Haşimato hastalığı nedir? Haşimato tiroid bezinin kronik iltihabı demektir? Haşimato hastalığı belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Yorgunluk, isteksizlik, sinirlilik, kilo artışı, kabızlık, ciltte kuruluk, saç dökülmesi, adet düzensizliği, sinirlilik, kısırlık.
Haşimato Hastalığı mı yoksa Haşimoto Hastalığı mı?
Aslında doğrusu Haşimoto hastalığıdır, ancak Haşimato hastalığı daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Haşimoto hastalığı ile haşimato hastalığı aynıdır; tıbben doğru olan ifade şekli haşimoto hastalığıdır.
Haşimato Hastalığı Nasıl Etki Eder?
Haşimato Hastalığında, hem tiroid isimli organın yapısı değişir hem de ürettiği hormonun dengesi bozulur. Tiroid bezinin yapısı değişince; tiroid büyümesi (guatr) veya tiroid bezinde yumru (yani nodül) oluşabilir. Hormon dengesi bozulması ile de Haşimato hastalığı olan hastaların çoğunda hipotiroidi yani tiroid hormon yetersizliği görülür. Hipotiroidi, hipotiroidizm, hipotroidi, hipotroidizm, tiroit hormon yetmezliği, troit hormon yetmezliği, tiroid hormon yetmezliği, troid hormon yetmezliği, tiroid yetmezliği, troid yetmezliği, tiroit yemezliği, troit yetmezliği de aynı hastalığı tarif etmek için aynı anlamda kullanılmaktadır.
Haşimato Hastalığı Nasıl Oluşur?
Haşimato hastalığı; bağışıklık sisteminin, yanlışlıkla tiroid isimli organın hücrelerine karşı ‘’antikor’’ denilen savunma moleküllerini üretmesidir. Bu ‘’antikor’’lar, tiroid isimli organa ulaşınca tiroid hücreleri zarar görmeye, harap olmaya ve görevini yapamaz hale gelir.
Haşimato Hastalığı; bir otoimmün tiroid hastalığıdır. Haşimato hastalığı, tiroid bezine zarar veren bir bağışıklık sistemi hastalığıdır (oto-immün tiroid iltihabı).
Tiroid, troid, tiroit ve troit, tiroid bezi, troid bezi, tiroit bezi ve troit bezi, tiroid bezesi, troid bezesi, tiroit bezesi ve troit bezesi, farklı yazılsa da boğazımızda bulunan bir organı anlatmak için seçilen kelimelerdir; aynı anlama gelir.
Haşimato Neden Olur?
Haşimato hastalığında anlaşılmayan bir şekilde tiroid dokusuna karşı vücut antikor üretir ve tiroid dokusunda tahribat oluşur.
Tiroid bezinde bulunan TPO adlı maddeye karşı aşırı oranda anti-TPO üretilmeye başlanır. Tiroid bezindeki Tiroglobulin de bu durumdan etkilenir. Birçok hastanın bağışıklık sistemi anti-TPO antikorları yanında anti-Tiroglobulin antikorları da üretip tiroid bezine karşı saldırıya geçer. Bu antikorlar tiroid bezine bağlandığında, tiroid bezi hasar görmeye başlar ve zaman içerisinde küçülüp, hormon üretiminde zorlanmaya başlar. Tahribat belli bir seviyeye ulaştığında üretilen hormon miktarı da kritik değerlerin altına düşer. Yapılan kan analizlerinde T3 ve T4 adlı tiroid hormonlarının düştüğü, bu hormonların üretimi için tiroid bezine uyarılar gönderen TSH hormonunun ise arttığı görülür.
Tiroid yetmezliğinin veya tiroid bezinin az hormon salgılaması durumu hipotiroidi olarak ifade edilir. Tiroid bezinin az çalışması halsizlik, metabolizma hızında yavaşlama, kilo artışı soğuğa tahammülsüzlük, uykuya eğilim, ses kalınlaşması, saç dökülmesi, kas ve eklem ağrıları, kabızlık, adet düzensizlikleri, unutkanlık, depresyon, hamile kalmada zorluk, çocuklarda gelişme geriliği gibi sorunlara sebep olur.
Hipotiroidi mide ve bağırsaklarda emilim bozukluğuna da yol açar. B vitaminleri ve demir emilimindeki azalma nedeniyle anemi oluşması hipotiroidi hastalarında sıkça rastlanılan bir durumdur. Anemisi olan bazı kadınlarda tiroit yetmezliğine baglı olarak demir ve B12 vitamin eksikligi olabilir. Tiroit yetmezliğini tedavi etmeden uygulanacak kansızlık tedavileri istenilen sonucu vermez ve kansızlık durumu geçmez.
Haşimato Nasıl Tedavi Edilir?
Tiroit bezi yetmezligi serbest T3, serbest T4 ve TSH, hormonlarının ölçülmesiyle saptanır. Tedavide sentetik T4 hormon ilacı kullanılır ve daha iyi emildiği için aç karnına alınması gerekir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.