da saymak mümkün.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Barış Önen Ünsalver, uykunun kişilerde çocukluktan itibaren genetik değişiklik gösterdiğini, yaşın ilerlemesine bağlı uykuda bazı değişimlerin de görülebildiğini söyledi. Kişi çok sık rüya görüyorsa bunun uyku bozukluğunun habercisi olduğunu ifade eden Ünsalver, depresyonda olan kişinin de çok rüya gördüğünü kaydetti.
Beyin gündüz topluyor gece çöpe atıyor
Uyku periyodlarının bireylerde 90 dakika olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, beynin gündüz topladığı her şeyi gece çöpe attığını, yapılan bu ayıklamayı da uykuda yaptığını söyledi. Bu işlemi bireyin rüya döneminde gerçekleştiğini kaydeden Ünsalver, kişinin çok rüya görmesinin uyku kalitesinde bozukluk olarak değerlendirdi.
Yaş ilerledikçe toplam uyku süresinin kısaldığına dikkat çeken Ünsalver, bu durumun bazı kişiler için endişelendirici olsa da bunun doğal sürecin bir parçası olduğunu ifade etti. Ünsalver 65 yaş üzerindeki kişilerin 6-7 saat uyuduğunu belirtti.
Ünsalver, gündüz şekerleme yapanın gece uyku etkinliğinin de azaldığını sözlerine ekledi.
“Yaşlılar daha sık uyanıyor!
Yaşlı kişiler geceleri daha fazla uyanır ve uykuya dalmaları zorlaşır. Uyku sorunları genelde yaşlılarda; uykusuzluk, uyku ile ilgili solunum bozuklukları, uykunun erken ya da geç başlaması, uykuda davranış bozuklukları şeklinde ortaya çıkar.
Depresyondaki kişi çok rüya görüyor!
Depresyon da uykusuzluğun sık görüldüğü tablolardan biridir. Tipik uyku bozukluğu uykuya dalmasında gecikme ve çok erken uyanması şeklinde görülür. Depresyondaki kişi karışık ve çok rüya görür.
Gündüz uykusu geceden çalıyor
Gündüz şekerlemeler akşam uyku saatini etkileyebilir. Günlük bir saatlik uyku gece iki saatten çalar. Uykusuzluk problemi varsa şekerlemeler kesinlikle kalkmalı. Düzensiz uyku saatleri de uyku sorunlarına neden olabilmektedir.
Alkol uykuyu bozuyor
Sigara çay kahve gibi uyarıcı maddeler uykusuzluk yapar. Alkol, danışanların uyku için seçtiği yol olsa da sızmaya neden olduğu gibi uykunun yapısını ciddi derecede bozar. Kişide derin evrelere geçiş bozulur ve çok çabuk uyanır.
Yatma saatine yakın ağır yemeklerden kaçının!
Uyku hijyeni de çok önemli ağız bakımı kadar önemli. Yatma saatine yakın ağır yemeklerden kaçınmak gerekir. Ağır fiziksel egzersizler sabah saatlerine bırakılmalı. Aksi halde gece uykusu bozulur kişinin. Sıvı tüketimi de azaltılmalı. 3-4 saat öncesinden az sıvı alınmalı. Aksi halde tuvalet ihtiyacını artıracağından uyandırır kişiyi. Düzenli uyanma saati de önemli. Böylelikle gece uykusu da toparlanacaktır. ”